Новородено бебе: Първи грижи за Здравето и Хигиената

Автор: Анелия Иванова | Редакция: 18.06.2024 | Категория: Бебето

Новородено бебе Първи грижи за Здравето и Хигиената

В това ръководство за новородено бебе, което написах на база моят опит и всичко което съм прочела до сега, ще откриете всичко необходимо за поддържането на здравето и хигиената на вашето бебе – от правилното къпане и хигиената до основните стъпки при хранене и сън.

Разберете как да осигурите комфорт и здравословен растеж на вашето мъниче с тези полезни съвети и трикове. Прочетете нататък, за да научите повече за грижите, които ще направят вашето бебе щастливо и здраво.

Инструкция как се държи новородено бебе

Изключително важно е да държите бебето с чисти ръце, да поддържате главата му и да осигурите стабилна и сигурна опора на тялото му, за да гарантирате неговата безопасност и комфорт.

 1. Измиване на ръцете: Винаги измивайте ръцете си преди да вземете бебето.
 2. Подготовка: Уверете се, че сте седнали или стоите стабилно, за да избегнете изпускане на бебето.
 3. Изправяне на главата: Поддържайте главата и врата на бебето, тъй като те все още не могат да ги държат изправени.
 4. Поддържане на тялото:
  • Ръце: Поставете едната си ръка под врата и главата на бебето.
  • Тяло: Другата ръка поставете под долната част на тялото (под гърба и дупето).
 5. Повдигане: Повдигнете бебето бавно и сигурно, като го придържате близо до гърдите си.
 6. Положение:
  • Класическо държане: Дръжте бебето в хоризонтално положение, като главата му лежи в сгъвката на ръката ви, а другата ръка поддържа долната част на тялото.
  • Вертикално държане: Поставете бебето вертикално, като поддържате главата и врата му с едната ръка, а тялото му е прилепено до вашето, а с другата ръка поддържа долната част на тялото.
 7. Безопасност: Уверете се, че бебето е добре подкрепено и няма опасност от падане.

Следвайки тези стъпки, ще можете безопасно да продължите с останалите стъпки от ръководството.

Грижа за кожата

Да започнем с най-големият орган – кожата, която трябва да е винаги чиста. Затова винаги след като бебето ака трябва да му извиете дупето с течаща вода. Цялостното къпане на бебето може да правите всеки ден, през ден или по на рядко, зависи от бебето и как ви е удобно на вас. Всяко време на деня е подходящо за баня, но вечерната баня често помага за по-добър сън.

Миене след изхождане

След като бебето се е изходило, е важно да почистите дупето му внимателно и основно, за да предотвратите раздразнения и инфекции. Ето как:

 1. Подготовка: Пригответе топла вода, мек бебешки сапун и мека кърпа.
 2. Почистване: Свалете пелената и внимателно изтрийте основната част на изпражненията с мокра кърпа или с пелената.
 3. Измиване: Дръжте бебето над мивка или леген и изплакнете дупето с топла вода. Можете да използвате мек бебешки шампоан, но не е задължително за всяко измиване.
 4. Подсушаване: Внимателно подсушете дупето на бебето с мека, чиста кърпа, като внимавате да не търкате кожата.
 5. Завършване: Нанесете защитен крем против подсичане ако има нужда или намажете с бебешко олио.
 6. Обличане: Сложете нова, чиста пелена и го облечете.

Как се къпе новородено бебе с пъпче

Когато къпете новородено бебе с пъпче, избягвайте да го потапяте във водата, докато пъпната връв не падне и раничката не заздравее напълно. Вместо това, използвайте мека гъба или кърпа, за да измиете внимателно тялото на бебето, като държите областта около пъпчето суха. Някои специалисти твърдят че няма проблем да се мокри пъпчето още в началото, но аз не го препоръчвам.

Подготовка за Банята:

 • Осигурете температура в помещението от 25-27 градуса.
 • Температурата на водата трябва да бъде около 37-38 градуса.
 • Пригответе всичко необходимо: бебешки сапун, шампоан, тампони за почистване, хавлия с качулка, чисти дрехи, пелени, бебешко олио, клечки за почистване на ушите и носа.

Процедура:

 1. Съблечете бебето и свалете пелената.
 2. Почистете добре дупето, за да не замърсите водата.
 3. Ако пъпната връв не е паднала, избягвайте да потапяте бебето във ваната.
 4. Започнете измиването от главата и завършете с дупето.
 5. Сапунисайте внимателно всички гънки и обилно изплакнете с вода.
 6. При момиченцата почистете отпред-назад, а при момченцата внимателно измийте бубката и около нея със сапун и вода.
 7. Дръжте главата на бебето внимателно, ако то още не може да я държи само и внимавайте да не потапяте ушите и лицето.
 8. След банята, завийте бебето в хавлия и го подсушете.

