Колики при новородени бебета

Автор: Анелия Иванова | Редакция: 29.05.2024 | Категория: Бебето

Какво Представляват Коликите и Как Да Се Справим с Тях

Добре дошли в нашето ръководство за колики при бебетата. Разбираме колко стресиращо може да бъде, когато вашето бебе плаче неутешимо и не знаете как да му помогнете.

Тук ще намерите проверени методи за облекчаване на коликите, базирани на реален опит и препоръки от специалисти. Прочетете нататък, за да научите какво са тях – какво представляват, какви са симптомите, как да ги облекчите и да върнете семейното щастие у дома.

Какво са коликите

Коликите при бебетата представляват състояние на силен, продължителен плач и раздразнителност при здрави новородени през първите месеци. Коликите обикновено се появяват около втората седмица след раждането и достигат своя пик около шестата седмица, като постепенно отшумяват до третия или четвъртия месец. Макар че причините за тях не са напълно изяснени, те се свързват с адаптацията и развитието на храносмилателната система на бебето.

Характерно за тях е свръх плачът, който идва внезапно и обикновено започва след хранене и е най-интензивен в късния следобед или вечерта. По време на тези епизоди, бебето често свива коремчето си, сгъва крачетата към тялото и може да изпуска газове. Лицето на бебето зачервява, а ръцете са стиснати в юмручета.

Те са добре изразени при повече от 50% от бебетата, независимо дали те са кърмени или хранени с адаптирано мляко. Лекарите обикновено ги диагностицират чрез „тройното правило“: плач повече от три часа на ден, поне три дни в седмицата, за най-малко три седмици подред. Важно е да се отбележи, че коликите не са болест, а нормална част от развитието на детето.

Въпреки че могат да бъдат изключително стресиращи за родителите, те не са вредни за бебето. Основното оплакване на родителите е продължителният и неутешим плач, който води до безсънни нощи и чувство на безпомощност. Въпреки всичко, те обикновено отшумяват сами до края на четвъртия месец.

Разпространени са еднакво и при момченца, и при момиченца. Те могат да бъдат предизвикани от множество фактори, включително свръхстимулация, храносмилателни проблеми или несъответствие между „добрите“ и „лошите“ бактерии в червата на бебето. Макар че няма универсално средство за облекчаване, някои родители намират облекчение чрез използване на пробиотици или промяна на хранителния режим на бебето.

Причини за коликите

Проучванията показват, че причините за кърмачески колики не са напълно изяснени, но има няколко основни теории и фактори, които могат да ги обяснят.  Да разгледаме най-разпространените причини, които предизвикват колики:

 1. Газове в червата: Една от най-разпространените теории е, че те са резултат от излишни газове в храносмилателната система на бебето. Газовете причиняват спазматична болка, като се образуват мехурчета, които „засядат“ в червата и не могат лесно да се отделят. Това води до раздуване на чревната стена и болка. Причините за тези газове могат да бъдат погълнат въздух при хранене, както и процесите на ферментация в дебелото черво.
 2. Незрялост на червата: Коремчето на новородените е все още недоразвито и чувствително. Липсата на достатъчно ензими за разграждането на въглехидратите, съдържащи се в кърмата и адаптираното мляко, може да доведе до натрупване на неразградени вещества и газове, които причиняват дискомфорт и болка.
 3. Лактазна недостатъчност: Непълното усвояване на лактозата (млечната захар) в млякото може да доведе до натрупване на газове в червата. Ферментацията на неусвоената лактоза от бактериалната микрофлора в дебелото черво води до производство на газове като въглероден диоксид и водород, което причинява болка и подуване.
 4. Несъвършена микрофлора: Новородените все още не са развили напълно своята чревна микрофлора. Липсата на „добри“ бактерии като лактобацилус ацидофилус може да допринесе за дисбаланс в червата и поява на колики. Проучвания показват, че бебетата с колики имат по-малко полезни бактерии и повече вредни бактерии в храносмилателния си тракт.
 5. Нервна система и свръхстимулация: Нервната система на новородените е недоразвита и лесно се свръхстимулира от многото нови звуци, светлини и усещания. В края на деня, бебетата могат да плачат, за да „изпуснат парата“, като начин да се справят със стреса от натрупаните впечатления.
 6. Гастроезофагеален рефлукс: Киселинният рефлукс или гастроезофагеалната рефлуксна болест (ГЕРБ) също може да причинят колики. Симптомите включват често повръщане, раздразнение и болка след хранене.
 7. Хранителна непоносимост и алергии: Някои бебета може да имат хранителна непоносимост или алергии, като алергия към млечни протеини, които могат да предизвикат колики. Също така, някои храни в диетата на кърмещата майка могат да доведат до колики при бебето.
 8. Външни фактори: Стресът на майката по време на бременността и след раждането, както и пасивното тютюнопушене, могат да увеличат риска от колики при бебето. Изследвания показват, че бебетата, изложени на цигарен дим, имат повишени нива на хормони, свързани с гастроинтестиналната моторика, което може да допринесе за колики.
 9. Механизъм на блокиране на стимули: При раждането, бебетата имат механизъм за блокиране на прекомерни стимули от заобикалящата ги среда, който постепенно изчезва около първия месец. Това може да обясни защо обикновено започват на 3-4 седмици след раждането.

