Спирала против забременяване

Автор: Анелия Иванова | Редакция: 21.06.2024 | Категория: Забременяване

Спирала против забременяване

Спиралата против забременяване е малък Т-образен пластмасов уред, който след еднократна процедура по поставяне от медицински специалист, осигурява дълготрайна защита срещу забременяване. Съществуват два основни вида – медни и хормонални, всеки със своите специфични предимства и недостатъци.

Нека разгледаме по-отблизо тези модерни чудеса на контрацептивната технология и как те помагат на жените да имат контрол над репродуктивният си избор.

Видове спирали против забременяване

Медни спирали

Медните спирали са изработени от пластмаса и са покрити с медна нишка. Те действат чрез отделяне на малки количества мед в матката, която е токсична за сперматозоидите. Медта променя химическата среда в матката и фалопиевите тръби, като създава неблагоприятни условия за сперматозоидите и ги унищожава, преди да могат да оплодят яйцеклетката.

Предимства:

 1. Висока ефективност: Над 99% успеваемост при предотвратяване на бременността.
 2. Дълготрайност: Може да остане на мястото си и да работи от 5 до 10 години в зависимост от модела.
 3. Без хормони: Подходяща за жени, които не могат или не искат да използват хормонални методи за контрацепция.
 4. Бързо възстановяване на фертилитета: Фертилитетът се възстановява веднага след отстраняването на спиралата.

Недостатъци:

 1. Менструални промени: Може да причини по-обилни и болезнени менструации, особено през първите месеци след поставянето.
 2. Първоначален дискомфорт: Поставянето може да бъде болезнено и да предизвика крампи.
 3. Риск от инфекция: Съществува малък риск от инфекция по време на поставянето.
 4. Изместване: В редки случаи спиралата може да се премести или да изпадне.

Хормонални спирали

Хормоналните спирали съдържат хормона прогестерон, който се освобождава постепенно в матката. Прогестеронът сгъстява цервикалната слуз, което затруднява преминаването на сперматозоидите през цервикалния канал и до яйцеклетката. Освен това, хормонът може да предотврати овулацията и да изтъни ендометриума, правейки имплантацията на оплодена яйцеклетка по-трудна.

Предимства:

 1. Висока ефективност: Над 99% успеваемост при предотвратяване на бременността.
 2. Контрол над менструацията: Намалява или дори спира менструалното кървене, като по този начин намалява менструалните болки и анемията.
 3. Дълготрайност: Може да действа от 3 до 5 години в зависимост от модела.
 4. Локално действие на хормоните: Минимално системно въздействие на хормоните, тъй като те действат предимно локално в матката.

Недостатъци:

 1. Хормонални странични ефекти: Възможни са странични ефекти като акне, главоболие, чувствителност на гърдите и промени в настроението.
 2. Първоначален дискомфорт: Поставянето може да бъде болезнено и да предизвика крампи.
 3. Риск от инфекция: Съществува малък риск от инфекция по време на поставянето.
 4. Изместване: В редки случаи спиралата може да се премести или да изпадне.

Сравнение: Медна или Хормонална спирала

Изборът между медна и хормонална спирала зависи от индивидуалните предпочитания и здравословното състояние на жената. Консултация с гинеколог е от съществено значение за вземане на информирано решение.

Характеристика Медни спирали Хормонални спирали
Ефективност Над 99% Над 99%
Продължителност 5-10 години 3-5 години
Хормони Без хормони Съдържа прогестерон
Менструални промени По-обилни и болезнени менструации Намалява или спира менструацията
Странични ефекти Липса на хормонални странични ефекти Възможни хормонални странични ефекти
Поставяне и премахване Първоначален дискомфорт, малък риск от инфекция, възможно изместване Първоначален дискомфорт, малък риск от инфекция, възможно изместване
Възстановяване на фертилитета Веднага след отстраняване Веднага след отстраняване
Подходящост Подходяща за жени, които не желаят хормони Подходяща за жени, които желаят контрол на менструацията и допълнителни ползи от хормоните

 

Поставяне на спирала против забременяване

Кога може да се постави

Спиралата може да се постави в различни моменти, в зависимост от индивидуалните обстоятелства и предпочитания на жената:

 1. По време на менструация: Поставянето по време на менструация е често предпочитано, тъй като шийката на матката е по-отворена, което може да улесни поставянето и да намали дискомфорта. Освен това, по време на менструация е по-малко вероятно жената да е бременна.
 2. След раждане: Спиралата може да се постави след раждане, обикновено след 4-6 седмици, когато матката е възстановена. В някои случаи може да бъде поставена и веднага след раждането.
 3. След аборт: Спиралата може да се постави веднага след аборт или в рамките на първите няколко седмици след процедурата, в зависимост от препоръките на лекаря.
 4. В произволен момент: Спиралата може да се постави и в произволен момент от менструалния цикъл, но е важно да се уверите, че не сте бременна преди поставянето.

