Захранване на бебе

Автор: Анелия Иванова | Редакция: 22.06.2024 | Категория: Бебето

Правилното хранене е основополагащо за здравето на детето от най-ранна възраст. Към 4-6-ия месец се засилва потребността от допълнителни енергия, витамини и минерали. Именно храната следва да осигури на детето всички тези полезни вещества, които са важни за растежа и формирането на организма му.

Поради това първите храни на трапезата му трябва да бъдат от зеленчуци (зеленчуково пюре), млечни детски продукти и каши.
Постепенното въвеждане на продуктите спомага за развитието на дъвкателния апарат, стимулира системите, произвеждащи ферменти в стомашно-чревния тракт, и подготвя детето за отбиване.

Начало на захранване на бебе

Според препоръки на Световната здравна организация въвеждането на нова храна се ръководи от това, дали детето се кърми, или се храни с изкуствено мляко. В първия случай захранването започва след навършване на 6-ия месец, а във втория – 4-5-я месец.

Деца, които се кърмят

Най-добрата храна за детето през първите месеци от живота му е кърмата. Захранването на здраво дете, което се кърми, следва да започне не по-рано от навършване на 6-месечна възраст.

На този етап млякото на майката вече не е способно напълно да осигури необходимите вещества. Ускореното развитие на мускулната, храносмилателната, нервната, бъбречната и имунната система изисква допълнителни хранителни вещества.

Деца, които се хранят с изкуствено мляко

Детето, което от самото си раждане се храни с изкуствени смеси, към навършване на 4-месечна възраст вече е готово за нова храна. Тогава съзрява храносмилателната система и се формира имунитета на червата. Освен това се нормализира повишената пропускливост на лигавицата.

При децата на тази възраст се формират и механизмите, отговарящи за преглъщането и преработката на по-твърда храна.

Ако не започнете да захранвате детето на 4-4,5-месечна възраст, в организма му може да се развие дефицитно състояние на витамини и микроелементи. Това повлича след себе си различни патологии.

Кога е готово детето за захранване?

Готовността на детето може да се определи, освен по възрастта, чрез регистрирането на следните признаци:

 • Детето все по-често спрямо обичайното иска да се кърми или да пие мляко от бутилка, т.е. не може да засити глада си задълго;
 • Теглото, с което детето се е родило, се е удвоило;
 • Детето е способно да седи с малко помощ от възрастен. Уверено държи главата си и я върти на всички страни;
 • При попадане на твърда храна в устата на детето, отсъства рефлекса за избутването й с език извън устата;
 • Детето не е боледувало в продължение на няколко седмици;
 • Не са му правени ваксинации наскоро;
 • Детето се интересува от храната, която консумират родителите му, заглежда се в чиниите им и ги наблюдава как дъвчат.

Правила за въвеждане на нови храни

 1. Всяка нова храна трябва да се въвежда в менюто на детето, само ако то е абсолютно здраво. Противопоказно е въвеждането на храна непосредствено преди и след ваксинация, както и по време на възстановяване след заболяване на стомашно-чревния тракт.
 2. Храната се дава преди кърмене, а соковете – след кърмене. Започва се с 5 гр. и постепенно се увеличава количеството, докато стигне до 150 гр. Този процес отнема от 2 седмици до месец. През този период наблюдавайте внимателно детето.
 3. Приготвяйте соковете и пюретата в домашни условия. Приемайте необходимите мерки: внимателно измивайте ръцете си, кухненските съдове и прибори, продуктите и т.н.
 4. Храната за кърмещите се деца трябва да бъде прясно приготвена. Дори краткотрайното й съхранение в хладилника може да доведе до нежелано влошаване на качествата й.
 5. Храната трябва да бъде топла. Поднасяйте я с лъжица, докато детето седи.
 6. Не се препоръчва на едно хранене предлагането на 2 плътни или 2 течни храни.
 7. Не е препоръчително да давате една и съща храна два пъти дневно.
 8. Въвеждайте всяка нова храна 10-15 дни след успешното въвеждане на предишната.
 9. Основно правило при захранването е постепенното и последователно въвеждане на нови продукти. Новият продукт се въвежда след пълната адаптация към предходния.
 10. Наблюдавайте дали се променят характеристиките на изпражненията на детето. Ако те остават нормални, на следващия ден може да увеличите количеството от въвеждания продукт.
 11. При въвеждането на всяка храна задължително се консултирайте с наблюдаващия лекар.