След Банята:

 • Обработете пъпния остатък, като капнете една капка спирт 70 градуса и след това забършете хубаво с тампон, напоен със същият спирт, но без да натискате.
 • Намажете тялото с бебешко олио или лосион, като обърнете особено внимание на кожните гънки.
 • Ако е нужно, нанесете крем против подсичане на дупето, сложете пелената и облечете бебето.

Грижа за Очите, Ушите и Носа

Правилната хигиена на очите, ушите и носа е важна за предотвратяване на инфекции и поддържане на здравето на вашето бебе.

 • Очите: Почиствайте от външния ъгъл навътре с тампон, напоен с преварена вода. Не повтаряйте движението със същия тампон.
 • Ушите: След всяка баня почиствайте ушния канал със специални клечки с ограничител.
 • Носа: Почистването на ноздрите се прави без да се навлиза навътре.
 • Нокти: Рязането на ноктите се налага само ако бебето драска лицето си. В противен случай, това се прави на 1-месечна възраст и най-добре по време на сън. Използвайте ножички със заоблени краища или пиличка на нокти без остри ъгли.

Как да обличаме бебето

Новородените лесно се охлаждат и прегряват поради несъвършената им терморегулация. Поддържането на подходяща температура е важно за тяхното благосъстояние. Основният съвет е да държите температура у дома 18-20 градуса, но за мен това е прекалено студено.

Моя съвет е да поддържате 22-24 градуса където живее бебето. Колкото сте облечени вие, толкова трябва да е облечено и бебето, може и малко повече /но не много за да не го претоплите/. Например когато съм с дълъг панталон и дълга блуза, бебето и то е с такива дрехи + боди с къс ръкав.

Следете температурата на нослето, задната част на вратлето и ръцете над китките:

 • Ако кожата е топла, значи всичко е наред
 • Ако е студена, значи му е студено
 • Ако се появят малки червени пъпчици може да е знак за претопляне

Кърмене и Хранене

Правилното хранене е от съществено значение за здравето и развитието на вашето бебе през първите месеци от живота му. Кърмата или адаптираното мляко са единствената храна, която му е необходима през първите 6 месеца. Вода, със или без захар, сок или каквито и да е други напитки не са необходими – не ги давайте, освен ако не са препоръчани от лекар.

Бебета на Кърма

Кърмата е най-добрата храна за вашето бебе през първата година от живота му. Тя съдържа всички необходими за здравето вещества и предпазва от болести. Кърменето също така създава специална връзка между майката и бебето.

Новородените обикновено се хранят на всеки 2-3 часа. Слушайте сигналите на бебето за глад и не се притеснявайте да го храните на поискване. Уверете се, че бебето захапва цялата ареола, а не само зърното, за да предотвратите болка и напукване на зърната.

Бебета на Адаптирано Мляко

Ако решите да храните детето с адаптирано мляко, е важно да спазвате указанията на производителя или на Вашия лекар относно пропорциите за приготвяне на млякото. Никога не добавяйте повече мляко или вода от препоръчаното.

Пригответе водата за новородено като я преварите за 5 минути и я оставете да изстине. Сипете нужното количество вода в шишето за мляко и се уверете че е около 40 градуса. Добавете нужното количество адаптирано мляко. Затворете шишето и друсайте енергично 10-20 секунди. Развийте биберона за излезе налягането. Уверете се че млякото е 37-39 градуса и го дайте на бебето.

Веднъж приготвено, млякото не трябва да престоява повече от час. Ако млякото престои, изхвърлете го и пригответе нова доза.

Никога не затопляйте млякото в микровълнова фурна, защото вътрешността може да има горещи участъци, които могат да изгорят бебето.

Измивайте бутилките с гореща вода и специализиран бебешки препарат. През първите 6 месеца е препоръчително да стерилизирате бутилките в стерилизатор или вряща вода.

Таблица за хранене на новородено

Важно: Първите дни коремчето на бебето е много малко. Затова дневната доза мляко се увеличава постепенно. Ето примерна схема за първите дни на хранене:

Възраст (дни)Приблизителен брой храненияПриблизително количество мляко на хранене (мл)
17-810
27-820
37-830
47-840
57-850
67-860
77-870
87-880
97-890

Зависи колко яде вашето бебче може да продължите да му давате по 90 от 9-ят ден или да увеличавате по-бавно като, през втората седмица може да давате по 60 мл, през третата да увеличите до 90 мл. Това са общи препоръки, наблюдавайте бебето и преценете дали се нуждае от повече или по-малко мляко.