Кога започват да действат спиралите

 • Медни спирали: Медните спирали започват да действат веднага след поставянето. Медта създава токсична среда за сперматозоидите и предотвратява оплождането от първия момент на поставяне.
 • Хормонални спирали: Хормоналните спирали също започват да действат веднага, ако са поставени в рамките на първите 7 дни от началото на менструалния цикъл. Ако се поставят в друг момент, е препоръчително да използвате допълнителна контрацепция (например презервативи) през първата седмица след поставянето.

Процедура по поставяне на спирала

Поставянето на спирала е медицинска процедура, която трябва да бъде извършена от квалифициран специалист – обикновено гинеколог. Процедурата включва няколко основни стъпки:

 1. Консултация и преглед: Преди поставянето, лекарят ще проведе консултация, за да се увери, че спиралата е подходяща за вас. Това може да включва медицинска история, гинекологичен преглед и, при нужда, тестове за инфекции.
 2. Подготовка: По време на поставянето, пациентката ляга на гинекологичния стол, подобно на преглед с помощта на спекулум, за да се разшири вагината и да се предостави достъп до шийката на матката. Лекарят може да използва местна упойка за намаляване на дискомфорта.
 3. Измерване на матката: С помощта на специален инструмент, лекарят измерва дълбочината на матката, за да се увери, че спиралата ще бъде поставена на правилното място.
 4. Поставяне на спиралата: Спиралата се вкарва през цервикалния канал и се позиционира в матката. Това може да предизвика краткотрайно усещане за крампи или дискомфорт.
 5. Проверка и подрязване на нишките: След поставянето, лекарят ще провери позицията на спиралата и ще подреже нишките, които излизат от шийката на матката, така че да не предизвикват дискомфорт.
 6. След поставянето: Лекарят ще ви даде указания за последващи действия и ще насрочи контролен преглед след няколко седмици, за да се увери, че спиралата е на правилното място и не причинява проблеми.

Махане на спирала

Спиралата може да бъде премахната по всяко време по желание на жената или при необходимост по медицински причини. Някои от причините за премахване включват:

 • Желание за забременяване
 • Странични ефекти или дискомфорт
 • Промяна в здравословното състояние, което прави спиралата неподходяща
 • Изтичане на препоръчителния период за използване на спиралата

След колко време може да се забременее след като се махне спиралата

След премахването на спиралата, способността за забременяване се възстановява веднага. Няма дългосрочни ефекти върху фертилитета, свързани с използването на спирала. Ето какво да очаквате:

 1. Медна спирала: Фертилитетът се възстановява веднага след отстраняването на спиралата. Много жени могат да забременеят в рамките на първия менструален цикъл след премахването.
 2. Хормонална спирала: Въпреки че някои жени може да изпитват краткосрочни промени в менструалния цикъл след отстраняването на хормоналната спирала, фертилитетът също се възстановява много бързо. Повечето жени могат да забременеят в рамките на няколко месеца след премахването.

Важно е да обсъдите всички въпроси и притеснения с вашия лекар преди поставянето или премахването на спиралата, за да сте сигурни, че взимате най-доброто решение за вашето здраве и репродуктивни планове.

Процедура по отстранява спирала

Отстраняването на спиралата също трябва да бъде извършено от квалифициран специалист. Процедурата е относително бърза и лесна:

 1. Подготовка: Пациентката ляга на гинекологичния стол. Спекулумът отново се използва, за да се предостави достъп до шийката на матката.
 2. Хващане на нишките: Лекарят използва специални инструменти, за да хване нишките на спиралата, които се подават през цервикалния канал.
 3. Издърпване: С бавно и внимателно издърпване, спиралата се изважда от матката. Процедурата може да предизвика краткотраен дискомфорт или крампи.
 4. След отстраняването: Лекарят може да направи кратък преглед, за да се увери, че няма останали части от спиралата и че матката е в добро състояние.

Странични ефекти и рискове

Поставянето и отстраняването на спиралата са относително безопасни процедури, но винаги трябва да бъдат извършвани от квалифициран специалист. Важно е да се следват препоръките на лекаря и да се обръща внимание на всякакви необичайни симптоми след процедурите.

Поставяне на спиралата:

 1. Крампи и болка: Много жени изпитват крампи и болка по време на и след поставянето, които обикновено отшумяват след няколко часа до няколко дни.
 2. Нередовни менструации: Първите няколко месеца след поставянето могат да се характеризират с нередовни и по-обилни менструации, особено при медните спирали.
 3. Спотинг: Леко кървене между менструациите е често срещано явление.
 4. Инфекция: Има малък риск от инфекция по време на поставянето, затова е важно да се спазват стриктни хигиенни правила.
 5. Изместване на спиралата: В редки случаи спиралата може да се премести или да изпадне от матката, което може да изисква повторно поставяне.