Макар да няма единна причина за коликите, комбинацията от тези фактори може да обясни защо някои новородени са по-податливи на това състояние. Някои лекари се шегуват, че думата „колики“ е просто начин да кажат „не знам“. Обаче те са сигурни в две неща: бебето изпитва болки в корема и е изключително раздразнително.

Симптоми на коликите

Коликите при бебетата имат някои характерни белези, които помагат на специалистите да ги различат от други състояния с подобни симптоми. Ето основните симптоми:

 1. Продължителен плач: характеризират се с плач, продължаващ повече от три часа на ден, повече от три дни в седмицата, за повече от три последователни седмици. Този плач често е силен, неутешим и без видима причина като глад, нужда от смяна на памперс или умора.
 2. Типично време на поява: Най-често започват през втората седмица след раждането, достигат своя пик около шестата седмица и постепенно затихват след третият месец. Симптомите обикновено се проявяват по едно и също време всеки ден, най-често в късния следобед или вечерта.
 3. Характерна поза и поведение: Често приемат характерна поза: свиват крачетата си към тялото, свиват юмручета и извиват главата си назад. Наблюдава се зачервяване на лицето от силния плач, като и характерна гримаса със сбръчкани вежди.
 4. Повишено отделяне на газове: Наблюдава се повишено отделяне на газове, често оригване и къркорене на червата. Това може да бъде придружено от дискомфорт и болка.
 5. Затруднено хранене: Храненето може да бъде затруднено, независимо дали бебето е кърмено или хранено с адаптирано мляко. Бебетата с колики често се хранят по-бавно и могат да прекъсват храненето си, за да плачат.
 6. Липса на друга видима причина: Липсата на друга обективна причина за плача, като физиологични нужди, подлежащо заболяване или травма, насочва към колики. Обикновено коликите започват около 30 минути след хранене, най-често след следобедното или вечерното хранене.
 7. Изключване на други причини: Ако има други тревожни симптоми като повишена температура, отказ от храна, повръщане, диария или постоянен плач през целия ден, е препоръчително да се консултирате с лекар, за да се изключат други възможни причини за тези симптоми.

Разпознаването на тези симптоми може да помогне на родителите и специалистите да диагностицират коликите и да предприемат необходимите мерки за облекчаване на дискомфорта на бебето.

Лечение на коликите

При лечението против колики често се използват медикаменти, които могат ефективно да облекчат симптомите и да намалят дискомфорта. Основните видове лекарства включват симетикон, ензими като лактаза, пробиотици и хомеопатични продукти под форма на капки за бебета. Ето как всеки от тези медикаменти може да помогне:

Симетикон: Симетиконът е газогонно средство, което разгражда газовите мехурчета и намалява пяната в червата. Той не се абсорбира от организма и действа в стомаха, облекчавайки дискомфорта и болката при бебетата. Продуктите, съдържащи симетикон, са широко разпространени и лесно достъпни. Те се прилагат преди всяко хранене или на интервали от четири до шест часа, но могат да предизвикат запек.

Спазмолитици: Дицикломин е от групата лекарства, които се използват за лечение на синдром на раздразненото черво, като спират болезнените спазми чрез въздействие върху гладките мускули в храносмилателния тракт. Те могат да бъдат ефективни и при облекчаване на бебешки колики, тъй като също предизвикват спазми и болка в корема. Той е забранен за бебета в много места по света, включително България, поради страничните му ефекти.

Ензими: Лактазата е ензим, който разгражда млечната захар (лактоза) до прости захари, които се усвояват по-лесно от организма на бебето. Недостигът на лактаза може да доведе до натрупване на неусвоена лактоза в червата, което причинява газове и колики. Добавянето на ензима лактаза към млякото на бебето може значително да облекчи симптомите на колики. Лактазата се прилага под формата на капки, които се добавят към млякото на бебето преди всяко хранене.

Пробиотични капки: Пробиотиците са полезни бактерии, които подпомагат баланса на чревната микрофлора. Те могат да помогнат за намаляване на коликите, като подобряват храносмилането и намаляват газовете. Пробиотиците се предлагат под формата на капки или прах за перорална суспензия. Те се прилагат веднъж дневно и могат да се комбинират с други средства за облекчаване на колики.

Хомеопатични капки: Хомеопатичните средства са популярни поради добрия си профил на безопасност и ефективност при облекчаване на колики. Препаратите съдържат различни билки като копър, мента, анасон, лайка и други, които имат успокояващо и спазмолитично действие. Хомеопатичните препарати се прилагат преди всяко хранене, а при тежки колики могат да се назначават и между храненията.