С какво да започнете захранването на бебето

По-рано се смяташе, че първият продукт, с който е препоръчително да се започне захранването на малките деца, е сок. Той се въвеждаше още през 4-5-ия месец.

Важно е да знаете, че кашите и зеленчуците са основните продукти, на които трябва да заложите. Ако детето е слабо или пък не се изхожда редовно, препоръчително е да започнете с каши. Ако случаят е точно обратен на описания, детето е по-пухкаво, с нормално тегло и със склонност към запек, започнете захранването със зеленчуково пюре.

Пюре от плодове.

Обикновено става дума за ябълка или круша. Те съдържат фибри, които повлияват благоприятно работата на червата. Освен това децата с удоволствие ги хапват. Тук е моментът да подчертаем нещо важно: практиката показва, че някои деца, пробвайки първо сладките плодове, след това изпитват трудности в адаптирането към зеленчуковите пюрета и кашите.

Зеленчуково пюре.

Въвеждането му не е просто, тъй като кърмата има леко сладък вкус. Това може да се каже и за изкуствените смеси. Затова се заредете с търпение. Предлагайте новото блюдо не просто веднъж, а по 10-12 пъти. Ако детето продължава да го отхвърля, преминете към друг зеленчук.

Внимание! След неуспех с въвеждането на един или друг зеленчук, някои родители правят грешката да преминат направо към предлагането на каши. Това е грешка. Голяма е вероятността детето изобщо да не поиска да яде зеленчуци, тъй като сте му предложили сладките каши. Някои майки дори влошават ситуацията, като подслаждат кашата допълнително.

Идеални зеленчуци за започване на захранването са: тиквичка, броколи, картофи, зеле. Важно е да предлагате по 1 вид зеленчук в продължение на 5-7 дни. През този период наблюдавайте реакцията на детето. Ако по време на адаптирането не забележите алергия или негативно въздействие върху храносмилателната система, можете да пристъпите към въвеждането на нов зеленчук. След това направете смесено пюре от тях. Не препоръчваме храната да се подсолява. Тъй като детето все още не е свикнало с различните вкусове, то харесва продуктите такива, каквито са.

Каши.

Важно е да заложите на каши, които съдържат един продукт. Освен това отдавайте предпочитание на слабоалергенните. В техния състав не бива да има захар, лактоза, глутен. Избирайте между царевична, оризова, овесена и от елда. Не препоръчваме да подслаждате кашите. Тук отново ще повторим, че каша се въвежда в самото начало на захранването, само ако детето е твърде слабо.

Млечни продукти.

Ако детето не страда от непоносимост към белтъка на кравето мляко, на 6-7-месечна възраст може да въведете в менюто му извара.

Месно пюре.

На 7-месечна възраст детето е готово да консумира пюре от месо. Започнете с пуешко, заешко, говеждо или пилешко месо.

Сокове и плодове.

Препоръчително е да ги предложите на детето на по-късен етап. Например около 7-8-месечна възраст. Най-слабоалергенни са крушата, зелената или жълтата ябълка. След това може да въведете кайсиите, черешите, бананите и сливите. След навършване на 8-месечна възраст може да предложите на детето киви или ягоди. Ако детето с охота яде извара, не се колебайте да я смесите с малко плодове, които успешно сте въвели. Така получавате отлично блюдо за следобедна закуска.

Риба.

След навършване поне на 10-месечна възраст можете да започнете да въвеждате рибни блюда. Бъдете внимателни, тъй като рибата е силен алерген.