Отстраняване на спиралата:

 1. Крампи: Може да се появят краткотрайни крампи по време на отстраняването.
 2. Кървене: Леко кървене след отстраняването е нормално и обикновено бързо отшумява.
 3. Инфекция: Рискът от инфекция е минимален, но все пак възможен.
 4. Перфорация на матката: Много рядко, спиралата може да перфорира стената на матката по време на поставянето, което може да изисква хирургическа намеса.

Предимства и недостатъци на спиралата

Предимства

 1. Дългосрочна защита: Спиралата осигурява контрацепция от 3 до 10 години, в зависимост от вида.
 2. Обратимост: След отстраняването, фертилитетът се възстановява бързо.
 3. Висока ефективност: Над 99% успеваемост.
 4. Минимални усилия: Не изисква ежедневни или месечни действия след поставянето.
 5. Липса на хормони (за медните спирали): Подходяща за жени, които не искат хормонални контрацептиви.
 6. Намаляване на менструалните болки и кървене (за хормоналните спирали): Често води до намалени менструални болки и кървене.

Недостатъци

 1. Не предпазва от полово предавани инфекции (ППИ): Необходима е допълнителна бариерна контрацепция при риск от ППИ.
 2. Менструални нарушения:
  • Медни спирали: По-обилни и болезнени менструации.
  • Хормонални спирали: Нередовни менструации или спотинг.
 3. Риск от инфекции: Малък риск от инфекция по време на поставянето.
 4. Първоначален дискомфорт и болка: Може да предизвика крампи и дискомфорт в първите дни.
 5. Изместване на спиралата: В редки случаи може да се премести или изпадне, което да спре или намали действието й.
 6. Хормонални странични ефекти (за хормоналните спирали): Възможни акне, главоболие, чувствителност на гърдите, промени в настроението.

Сравнение с други контрацептивни методи

Спиралата е един от най-ефективните методи за контрацепция. Степента на ефективност при правилна употреба е над 99%. Това означава, че по-малко от 1 на 100 жени, които използват спирала като метод за контрацепция в рамките на една година, ще забременее.

Хапчета за контрацепция (Орални контрацептиви):

 • Ефективност: Около 91% ефективност при типична употреба (9 на 100 жени ще забременеят в рамките на една година).
 • Плюсове: Лесни за употреба, регулират менструалния цикъл, намаляват менструалните болки.
 • Минуси: Изискват ежедневен прием, хормонални странични ефекти, по-висок риск от пропуски.

Презервативи:

 • Ефективност: Около 85% ефективност при типична употреба (15 на 100 жени ще забременеят в рамките на една година).
 • Плюсове: Предпазват от полово предавани инфекции (ППИ), лесно достъпни.
 • Минуси: Могат да се скъсат или изплъзнат, изискват употреба при всяко сексуално действие.

Противозачатъчни импланти:

 • Ефективност: Над 99% ефективност (под 1 на 100 жени ще забременеят в рамките на три години).
 • Плюсове: Дълготрайна защита (до 3 години), не изисква ежедневни действия.
 • Минуси: Изисква поставяне и отстраняване от медицински специалист, хормонални странични ефекти.

Инжекции против забременяване:

 • Ефективност: Около 94% ефективност при типична употреба (6 на 100 жени ще забременеят в рамките на една година).
 • Плюсове: Осигурява защита за три месеца, не изисква ежедневни действия.
 • Минуси: Хормонални странични ефекти, изисква редовни посещения при лекар.

Вагинални пръстени:

 • Ефективност: Около 91% ефективност при типична употреба (9 на 100 жени ще забременеят в рамките на една година).
 • Плюсове: Лесни за употреба, регулират менструалния цикъл.
 • Минуси: Изискват месечна подмяна, хормонални странични ефекти.

Контрацептивни пластири:

 • Ефективност: Около 91% ефективност при типична употреба (9 на 100 жени ще забременеят в рамките на една година).
 • Плюсове: Лесни за употреба, регулират менструалния цикъл.
 • Минуси: Изискват седмична подмяна, хормонални странични ефекти.

Спиралата е изключително ефективен метод за контрацепция, с над 99% ефективност при правилна употреба, което я прави по-надеждна в сравнение с много други методи. Тя осигурява дълготрайна защита и минимални усилия след първоначалното поставяне. Въпреки това, изборът на контрацептивен метод трябва да бъде съобразен с индивидуалните нужди и предпочитания на жената, като се консултира със специалист.

Какъв е вашият опит с този метод или какви са вашите предпочитания относно контрацепцията? Споделете вашите мисли и мнения в коментарите! Вашето участие може да помогне на други да направят информиран избор.

КОМЕНТИРАЙ ОТ ТУК Отказ