Рефлекс на Бабински: Пръстите на краката се разперват

Автор: Анелия Иванова | Редакция: 15.07.2024 | Категория: Рефлекси

Рефлекс на Бабински: Пръстите на краката се разперват

Рефлексът на Бабински (плантарен рефлекс) е един от многото невропсихологически рефлекси, които се наблюдават при новородените и малките деца. Това е важен показател за здравето и развитието на нервната система.

В тази статия ще разгледаме подробно какво представлява този рефлекс, кога изчезва, как да го тестваме, защо е важен и какви други рефлекси са свързани с него. Ще отговорим и на често задавани въпроси, свързани с рефлекса на Бабински.

Какво представлява рефлексът на Бабински?

Рефлексът на Бабински се проявява, когато се докосне или погали стъпалото на бебето по външната страна на ходилото, от петата към пръстите. Нормално е при новородените и малките деца пръстите на крака да се разперят и големият пръст да се извие нагоре. Този рефлекс е наречен на името на френския невролог Жозеф Бабински, който го описва за пръв път през 1896 г.

Кога изчезва плантарният рефлекс?

Рефлексът на Бабински обикновено изчезва между 12 и 24 месеца. При възрастните и по-големите деца този рефлекс вече не трябва да се проявява и вместо това, пръстите на крака трябва да се свиват надолу при същото стимулиране.

Как да тестваме рефлекса на Бабински?

Тестването на рефлекса на Бабински е сравнително лесно. Просто използвайте твърд, но не остър предмет, като дървена пръчка или дръжката на лъжица, и леко погалете външната страна на ходилото на бебето, от петата към пръстите. Наблюдавайте как пръстите на крака реагират. Ако се разперят и големият пръст се извие нагоре, това показва наличието на рефлекса на Бабински.

Защо е важен плантарният рефлекс?

Рефлексът на Бабински е важен показател за нормалното развитие на нервната система на новороденото. Наличието му в ранната възраст е нормално и показва правилното функциониране на нервните пътища. Ако обаче този рефлекс се запази след 2-годишна възраст, това може да бъде признак за неврологичен проблем и трябва да се консултирате със специалист.

Кога да се обърнем към специалист?

Ако забележите, че рефлексът на Бабински продължава да се проявява след 2-годишна възраст, или ако не се проявява при новородено, е важно да се обърнете към педиатър или невролог. Тези симптоми могат да бъдат знак за неврологични проблеми, които изискват допълнителни изследвания и диагностика.

Свързани рефлекси

За да научите повече за тези и други неонатални рефлекси, разгледайте нашата обширна статия за бебешките рефлекси.

Заключение

Рефлексът на Бабински е важен показател за развитието на нервната система при новородените и малките деца. Наличието му през първите месеци от живота е нормално, но е важно да изчезне до 2-годишна възраст. Ако имате съмнения или въпроси относно този или други рефлекси, консултирайте се с вашия педиатър.

Наблюдавали ли сте този рефлекс при вашето дете? Споделете вашия опит и въпроси в коментарите по-долу. Разкажете ни какво още ви е любопитно за бебешките рефлекси и какви теми бихте искали да разгледаме в бъдеще!

Често задавани въпроси и отговори

Какво да правя, ако рефлексът на Бабински не изчезне след 2-годишна възраст?

Ако рефлексът на Бабински не изчезне след 2-годишна възраст, е важно да се обърнете към невролог за допълнителни изследвания.

Може ли липсата на рефлекс на Бабински при новородено да е проблем?

Липсата на рефлекс на Бабински при новородено може да е знак за неврологичен проблем и изисква консултация със специалист.

Колко често трябва да проверявам за рефлекса на Бабински?

Рефлексът на Бабински обикновено се проверява по време на рутинните прегледи при педиатъра. Ако имате притеснения, можете да го проверявате сами у дома, но винаги се консултирайте с вашия лекар за професионално мнение.

КОМЕНТИРАЙ ОТ ТУК Отказ