След 3-тата седмица спазвайте указанията на производителя за количеството според възрастта. Обикновено са подобни на тези:

Таблица за хранене на новородено с адаптирано мляко по месеци

Възраст (месеци)Приблизителен брой храненияПриблизително количество мляко на хранене (мл)
0-17-860-120
1-26-7110-140
2-35-6120-150
3-45-6130-160

Общи Съвети: Сложете бебето в полуседнало положение за хранене и дръжте бутилката с ръка, така че биберонът винаги да бъде пълен с мляко. След хранене дръжте бебето във вертикално положение за да се оригне и да изкара погълнатия въздух и да се намали рискът от повръщане и газове. Ако бебето плаче без видима причина повече от 3 часа на ден, има проблеми с храненето или става изнервено и неспокойно към края на деня, то може да има колики. Вижте моя наръчник за справяне с коликите, който ще ви помогне да ги разберете и да се справите с тях. Ако положението е нетърпимо се консултирайте с Вашия педиатър.

Сън и Почивка

Сънят е важен за растежа и развитието на новороденото. Създаването на добри навици за сън е ключово. През първият месец бебето спи около 18 часа на ден, като времето на бодърстване намалява всеки месец.

 • Безопасно Спане: Винаги слагайте бебето да спи настрани, ако не сте до него за да може ако повърне да не се задави. Ако стоите винаги край него може да лежи по гръб но главата да е настрани. Използвайте твърд матрак без възглавници и плюшени играчки около него.
 • Рутинни Процедури: Създайте рутинни процедури преди лягане, като например вечерна баня, песен или четене на приказка, за да помогнете на бебето да се отпусне и заспи по-лесно.
 • Среда за Сън: Осигурете спокойна и тъмна среда за сън и избягвайте силни звуци.

Промени в Пелените

Честата смяна на пелените е важна за предотвратяване на раздразнения и подсичане.

 • Честота на Смяна: Проверявайте пелената на всеки 2-3 часа. Винаги я сменяйте след всяко изхождане или ако е доста пълна.
 • Разпознаване на Подсичане: Зачервяване и раздразнена кожа в областта на пелените са признаци за подсичане. Използвайте защитен крем при всяка смяна, за да предотвратите тези проблеми.

Стимулиране и Игри

През първият месец новороденото не се нуждае от никакви играчки. След това може да сложите въртележка на леглото или да му дадете меки плюшени играчки.

Не давайте на бебето да гледа телевизия, да гледа клипчета в ютюб, да гледа телефон, таблет и тн. Тези неща претоварват детската психика и са пристрастяващи.

Посещения при Лекар

Редовните медицински прегледи и ваксинации са важни за здравето на вашето бебе.

 • Първи Прегледи: Новороденото трябва да бъде посетено от педиатър в първите дни след изписването от болницата. След това следват редовни прегледи на 1 месец, 2 месеца, 3 месеца и т.н.
 • Ваксинации: Педиатърът ще ви информира за необходимите ваксинации според националния имунизационен календар. Важно е да спазвате графика за ваксинации, за да осигурите защита на бебето срещу различни заболявания.

Новородените могат да проявят различни симптоми, които изискват незабавна медицинска помощ. Важно е да знаете кога да потърсите лекар, за да осигурите най-доброто за здравето на вашето бебе. Ето някои ситуации, при които трябва да се консултирате с лекар:

 • Запек: Ако бебето не се е изхождало повече от 36 часа.
 • Диария: Ако бебето има диария, зелени изпражнения с лоша миризма или поява на слуз.
 • Малко Мокри Памперси: Ако сменяте по-малко от 4 мокри памперса на ден през първите 4 дни.
 • Промени в Изхожданията: Ако забележите внезапни промени в движенията на червата, съчетани с раздразнителност и липса на апетит.
 • Продължителна Жълтеница: Ако бебешката жълтеницата (пожълтяване на очите) не изчезва дълго време след раждането.
 • Кожни Проблеми: Ако забележите необичаен обрив по тялото на бебето.
 • Температура: Ако има температура по-висока или по-ниска от нормалната (36.7°C).
 • Проблеми с Пъпа: Ако кожата около пъпа е зачервена и загрубяла или от него се отделя секрет с лоша миризма.
 • Повръщане: Ако бебето повръща по-често от обичайното връщане на храна след ядене, особено ако повръщането е със зелен или кървав цвят.
 • Учестено Дишане: Ако бебето диша повече от 60 пъти в минута.
 • Хрипове или Кашлица: Ако бебето има хрипове или кашлица.
 • Промени в Активността: Ако забележите рязка промяна в обичайната активност и темперамента на бебето, увеличена раздразнителност, ленивост или продължителен плач.
 • Отказ от Храна и Продължителен Сън: Ако бебето отказва да яде изобщо или спи продължително (5-6 часа) между храненията.

Ако забележите някой от тези симптоми, не се колебайте да потърсите лекарска помощ. Здравето и благополучието на вашето бебе са най-важни.

Грижата за новороденото може да бъде предизвикателство, но с търпение и внимание ще осигурите здравето и щастието на вашето бебе.

Какви са вашите опитности и съвети за грижа за новородено? Споделете вашите истории и препоръки в коментарите! Вашето мнение е ценно и може да помогне на други родители в същото положение.

КОМЕНТИРАЙ ОТ ТУК Отказ