24 гестационна седмица

Автор: Анелия Иванова | Редакция: 18.06.2024 | Категория: Бременност по седмици

24 гестационна седмица

24 гестационна седмица отговаря на 6 месец от бременността и спада във втори триместър. Детето стремително увеличава своето тегло и бременната жена го усеща ясно. Ританията стават все по-силни и започвате да привиквате към тях. През тази гестационна седмица е възможно да ви мъчи тежест в краката, дискомфорт в областта на стомаха и пикочния мехур.

Размери и развитие на плода през 24 гестационна седмица

  • Височина – 30 см.
  • Тегло – 600 гр.
  • Обиколка на главата – 22.0 см.
  • Обиколка на корема – 20.1 см.

Детето все повече добива човешки облик. Под кожата му продължава да се натрупват мазнини. Затова тя вече не е толкова набръчкана. Оттук насетне детето започва да расте още по-бързо. Досега то е увеличавало теглото си за сметка на натрупващия се подкожен слой. Сега това се случва за сметка на хормона на растежа. През 24 гестационна седмица той започва да се изработва в оганизма на бъдещото ви дете.

Мъникът вече не просто чува, но и реагира на допир. Той разпознава вкусове и реагира на светлина. Способен е да отгатва какви точно емоции владеят майка му.

Между майката и детето съществуват особени механизми, благорадение на които радостта, която изпитвате, провокира плода да откликва активно. Ако крещите или сте раздразнени, се случва обратното – движенията на детето утихват. Бъдете внимателни към настроенията си. Нека и околните не ви тревожат излишно.

По време на всеки преглед лекарят ще прослушва сърцебиенето на детето.

При отоци, повишаване на телесното тегло над нормата, проблеми с кръвното налягане е възможно да се прояви прееклампсия. Става дума за сериозно състояние, което е способно да провокира смъртта на детето и да влоши състоянието на майката. Не го подценявайте!

На този етап от бременността детето е дълго 30 см и тежи до 600 гр. Обиколката на главата е достигнала 22.0 см, а на корема – 20.1 см. За една седмица плацентата вече е дебела 25,37 мм.

Какво усеща бременната жена по време на двадесет и четвъртата гестационна седмица?

През шестия месец от бременността бъдещата майка все по-често мисли за своето дете. Психолозите определят това състояние като доминантна бременност.

Разтягането на кожата може да провокира сърбеж. При всяка бременна жена състоянието на кожата е индивидуално, но обикновено цветът на стриите е червеникъв. Можете да облекчите състоянието чрез нанасянето на специален крем. Той ще се справи и с усещането за сухота.

Имайте предвид, че стрии може да се появят и в областта на гърдите.

През 24 гестационна седмица нараства потребността от желязо. Количеството на кръвта се увеличава и е възможно да развиете анемия. Като резултат се усещате уморени, вие ви се свят и сте бледи.

Този дискомфорт се дължи на разреждането на кръвта.

Обогатете менюто с продукти, съдържащи повече фолиева киселина, витамин С и цинк. Така желязото ще се усвоява оптимално. Недостигът на кислород в кръвта (нисък хемоглобин) може да се отрази не само върху състоянието на бременната жена, но и върху здравето на бебето.

Не се тревожете излишно, ако страдате от анемия. Не бива да изпадате в депресия точно сега. Необходимо е просто да допълните менюто с още витамини и да почивате повече. Поддържайте настроението си добро и проявете търпение.

През тази гестационна седмица е възможно да усетите болка в областта на черния дроб. Причина за това може да бъде натискът, който матката оказва върху органите. Този тип болезнени усещания можете да облекчите като смените позата си.

Ако забележите гнойно или слизесто вагинално течение, което се отличава от обичайното, това може да е признак за възпаление (на лигавицата на шийката на матката или на влагалището). Причина за тях може да бъде инфекция. Задължително е да се проведе курс на лечение.

Забележите ли обаче воднисто течение, веднага се консултирайте с лекар. Може да става дума за изтичане на околоплодните води. Ако този симптом е съпроводен с повишен тонус на матката, има вероятност да е започнало преждевременно раждане.

Причина за такова може да бъде наличието на инфекция. Веднага потърсете медицинска помощ.

Менюто на бременната жена през 24 гестационна седмица

Обогатете менюто с продукти, богати на желязо. Опасността от анемия е голяма и не бива да я подценявате. Ако сте бременни през лятото, консумирайте повече плодове. Особено полезни за кръвообразуването са черешите. През зимата отдавайте предпочитание на нара.

Продължете да консумирате риба и морски дарове. Редовно приготвяйте вкусни салати с пресни краставици и черен дроб от треска. Не забравяйте за яйцата. Яйченият белтък съдържа много желязо.

Препоръчително е да консумирате плодовете и зеленчуците пресни. При топлинна обработка много от витамините в състава им се губят.

Какво се вижда на ултразвук?

Лицето и тялото на детето вече почти напълно са формирани. То изглежда точно като новородено. В организма му продължава активно формирането на белите дробове. Детето ту бодърства, ту си почива. То слуша с интерес разговорите, които водите. Важно е те да са позитивно заредени. Казват, че децата са по-спокойни, ако през бременността не са били „свидетели“ на скандали.

Преминете към 23 гестационна седмица или 25 гестационна седмица

КОМЕНТИРАЙ ОТ ТУК Отказ