25 гестационна седмица

Автор: Анелия Иванова | Редакция: 18.06.2024 | Категория: Бременност по седмици

25 гестационна седмица

25 гестационна седмица отговаря на 6 месец от бременността и спада във втори триместър. След тази гестационна седмица рискът от помятане сериозно се понижава. Може да се каже, че този период е психологически значим за бременните жени. Остава валидна възможността детето да оцелее, ако се роди на този етап.

Бременната жена продължава да наддава килограми. До раждането е „позволено“ да бъдат качени още максимум 5 кг. През тази седмица децата вече са заели правилно положение в матката – с главата надолу. Ако не е така, то съвсем скоро ще се случи.

Размери и развитие на плода през 25 гестационна седмица

  • Височина – 34.6 см.
  • Тегло – 660 гр.
  • Обиколка на главата – 23.1 см.
  • Обиколка на корема – 21.2 см.

Теглото на детето вече е 660 грама, а дължината му достига 34 см. Обиколката на главата се е увеличила до 23.1 мм, а на корема – 21.2 мм. Продължава натрупването на подкожни мазнини и тялото на детето става по-меко и закръглено. Вече са оформени индивидуалните черти на лицето му. Ушичките са малки, хрущялите тепърва ще укрепват. На този етап от бременността плодът се определя като доносен.

Ако досега в кръвообразуванието основно са участвали черният дроб и далакът, сега вече участва и костният мозък. Костите стават по-плътни и в тях се натрупва калций. За да бъдат здрави обаче, те трябва и да са еластични. За целта са необходими определени органични съединения.

В белите дробове на детето продължава да се натрупва сърфактант. Той, както вече знаете, е необходим за пълноценното дишане. Обикновено недоносените деца имат нужда от допълнителна скъпоструваща терапия и изкуствено вентилиране на белите дробове, за да може този орган да се доразвие.

През 25 гестационна седмица сърцето на детето бие със 150 удара в минута. Плацетата вече е дебела 26,22 мм. Тя постепенно започва да се спуска надолу.

Добрата новина е, че основните системи и органи на детето вече са оформени. То продължава да укрепва и да расте.

Какво усеща бременната жена по време на двадесет и петата гестационна седмица?

Коремът продължава да нараства и теглото се повишава. Няма как бременната жена да не забелязва това, когато има кантар у дома. Дъното на матката вече се е издигнало на 25 см. Все по-често се усеща болка в кръста.

След дълги разходки или изпълнение на домакински задължения може да усещате умора в краката. Нормално е. Те са подложени на допълнително натоварване.

Ако имате симптоми на разширени вени, може да се наложи да носите компресиращи чорапи. Препоръчваме да почивате по-начесто с леко повдигнати крака върху възглавница.

Леко облекчение носят ваните за крака, а също така нанасянето на специални кремове.

Натоварването е опасно, тъй като оказва влияние върху кръвоносните съдове. Паралелно с разширени вени, може да се сблъскате с хемороиди или разширени вени на външните полови органи.

При чести случаи на запек, тези проблеми се усложняват.

За да понижите вискозитета на кръвта, може да консумирате рибено масло. То предпазва от образуване на тромби. Витамин С помага за укрепване на стените на кръвоносните съдове. Консумирайте досатъчно вода, за да се предпазите от запек. В този случай помагат още цвеклото и сливите.

На този етап от бременността всяко движение на бебето може не само да се долови като усещане, но и визуално се забелязва. Неговите завъртания и промяна на позите се визуализират като „вълнения“ по повърхността на корема.

Продължавайте от време на време да броите движенията на детето в рамките на час. Този показател е важен за диагностиката на състоянието му. През светлата час на деня то трябва да прави не по-малко от 10 движения.

Повишената активност може да е признак за проблем. Незабавно посетете лекар.

Продължавайте да наблюдавате характеристиките на влагалищното течение. Те са показател за състоянието на майката и могат да алармират за риск за здравето на бебето. И най-малките признаци на кандидоза говорят за отслабена имунна система. Понякога този проблем може да бъде решен чрез няколко корекции в менюто на беменната жена.

Идеални за целта са киселомлечните продукти. В тях се съдържат лактобактерии, които спомагат за възстановяване на баланса във влагалището.

Появата на кръв във вагиналното течение е сериозен симптом. Незабавно се консултирайте с лекар, особено ако се съпровожда от болка в корема.

Менюто на бременната жена през 25 гестационна седмица

От известно време е нормално да не носите тежки торби. Освен това е желателно да продължавате да избирате внимателно хранителните продукти. Отдавайте предпочитание на натуралните храни и избягвайте ГМО продуктите. Не са препоръчителни още сосове със сгъстители и стабилизатори на вкуса. Потърсете техни алтернативи.

Изключете от менюго газираните напитки. На тяхно място консумирайте компоти от пресни или сушени плодове. Компотът от сушени плодове има лек слабителен ефект, знаехте ли това?

Какво се вижда на ултразвук?

Мозъкът на детето продължава да се развива и да расте. Вече се формира кората на главния мозък. На снимка можете да видите, че мозъкът е разделен на две половини и е забележимо петънце между тях – мазолесто тяло. Почти напълно е оформен костният мозък. Сега той отговаря за кръвообразуването в организма на детето. По време на ултразвук може да се забележи коя ръка най-често използва детето. Така можете още отсега да разберете дали е десничар или левичар.

Половите органи вече заемат съответното им място. При момчетата тестисите се спускат надолу, а при момичетата се оформя влагалището. На снимка може да разгледате ясно дори ребрата на бебето. Сега те са съвсем тънички. Костите и мускулите продължават да укрепват.

Преминете към 24 гестационна седмица или 26 гестационна седмица

КОМЕНТИРАЙ ОТ ТУК Отказ