Чайове и билкови препарати: Различни чайове и билкови препарати могат също да облекчат симптомите. Чайове от копър и анасон са особено популярни заради успокояващото си действие върху бебешката храносмилателна система. Те се приготвят лесно и могат да се дават на бебето в малки количества, след консултация с педиатър.

Ефективни методи за облекчаване на колики при бебе

Когато бебето страда от колики, има множество методи, които могат да помогнат за облекчаване на дискомфорта и успокояване на новороденото. Ето някои от най-ефективните и препоръчвани техники:

 1. Преди и след хранене:
  • Поставяйте бебето по корем на твърда и равна повърхност преди всяко хранене.
  • Оригвайте бебето след хранене, може и по средата на храненето, като го сложите вертикално на рамото и го потупвате леко по гръбчето.
  • Хранете бебето в по-изправена позиция, като внимавате да не поглъща въздух.
 2. Топли компреси:
  • Затоплете коремчето на бебето с нещо, например с изгладена пелена или чорап пълен с ориз, който предварително сте затоплили в микровълнова фурна. Внимавайте да не изгорите бебето, компреса трябва да е топъл, а не горещ!
 3. Масажи и гимнастика:
  • Масажирайте коремчето на бебето с леки движения по посока на часовниковата стрелка, като използвате малко зехтин или бебешко олио.
  • Правете гимнастика като свивате коленете на детето към коремчето, съединявайте дясното коляно с левия лакът и обратното, и повторете няколко пъти.
 4. Различни пози и движения:
  • Притиснете коремчето на бебето към своите гърди, за да му помогнете да се отпусне и да туширате спазмите.
  • Сложете бебето да легне върху вас, като сложите ухото му върху сърцето ви. Вашият сърдечен ритъм ще го успокои.
  • Опитайте различни пози за облекчаване на напрежението в корема, като например „супер бебе“.
  • Нежно и внимателно подрусвайте бебетo.
  • Полюлейте бебето в креватчето или го повозете с бебешката количка.
  • НИКОГА не раздрусвайте бебето силно. Това може да доведе синдром на разклатеното бебе, което може да има необратими последици.
 5. Бял шум:
  • Пуснете на бебето бял шум от телевизора, телефона, сешоара, пералнята или му “шшшш”-кайте. Това може да го успокои.
 6. Хранителни промени:
  • Ако бебето е на адаптирано мляко, пробвайте да смените формулата.
  • Диетата на кърмещата майка може да повлияе на бебешките колики, като някои храни като млечни продукти, кофеин и пикантни храни могат да увеличат газовете и дискомфорта. В такива случаи се препоръчва консултация с лекар за възможни промени в хранителния режим.
 7. Спокойствие и подкрепа:
  • Запазете спокойствие – обикновено отслабват от само себе си около 3-4 месеца и отшумяват, когато бебето стане на 6 месеца.
  • Редувайте грижите и успокояването на бебето с партньора, близки и приятели, за да можете да си почивате.
  • Ако силният плач продължава и ви притеснява, свържете се с лекар за подходящ съвет и успокоение.

Тези методи могат да помогнат значително за облекчаване на коликите и успокояване на бебето, като същевременно осигуряват спокойствие и на родителите.

Въздействие върху семейните отношения, породен от детския плач

Коликите могат да окажат значително влияние върху цялото семейство, създавайки емоционално напрежение и стрес. Непрестанният плач на бебето, съчетан с изтощението на родителите, често води до усещане за неадекватност в грижите за детето. Това може да предизвика тревожност, стрес, негодувание и ниско самочувствие у родителите.

Постоянният плач на бебето често е свързан с тежки семейни конфликти, следродилна депресия и дори синдром на разклатеното бебе. Той може да доведе до преждевременно прекратяване на кърменето, чести посещения при лекари и повишено тютюнопушене от страна на майката.

Семейства, живеещи в гъсто населени райони, като жилищни блокове, могат да изпитват обтегнати отношения със съседи и наемодатели поради продължителния и силен плач на бебето всеки ден.

Тези предизвикателства подчертават колко важно е родителите и семействата, които се сблъскват с колики, да получават емоционална и практическа подкрепа. Те са от съществено значение, за да могат да се справят със стреса и напрежението.

Коликите могат да бъдат истинско предизвикателство както за бебето, така и за родителите, но важно е да запомните, че това състояние е временно и част от нормалното развитие.

Споделете вашите методи за справяне с коликите и опитът си в коментарите – може би вашият съвет ще бъде безценен за други родители! Какво най-много ви помогна да облекчите коликите на вашето бебе? Разкажете ни за вашите изпитания и успехи!

КОМЕНТИРАЙ ОТ ТУК Отказ