Скок в растежа на бебето: Календар и подробно обяснение

Автор: Анелия Иванова | Редакция: 14.06.2024 | Категория: Бебето

СКОК В РАСТЕЖА НА БЕБЕТО КАЛЕНДАР И ПОДРОБНО ОБЯСНЕНИЕ

Като майка, преживяла многократно растежни скокове на бебето, знам колко объркващи могат да бъдат те. Има два вида скокове – физически (увеличаване на теглото и ръста) и ментални (развитие на нови умения и осъзнаване на света). Тези периоди често са съпътствани от плач и неспокойствие, което може да е стресиращо за родителите.

В тази статия ще разгледаме подробно периодите на растежни скокове, като ще предоставя календар за изчисляването им и съвети как да успокоите бебето си през тези моменти.

Ако сте запознати с темата, използвайте календара, за да проверите дали сте в скок или продължете да четете, за да разберете защо бебето ви е неспокойно и какви нови умения ще придобие.

Календар с периоди на скок в растежа

Физически скок в растежа на бебето

Бебетата растат най-бързо през първата си година и голяма част от този растеж се случва под формата на скокове в растежа – кратки, интензивни периоди на растеж. През първите 12 месеца бебетата обикновено утрояват телесното си тегло и увеличават дължината си с около 25 сантиметра.

Кога се настъпват

Скоковете в растежа могат да се случат по всяко време през първата година. Въпреки че всяко дете е различно, обикновено тези периоди настъпват около:

 • 1 до 3 седмици
 • 6 до 8 седмици
 • 3 месеца
 • 6 месеца
 • 9 месеца

Това са само общи времеви рамки и вашето бебе може да изпита скок в растежа преди или след тези моменти.

Как да ги разпознаем

Скоковете в растежа могат да бъдат разпознати по някои характерни признаци:

 • Повишен апетит: Бебето иска да яде непрекъснато – на всеки час или два, понякога дори на всеки 30 минути.
 • Често събуждане през нощта: Дори ако бебето ви е спало по 5-6 часа непрекъснато, по време на скок може да се буди за нощно хранене по няколко пъти.
 • Повишена раздразнителност: Бебето може да бъде по-капризно, особено при кърмене, като често се отлепва и залепва за гърдата.

Колко дълго продължават

Скоковете в растежа обикновено продължават само няколко дни. След това нещата се връщат към нормалното – поне толкова нормално, колкото може да бъде с новородено!

Спят ли повече бебетата по време на рестежните скокове

Това зависи. Някои изследвания показват, че бебетата може да спят повече през дните, когато изживяват скок в растежа. Но също така е обичайно бебетата да се будят по-често за хранене и някои от тях могат да преминат през период на регресия в съня.

Как да се справим с неразположението

По време на скоковете в растежа, когато бебето изисква хранене почти денонощно, е важно да се грижите за себе си. Пийте много вода, поискайте помощ от партньора или приятели за домакинските задължения и се подгответе за по-чести хранения. Ако кърмите, опитайте се да продължите – честото хранене помага за увеличаване на млякото, за да отговори на нуждите на бебето.

Ако сте притеснени, следете пелените и наддаването на тегло на бебето. Ако бебето качва тегло и има достатъчно мокри пелени, значи всичко е наред. След като скокът приключи, нещата ще се нормализират – до следващия скок! (1)

Ментален скок в растежа на бебето

Представете си, че заспивате в познатия си свят и когато се събудите, всичко наоколо се е променило. Бихте ли плакали, били ли сте раздразнени и се хванали за единственото, което все още разпознавате? Това се случва с всяко бебе по време на неговия растеж в точно определени времеви интервали.

Изследователите ХЕТИ ВАН ДЕ РЕЙТ и ФРАНС ПЛОИ открили нещо забележително през 1971 година. Те открили, че бебетата минават през периоди в които настъпват големи промени. Тези промени се дължат на внезапен скок в мозъчното развитие, като през първите 18 месеца след раждането бебето има 10 уникални скока. Можем дори да предвидим кога ще започнат тези скокове. Въпреки че всеки скок е уникален, винаги има две фази – фаза на капризи и фаза на умения.

За да разберете всичко по темата, си купите книгата Чудните седмици написана от Д.Н. ХЕТИ ВАН ДЕ РЕЙТ, Д.Н. ФРАНС ПЛОИ И КСАВИЕРА ПЛАС-ПЛОИ. (2)

Промени в сетивата

Внезапните промени в мозъка предизвикват бърз растеж в слуха, усещанията, вкуса, обонянието и зрението. Тези сетивни промени правят така, че бебето да се чувства сякаш се събужда в съвсем нов свят, което може да бъде доста обезпокоително за него.

Фазата на капризите

Плач, раздразнителност и прилепчивост – познато ли ви звучи? Това е фазата на капризите. Това всъщност е голям напредък за вашето бебче. Нов свят, пълен с нови умения, очаква вашето бебе и точно когато се премества в този нов странен свят, вашето бебе се нуждае от вас като познато лице и водач.

