26 гестационна седмица

Автор: Анелия Иванова | Редакция: 01.08.2023 | Категория: Бременност по седмици
26 гестационна седмица

26 гестационна седмица отговаря на 6 месец от бременността и приключва вторият триместър от бременността. Коремът на бъдещата майка значително е нараснал. Няма как хората край вас да не забелязват, че очаквате бебе. Време е да започнете активно да се подготвяте за раждането. Обмислете записване на специален курс за бъдещи родители. Със сигурност получавате много съвети от близки, познати и дори непознати.

Размери и развитие на плода през 26 гестационна седмица

  • Височина – 35.6 см.
  • Тегло – 760 гр.
  • Обиколка на главата – 23.8 см.
  • Обиколка на корема – 22.3 см.

На този етап от бременността детето вече тежи повече от 800 гр. На дължина тялото му достига почти 36 см. Този резултат донякъде се дължи главно на хормона на растежа, който вече се произвежда в организма му. Увеличават се и показатели като: обиколка на главата – 23.8 мм, на корема – 22.3 см.

Детето вече различава не само вкусове, но и аромати. Слухът му реагира на различни звуци. Най-чувствителен е към ниските честоти.

През тази 26 гестационна седмица от бременността продължава да се развива основата на бъдещите зъби, които ще израснат след падането на млечните.

Костната и мускулната система вече е напълно развита. Затова често бременната жена доста силно усеща ританията на бебето. Продължавайте да броите движенията му, те са важни за проследяване на нормалното развитие.

Какво усеща бременната жена по време на двадесет и шестата гестационна седмица?

Време е да се позамислите за прекратяване на работната активност. Не е лошо да се съсредоточите върху основното на този етап от живота ви – оптималното и комфортно развитие на бъдещото ви дете.

Колегите в идеалния случай вече се стремят да ви щадят. Забелязва се обаче, че все повече сте съсредоточени върху бременността ви.

Със сигурност сте забелязали, че изпълнението на обичайните домакински задължения вече ви кара да се запъхтявате и да правите необичайни почивки.

Коремът се увеличава с всеки изминал ден и това ви прави тромави и лениви. Често ще ви се приляга. Това не е лоша идея, но е препоръчително да продължите да бъдете физически активни. Движението през бременност е ключово за доброто здраве на майката и бебето.

Дъното на матката вече се е издигнало до 26 см от срамната кост. Усещането за придърпване е нещо обичайно и не ви прави кой знае какво впечатление. Активността на детето продължава да оказва натиск върху вътрешните органи и е възможно да почувствате спазми в областта на черния дроб.

Когато детето се движи, можете да почувсвате напрежение в долната част на матката. Ако тези моменти биват последвани от воднисти течения и шийката на матката е отворена, за което ще съобщи гинекологът, трябва да започне лечение.  Съществува риск от попадането на инфекции в матката. Понякога се налага оперативна намеса, за да бъде продължена бременността.

Ако това е вашата втора бременността, може да се сблъскате с отоци, високо кръвно налягане и други признаци на късната токсикоза. Тези симптоми се дължат на повишеното тегло. За да избегнете усложнения, се налага да бъдете под медицинско наблюдение.

Продължавайте да следите характеристиките на вагиналните течения. Ако са гнойни или слузести, възможно е да страдате от инфекция. Лекарят ще назначи анализ на микрофлората и ще назначи лечение. Такива инфекции са опасни, тъй като могат да разболеят плода.

Наличието на кръв във вагиналното течение е категоричен повод да се обърнете към лекар. Не отлагайте прегледа. Ако забележите, че околоплодните води изтичат, въпреки че се чувствате добре, отново не се колебайте веднага да отидете при гинеколога.

Менюто на бременната жена през 26 гестационна седмица

През последните седмици е възможно сериозно да сте променили начина на хранене към по-здравословен и съобразен със състоянието ви през бременността.

Продължавайте да избягвате излишната консумация на сладки храни. В тях няма витамини, а плодът се нуждае именно от такива хранителни вещества.

Черният шоколад е препоръчително да присъства на трапезата всеки ден. Той съдържа магнезий. Консумирайте го умерено.

Подготовка за раждането

Дори да сте много отговорни и активни на работното си място, препоръчително е да правите почивки. Ако можете да си вземете отпуск, направете го. Дори няколко дни ще са от полза за спокойното развитие на бременността.

Използвайте свободните дни за четене на полезна литература за развитието на децата.

Какво се вижда на ултразвук?

Вече можете идеално да разгледате лицето на детето. От време на време то се опитва да отваря очи. Дори може да се определи какъв е цветът им. Има мигли и вежди.

Преминете към 25 гестационна седмица или 27 гестационна седмица

КОМЕНТИРАЙ ОТ ТУК