Бременност
Автор: Анелия Иванова | Редакция: 29.07.2023 | Категория: Бременност по седмици

Бременност – всичко което трябва да знаем за нея

Какво представлява бременността

Бременност е напълно естествен период от живота на жената, в рамките на който в организма й настъпват значителни физиологични и хормонални промени. Те са необходими, за да бъде осигурено оптимално развитието на плода, а също така и за да се подготви тялото за предстоящите раждане и период на кърмене.

Бременност по седмици

Обикновено бременността продължава 9 месеца, които са разделени на 3 триместъра. Първият триместър представлява началото на бременността. През втория триместър намалява рискът от помятане, а през третият триместър движенията на плода стават най-осезаеми. Условно бременността се дели на 40 гестационни седмици.

Калкулатор бременност

Знаете ли в коя седмица сте? Знаете ли кога е вашият термин ? С помощта на нашият калкулатор бременност можете да изчислите термина, вероятната дата на зачеване и да проследите развитието на плода и промените, настъпващи в тялото на бременната жена, седмица по седмица. Преминете към калкулатора тук.

Симптоми на бременност

Как да разберете, че сте забременели? Още на първия ден от закъснението ще забележите, че гърдите ви са с необичайно по-голям размер, дори може да ви болят, а зърната е възможно да са потъмнели. Освен това могат да бъдат налице следните симптоми: сутрешно гадене, непоносимост към конкретни миризми, резки промени в настроението, пигментни петна по лицето и т.н.

Гестационна седмица

„Гестация“ означава в превод от латински език „бременност“. Бременността при човека продължава 40 гестационни седмици. Броенето им започва от първия ден на последния цикъл и приключва в деня на термина.

Специфичното е, че една гестационна седмица се равнява на 7 дни, а четири гестационни седмици образуват т.нар. лунарен месец. Т.е. месецът се състои от 28 дни, а цялата бременност продължава 280 дни.

Тест за бременност

Отсъствието на месечната менструация не е категоричен признак, че сте бременни. Можете да внесете яснота по въпроса като направите тест за бременност у дома или посетите личния си лекар, за да ви назначи кръвен тест.

Кога се прави тест за бременност

Най-рано тест за бременност може да направите 1-2 дни след деня, в който е трябвало да започне менструацията ви. Купете тест от аптеката. Употребата му е лесна, а резултатът ще е готов след секунди. За най-голяма точност, препоръчваме да направите теста 2-3 пъти. Най-достоверен ще бъде резултатът, ако в момента на правене на теста са изминали повече от 14 дни от зачеването. В случай на положителен знак, обърнете се към гинеколог.

Видове тестове за бременност:

Тест на урината от аптеката

Това е най-масовият и базов тест който трябва да си направите когато възникнат съмнения за бременност.  За жалост не винаги е толкова точен колкото прегледа от доктор специалист. В домашни условия можете да проведете тест на урината. Той регистрира бременността, още на следващият ден от закъснението на месечният цикъл но за да сте по-сигурни го направете няколко дни след това. Ако имате съмнения повторете теста след още няколко дни.

Кръвен тест за бременност

Кръвният тест за бременност е по-точен от този на урината. Той е по-чувствителен и много по-рядко дава грешен резултат. С негова помощ се установява приблизителната дата на зачеване. За да го направите трябва да ви вземат кръв в специализирана лаборатория и да направят съответното изследване.

Тест за бременност при доктор

Когато имате положителен тест за бременност от аптеката трябва да отидете на гинеколог. Той ще ви направи преглед с видеозон и ще установи със сигурност дали сте бременна или не. Може да вземете направление от личният лекар за да не плащате за прегледа. Гинеколога ще ви каже в коя гестационна седмица сте и кога е вашият термин.

Цветна бременност

При цветната бременност е налице хормонален дисбаланс в организма на жената. Като резултат тя късно разбира, че очаква дете. Причината е, че през първите няколко месеца от бременността се наблюдава кървене, което досущ наподобява менструацията.

Характерни симптоми при цветна бременност са: гадене, повръщане, болезнени гърди, увеличаване на размера им и др.

Извънматочна бременност

Когато оплодената яйцеклетка е извън маточната кухина, става дума за извънматочна бременност (наричана още ектопична бременност). Явлението не е напълно изучено, но се знае, че сред първопричините за него са нарушения на функцията на маточната тръба и на транспорта на оплодената яйцеклетка към матката.

Налице са фактори, допринасящи за извънматочна бременност. Сред тях са използване на вътрематочни средства за контрацепция, тютюнопушене, възраст над 35 години, ин витро забременяване, високи нива на прогестерона и естрогена, вродена деформация на маточните тръби, ендометриоза и др.

Симптоми при ектопична бременност: аменорея, коликообразна болка в долната част на корема, хиповолемичен шок, метеоризъм, гадене, повръщане и др.

Секс по време на бременност

Когато бременността протича нормално, няма причина поради която сексуалният живот да бъде временно преустановен.  Ключово е да се поддържа добра хигиена и да се избягват пози, които водят до притискане на матката. Нормално е през деветте месеца бременната жена да изпита моменти на понижено или повишено сексуално влечение.

Изследвания по време на бременност

От забременяването до термина бременната жена ще бъде под постоянно наблюдение. Освен редовните посещения при гинеколог, може да се наложи да бъдат направени редица изследвания:

  • ултразвуково изследване
  • изследване на кръвната група на бременната и резус фактор
  • изследване на урина
  • микробиологично изследване на влагалищен секрет
  • онкоцитонамазка
  • биохимичен скрининг
  • фетална морфология
  • пълна кръвна картина
  • биохимични изследвания
  • СУЕ, CRP и др.

При някои бременни жени, стига да има показания за това, може да бъдат назначени скринингов тест за гестационен диабет, изследване за рубеола, изследване за токсоплазмоза IgG и IgM антитела.

Сподели какво мислиш по темата и как се чувстваш по-долу.

Comments are closed here.