Как се определя цвета на очите на бебето | Калкулатор

Автор: Анелия Иванова | Редакция: 10.06.2024 | Категория: Бебето

Как се определя цвета на очите на бебето | Калкулатор

Готови ли сте да надникнете в бъдещето и да разберете какъв цвят ще бъдат очите на вашето бебе? Забавлявайте се и изчислете вероятностите веднага!

Калкулатор за цвета на очите на бебето

Магията на Промяната в Цвета на Очите: Как и Кога Се Случва

Едно от най-завладяващите неща при новородените е как техните очички, първоначално тъмни, могат да претърпят невероятна трансформация в цвета си. Как става това и кога можем да очакваме крайния резултат?

От какво зависи промяната в цвета на очите?

Основна роля в магическата трансформация играе количеството на меланин в ириса. Меланоцитите, специализирани клетки, които секретират меланин в кожата, косата и ириса, контролират тази промяна. Всеки бебешки ирис получава своя уникален цвят благодарение на гените, наследени от родителите.

Интересно е, че повечето бебета се раждат с тъмни очи, независимо какъв цвят ще имат по-късно. Причината за това е недостатъчното количество меланин в утробата. След раждането, производството на меланин се стимулира от светлината и очите могат да започнат да се променят.

Важно е да се знае, че няма различни пигменти за различните цветове на очите. Всъщност, всички очи съдържат един и същ кафяв пигмент, но количеството му варира. Малко меланин води до сини очи, повече – до зелени, още повече – до сиви или пъстри очи, а натрупването му може да доведе до тъмнокафяви или дори черни очи.

Кога става промяната?

Най-големите промени в цвета на очите обикновено се наблюдават през първите 6-9 месеца от живота на бебето. Първоначалният цвят на очите може да бъде трудно определим, но с времето ирисът се избистря и към първата година цветът става по-постоянен. В някои случаи промяната може да продължи и до шестата година на детето.

Най-значителните промени се случват между третия и шестия месец. През този период ирисът натрупва достатъчно пигмент, за да можем да предположим крайния му цвят. Но все пак изненадите не са изключени – зелени ириси могат да станат пъстри, а пъстри – наситено тъмни, докато детето не навърши три години. Кафявите очи обаче най-вероятно ще останат такива, тъй като кафявият пигмент е най-доминантен.

Как се наследява цветът на очите?

Цветът на очите на вашето дете се определя от сложна комбинация от генетични фактори. Всеки родител предава 50% от гените си на своето дете. Гените мутират, за да се превърнат в т.нар. алели, които могат да бъдат доминантни или рецесивни. Кафявият алел е доминантен над зеления и синия, зеленият е доминантен над синия, а синият е рецесивен.

Редките случаи на хетерохромия

Много малко хора, едва 1%, се раждат с хетерохромия – феномен, при който очите имат различен цвят. Това се дължи на различно натрупване на меланин в двете очи. Хетерохромията не е болест и не оказва влияние на зрението.

Интересни факти за цвета на очите

 • Кафявите очи са най-често срещаният цвят на очите в света.
 • Пъстрите очи са уникални и се получават при смесване на два различни цвята на ириса.
 • Зелените очи са най-редкият цвят на очите, срещан само при 2% от населението.
 • Сините очи всъщност нямат син пигмент. Те изглеждат сини поради разсейването на светлината в ириса, подобно на начина, по който небето изглежда синьо.

Какви са възможните комбинации за цвят на очите

 1. Кафяви + Кафяви

  • Вероятността бебето да бъде с кафяви очи е 75%, но ако има баби или дядовци със светли очи, то и неговите може да са такива.
 2. Кафяви + Зелени
  • В този случай шансът бебето да бъде с кафяви очи е 50%, с пъстри – 37.5%, а със сини – 12.5%.
 3. Кафяви + Сини

  • Шансовете за кафяви и сини очи са равни – по 50%.
 4. Кафяви + Пъстри

  • Шансът бебето да има кафяви очи е 50%, зелени – 25%, а пъстри – 25%.
 5. Зелени + Зелени

  • Детето има 75% шанс да бъде зеленооко, 24% за сини очи и под 1% за кафяви очи.
 6. Зелени + Сини

  • Шансовете детето да наследи зелени или сини очи са по 50%.
 7. Зелени + Пъстри

  • Шансовете са равни за зелени и пъстри очи – по 50%.
 8. Сини + Сини

  • Отрочето на синеоки родители 99% ще бъде също такова, а зеленооко – 1%.
 9. Сини + Пъстри

  • Шансовете са равни за сини и пъстри очи – по 50%.
 10. Пъстри + Пъстри

  • Вероятността бебето да има пъстри очи е 75%, зелени – 25%, а кафяви – 0%.

Често задавани въпроси (FAQ)

Могат ли очите на детето да променят цвета си с времето?

Да, много бебета се раждат със сини очи, които могат да потъмнеят през първите няколко години от живота им поради увеличаване на меланина.

Има ли значение цветът на очите на бабите и дядовците?

Да, гените на бабите и дядовците могат също да повлияят на цвета на очите на вашето дете, въпреки че ефектът може да не е толкова значителен.

Кога се избистрят очите на бебето?

Цветът на очите на бебето обикновено се стабилизира до първата година, но може да продължи да се променя до около 6-годишна възраст.

Каква е вероятността бебето да има различни цветове на очите?

Около 1% от хората имат хетерохромия, при която очите имат различни цветове.

Какъв е шансът бебето ми да има зелени очи, ако аз и партньорът ми сме с кафяви очи?

Ако и двамата родители са с кафяви очи, има по-малка вероятност бебето да има зелени очи, тъй като кафявият цвят е доминантен.

Кой е вашият любим цвят очи? Споделете в коментарите 🙂

КОМЕНТИРАЙ ОТ ТУК Отказ