Фазата на уменията

След като бебето се възстанови от шока и се запознае с новия свят, то ще започне да го изследва и да развива новите си умения. Кои умения точно? Това зависи от вашето бебе. Ще започне ли да бърбори повече? Ще открие ли нови възможности в малкото си тяло или ще бъде внимателен наблюдател? Наблюдавайте внимателно и ще получите първите си проблясъци от бъдещата личност на вашето дете. (1)

Таблица с периоди на скок в растежа на бебето

СкокОписаниеЗапочва от седмицаПриблизителна продължителност
1Светът на усещанията41 седмица
2Светът на шарките71 седмица
3Светът на плавните преходи111 седмица
4Светът на събитията141 седмица
5Светът на връзките224 седмици (22-26)
6Светът на категориите331 седмица
7Светът на последователностите416 седмици (41-47)
8Светът на програмите52 (1 година)1 седмица
9Светът на принципите591 седмица
10Светът на системите701 седмица

Какви промени настъпват с всеки скок ?

 • Скок 1: Светът на усещанията: Първият скок е внезапен и носи със себе си ново усещане – света на усещанията. През този период, бебето преминава през бърза зрялост на метаболизма, вътрешните органи и сетивата. Всичко, което бебето вече възприема, изведнъж става много по-интензивно.
 • Скок 2: Светът на шарките: При втория скок, бебето навлиза в света на шарките. След този скок, то вече не вижда света като едно цяло, а започва да открива различни шарки. Това включва откриването на ръцете и нов начин на движение.
 • Скок 3: Светът на плавните преходи: С третия скок, бебето навлиза в света на плавните преходи. След този скок, то за първи път ще може да разпознава плавни преходи в вкуса, мириса, зрението, звука, допира и възприятията в тялото си.
 • Скок 4: Светът на събитията: При четвъртия скок, бебето навлиза в света на събитията. Докато преди можеше да усеща усещания, шарки и плавни преходи отделно, сега разбира, че тези неща се свързват и формират едно събитие.
 • Скок 5: Светът на връзките: С петия скок, бебето навлиза в света на връзките. След този скок, то започва да възприема връзките между хората и предметите. Това включва връзките между предметите (в, на, между, до) и разстоянието между хората и предметите.
 • Скок 6: Светът на категориите: При шестия скок, бебето навлиза в света на категориите. За да категоризира света, то започва да разглежда всичко по пътя си и да изучава всеки детайл.
 • Скок 7: Светът на последователностите: Със седмия скок, бебето навлиза в света на последователностите. След този скок, то се научава да разпознава поредица от събития, да ги обхваща и да разбира, че те заедно формират една голяма последователност.
 • Скок 8: Светът на програмите: С осмия скок, вашето бебе вече е станало малко дете! С този скок, то навлиза в света на програмите. За първи път може да възприема цяла последователност от действия като едно и също нещо.
 • Скок 9: Светът на принципите: При деветия скок, малкото дете навлиза в света на принципите. След този скок, то ще открие, че има различни стратегии за постигане на цел. Трябва ли да бъда мил и нежен? Или настоятелен?
 • Скок 10: Светът на системите: С десетия и последен скок, вашето дете навлиза в света на системите. То ще може да разработи своя собствена система. Например, вашето дете ще формира семейство заедно с мама и татко.

Въпроси и отговори:

Как се изчислява скокът в растежа на бебето?

Скоковете в растежа на бебето обикновено се изчисляват въз основа на датата на термина, за който е било определено да се роди, а не от датата на раждане. Те настъпват след определен период от време, който да добавите към датата на термина. Важно е да се отбележи, че всяко дете е уникално и скоковете може да настъпят малко по-рано или по-късно от очакваното.

Колко скока в растежа може да има едно бебе?

Обикновено бебетата преминават през около 10 скока в растежа през първите 20 месеца от живота си. Тези скокове включват както физически, така и ментални скокове, всеки от които е свързан с важни етапи от развитието на детето.

Как да разпознаете скока в растежа на вашето бебе?

Скоковете в растежа могат да бъдат разпознати по няколко характерни признака: повишен апетит, често събуждане през нощта, повишена раздразнителност и капризност, иска да бъде по-често в ръцете на родителите си.

Как да помогнете на бебето си по време на скока в растежа?

За да помогнете на бебето си по време на скока в растежа, можете да направите следното: осигурете повече храна, дайте му повече внимание и утеха, бъдете търпеливи, осигурете комфортна среда за сън.

Какво да очаквате след скока в растежа на бебето?

След скока в растежа, можете да очаквате бебето да покаже нови умения и способности и да бъде много по-спокойно. Например, може да започне да се усмихва повече, да се обръща самостоятелно, да бърбори или да хваща предмети по-добре.

Как се справяте вие с тези предизвикателни моменти? Споделете вашия опит и съвети в коментарите – ще бъде полезно за всички родители, които преминават през същото!

източници на информация 1, 2

КОМЕНТИРАЙ ОТ ТУК Отказ