Забременяване
Автор: Анелия Иванова | Редакция: 29.07.2023 | Категория: Забременяване

Забременяване – всичко за забременяването

Какво е забременяване

Забременяване, т.е. започването на бременността, представлява акт, обусловен от оплождане. Той поставя началото на развитието на нов организъм в тялото на майката. Понякога забременяването се разглежда като начало на човешкия живот.

Как се забременява

При естествен полов акт спермата на мъжа попада във влагалището на жената. Средата във влагалището е смъртоносна за сперматозоидите, поради това до два часа след еякулацията по-голямата част от тях загива. Останалите, които са подвижни, проникват в шийката на матката и впоследствие в самата матка.

За да се осъществи сливането с яйцеклетката, сперматозоидите трябва да преодолеят две обвивки. Самият процес на преодоляване и последващото сливане се нарича „пенетрация“.

Първият спрематозоид, който се добере до втората обвивка, е най-вероятно да осъществи оплождането.

След проникването на сперматозоида в яйцеклетката се образува зигота. От нея се развива ембрион. При човека стадият на зигота продължава през първите 26-30 часа от развитието.

Овулация и забременяване

Всеки месец организмът на зрялата жена отделя яйцеклетка. Това се случва в определен ден от месечния цикъл. Процесът се нарича овулация и настъпва, когато един от фоликулите се пукне. Така яйцеклетката излиза от яйчника и е годна за оплождане. Придвижва се по фалопиевите тръби и през следващото денонощие-две може да бъде оплодена. Ако това стане, от оплодената яйцеклетка започва да се развива ембрион.

След колко време се прави тест за бременност

За да определите коректно дали сте бременни, препоръчително е да направите тест за бременност ден след закъснението. Жените, които имат нередовен цикъл, трябва да изчакат да мине известно време след планирания първи ден за менструация. То зависи от това, колко време обичайно трае менструацията им. Така, ако цикълът трае 30 до 35 дни, за достоверен резултат можете да се надявате, ако направите теста най-рано на 36-ия ден.

Забременяване и цикъл

Менструалният цикъл при всяка жена е индивидуален. Под „нормален цикъл“ се разбира повторения от няколко менструации през едно и също време. Обикновено той варира от 22 до 30 дни.

На базата на продължителността на менструалния цикъл можете да определите деня на овулация – чрез тест или с помощта на калкулатор.

Забременяване след цикъл

Забременяване след цикъл не е невъзможно. Практиката сочи, че непосредствено след края на месечния цикъл жената може да забременее, макар шансовете да са минимални.

За да се забременее в деня след цикъла, трябва жената да отговаря на едно условие: тя трябва да има дълъг период и кратък цикъл.

Забременяване по време на цикъл

Шансовете да се забременее по време на цикъл са минимални но все пак ги има. Много хора твърдят че е невъзможно да се забременее по време на цикъл но това не е така. Историята помни много случаи в които жени са забременявали точно по време на менструация. Ако това се случи, то се дължи на ранната овулация.

Забременяване преди цикъл

Да, можете да забременеете преди цикъл. Става дума за онези до 48 часа след освобождаването на яйцеклетката от яйчника, през които тя е годна за оплождане.

В редки случаи е възможно овулация да е налице 3-4 дни преди цикъл. Това означава, че ден-два преди да настъпи менструацията може да забременеете. Съществуват ред причини, които обуславят изместването на овулацията във времето. Сред тях са най-често хормонални промени (например прием на хапчета против забременяване).

Билки за забременяване

Понякога двойките, които планират бебе, търсят начини за стимулиране на забременяването. В народната медицина редица билки са се утвърдили като ефикасно средство за нормализиране на хормоналния фон както при жените, така и при мъжете.

Сред тях са: корен от мака, сок от нар, зехтин, фурми, ябълков оцет, витамин D, аврамово дърво, коприва, женшен, червена детелина, дамяна, женско биле, листа от малина, бабини зъби, ашваганда, обичка, орлов нокът, мурсалски чай, бял равнец, пчелно млечице и др.

Понякога се предписва медикаментът Дуфастон, който е препоръчително да се приема след настъпване на овулацията.

Забременяване след аборт

Независимо дали абортът е доброволен, или спонтанен (известен още като помятане), той не представлява пречка за ново забременяване. Изследвания сочат обаче, че с повишаване на броя на абортите се понижава вероятността за нова бременност.

Когато абортът е настъпил през първите 8 седмици и не е бил правен кюртаж, жената може да забременее още след нормализиране на менструалния й цикъл. На по-късен етап и след кюртаж се изисква консултация с лекар. Възможно е той да препоръча да се изчака да минат следващите 2 редовни менструални цикъла.

Някои специалисти препоръчват да се отложи забременяването с 6 месеца. Този период е необходим за физическото, емоционалното и психическото възстановяване на жената.

Статистика сочи, че над 80%-90% от жените, преживели еднократно спонтанен аборт, забременяват впоследствие още на следващия път.

Как да се предпазим от забременяване

В наши дни има няколко начина за ефикасно предпазване от нежелано забременяване: презерватив, прием на противозачатъчни хапчета, поставяне на контрацептивна инжекция, противозачатъчен пръстен, контрацептивна лепенка или спирала, а също така изчисляване на овулацията или следване на метода “Огину-Кнаус”.

Използвайте презерватири

Това е най-използваният и най-сигурен метод чрез който може да се предпазите от нежелана бременност, а и от болести предавани по полов път. За да сте по-сигурни не използвайте най-евтините кондоми а си купувайте скъпи или среден клас.

Спирала против забременяване

Спиралата против забременяване е ефикасно средство, когато искаме да избегнем нежелана бременност. Тя се поставя в матката и по този начин възпрепятства оплождането на узрялата яйцеклетка.

Предлагат се различни модели и видове спирали, чийто срокът варира от 3 до 5 години. Поставянето на спирала става от акушер-гинеколог до 7 дни след стартирането на месечния цикъл. Тогава отворът на маточната шийка позволява тя лесно да бъде поставена.

Ако решите да използвате спирала против забременяване, трябва да се запознаете с условията за поставянето й и противопоказанията.

Хапчета против забременяване

Популярно средство за предпазване от нежелана бременост са хапчетата против забременяване. Част от тях се приемат по план, а други при спешни случаи.

 

Сподели какво мислиш по темата и как се чувстваш по-долу.

Comments are closed here.