Няколко важни правила при въвеждането на храните:

 • Без „твърди храни“ до навършването на 6-месечна възраст;
 • Без глутен до 9-месечна възраст;
 • Без краве мляко и цитрусови плодове до 12-месечна възраст;
 • Без мъхести плодове до навършване на 2-годишна възраст;
 • Без домати и бобови растения до 12-месечна възраст;
 • Без царевица до 9-месечна възраст;
 • Без яйца до навършване на 1,5-годишна възраст;
 • Без риба преди навършване на 10-месечна възраст;
 • Без мед до навършване на 1 година;
 • Не се препоръчва подправяне на храната със сол и консумация на соя до 12-месечна възраст;
 • Никакъв шоколад преди първата година;
 • Не се препоръчва предлагането на захар в бебешка възраст;
 • Без ядки, особено фъстъци, преди навършване на 3-годишна възраст;
 • Избягвайте консерванти, оцветители, овкусители, подсладители и други вредни за здравето химични съставки, които се съдържат в масово предлаганите на пазара лакомства, снаксове, готови напитки и т.н.

По кое време на деня

Съветваме да подберете време от деня, когато детето е спокойно и в добро настроение. Избягвайте вечерните часове за въвеждане на нови храни. По принцип бебетата са най-любопитни и склонни да опитат различна храна, когато не са много гладни. Поради това често майките избират периода между две хранения. Т.е. около час-час и половина след последното кърмене.

Големи очаквания

Въвеждането на храна е продължителен и постепенен процес. Поради това не бива да таите огромни очаквания. Когато казваме да дадете на детето една лъжичка от зеленчуковото пюре, наистина става дума за такова количество. То е напълно достатъчно, за да се запознае малкото дете с новия вкус и да започне да свиква с различния принцип на хранене.

Съвсем скоро ще дойде моментът, когато детето ще се разплаква, тъй като е свършило количеството храна, което сте му приготвили.

Относно въвеждането на сокове

Вярно е, че прясно изцеденият сок съдържа изобилие от витамини, минерали и фибри. Той обаче се характеризира с ясно изразена киселинност. Именно тя може да повлияе неблагоприятно все още неукрепналия стомах на малкото дете.

Освен това повечето плодове и някои зеленчуци в суров вид са алергени. Това означава, че ранното им въвеждане в менюто е непрепоръчително. Те могат да отключат алергии в дългосрочен план.

Колко сок и кога да предложите на детето?

През първите 6 месеца от живота си малкото детето се нуждае единствено от майчината кърма. Тя съдържа всички ключови за развитието му хранителни вещества. Световната здравна организация препоръчва през този период да се заложи изключително на кърмене. Поради това въвеждането на плодови и зеленчукови сокове трябва да се случи след навършването на половин година.

На този етап от развитието на детето можете да започнете да му давате зеленчукови и плодови пюрета – те могат да бъдат приготвяни от сурови продукти или сварени. Според наблюденията ви върху способностите на детето, може да предложите и парченца плод. Така то ще се научи да отхапва и да дъвче.

Трябва да знаете, че целите плодове и зеленчуци (нарязани на парченца или направени на пюре) са за предпочитане пред прясно изцедените сокове. Те са по-щадящи към бебешкия стомах. Освен това съдържат всички ценни хранителни вещества, част от които отсъстват в сока.

Експерти препоръчват въвеждане на зеленчукови и плодове сокове, когато детето навърши 8-месечна възраст. До изпълването на първата година количеството не трябва да надхвърля 80 мл/дневно.

Сокове, които да избягвате до навършване на 1-годишна възраст

Тъй като има плодове, които са силни алергени и са твърде киселинни, препоръчително е през първите 12 месеца от живота на детето, то да не консумира сокове от цитруси, киви и горски плодове (ягоди, малини, боровинки и къпини).

КОМЕНТИРАЙ ОТ ТУК Отказ