27 гестационна седмица
Автор: Анелия Иванова | Редакция: 01.08.2023 | Категория: Бременност по седмици

27 гестационна седмица

27 гестационна седмица отговаря на 7 месец от бременността и пристъпвате уверено в третия триместър от бременността. Вече натоварването е голямо, тъй като качените килограми не са никак малко. Тежко дишате, не можете дълго време да седите, без да изпитате дискомфорт, трудно спите и т.н. Ако през изминалите седмици сте се движили активно и сте изпълнявали упражнения за бременни, възможно е да сте запазили добра физическа кондиция.

През двадесет и седмата и двадесет и осмата гестационна седмица детето става още по-активно. Взирайки се в корема си, бременната жена може да забележи как той става на „вълни“, тук-таме се появяват лакси и пети. Изключете от менюто всички алергени.

Размери и развитие на плода през 27 гестационна седмица

  • Височина – 36.6 см.
  • Тегло – 875 гр.
  • Обиколка на главата – 25.0 см.
  • Обиколка на корема – 23.0 см.

Основните етапи от развитието на детето вече са преминали успешно. Сега то само се усъвършенства и расте. Плодът е дълъг почти 37 см и може да тежи почти килограм. Обиколната на гръдния кош е 25.0 см, а на главата – 23.0 см.

На този етап от бременността детето все още се води като недоносено, но практически всичките органи и системи в тялото му функционират самостоятелно. Сърцето му бие с до 150 удара в минута. Гръдният кош извърва за това време 40 дихаелни движения.

В момента се определят важни характеристики като рефлекси и скорост на обменните процеси.

Какво усеща бременната жена по време на двадесет и седмата гестационна седмица?

Една трета от бременността предстои и бременната жена трябва да запази своето търпение и постоянство във всяко отношение. Дискомфортът, който я преследва ежедневно, може леко да я кара да се чувства зле. Затова е препоръчително да продължи да бъде активно, но да се откаже от някои по-натоварващи занимания.

Препоръчваме през свободното време да планирате вълнуващи и интересни занимания, които да ви развличат и отпускат. По този начин няма да концентрирате вниманието си върху наедрялата фигура и тромавостта.

Коремът ще продължи да нараства, както и самото дете. Дъното на матката вече се намира на 27 см от срамната кост. Самата матка се увеличава, а наедно с това и количеството на околоплодните води. В момента те съставляват около половин литър. В някои случаи достигат дори до 3 литра.

Излишеството на околоплодни води може да се дължи на инфекция, която е попаднала в утробата, както и при бързо наддаване на тегло.

Има ситуации, когато околоплодните води са по-малко от нормата. При тях матката се намира по-ниско. Препоръчително е при такива обстоятелства да наблюдавате колко движения прави бебето – маловодието по правило понижава активността му.

Нормално е на този етап от бремеността жената да изпитва недостиг на въздух. Матката притиска белите дробове. За да избегнете неприятните усещания, трябва да стоите изправени и да повдигнете раменете.

Под натиск продължават да функционират пикочният мехур, стомахът, червата и черният дроб.

Вече знаете как изглеждат вагиналните течения. Продължавайте да наблюдавате тяхното състояние и при всяко отклонение се консултирайте с наблюдаващия гинеколог.

Менюто на бременната жена през 27 гестационна седмица

Продължавайте да се храните здравословно – продуктите трябва да са пресни и според сезона. Избягвайте силните подправки и сосовете.

Ако искате да консумирате определена билка или подправка, консултирайте се с лекар за свойствата им. Възможно е да провокират алергия или да усложнят бременността. Съществуват обаче билки, които стимулират лактацията. Някои подправки пък се препоръчват с цел понижаване на консумацията на сол.

Информирайте се добре, преди да включите нов продукт в хранителното меню.

На този етап от бременността продължава да съществува риск от анемия. Консумирайте редовно храни, богати на желязо.

Подготовка за раждането

Ако сте преминали курс за бъдещи родители, то вече знаете доста интересни и важни неща. Подготвяте се както физически, така и психически за новото попълнение в семейството. Време е да започнете и да разглеждате клиниките в района. Някои отделения организират дни на отворени врати.

Ако детето се дори през 27 гестационна седмица, то ще бъде напълно жизнеспособно.

Какво се вижда на ултразвук?

На този етап от бременността се виждат вече разклоненията на бронхите и белите дробове, формират се алвеолите. Ясно се виждат сърцето, неговите четири основни камери, предсърдието и други вътрешни органи. На ултразвук можете да разгледате основните кръвоносни съдове.

Преминете към 26 гестационна седмица или 28 гестационна седмица

Сподели какво мислиш по темата и как се чувстваш по-долу.

Comments are closed here.