28 гестационна седмица

Автор: Анелия Иванова | Редакция: 18.06.2024 | Категория: Бременност по седмици

28 гестационна седмица

28 гестационна седмица отговаря на 7 месец от бременността и спада в трети триместър. До термина не остава никак много време. Трябва да се подготвите за важното събитие. Много майки на този етап продължават да работят, но се замислят и за престоящия отпуск. През двадесет и осмата седмица се предполага, че сте изключили от начина си на живот всички дейности и навици, които биха били опасни за детето. Продължавайте да избягвате пренатоварване.

Размери и развитие на плода през двадесет и осмата гестационна седмица

  • Височина – 37.6 см.
  • Тегло – 1 кг.
  • Обиколка на главата – 26.3 см.
  • Обиколка на корема – 24.2 см.

Детето вече достига дължина от почти 38 см, а теглото му превишава един килограм. Обиколката на главата достига 26.3 см, а на корема – 24.2 см.

Плодът продължава активно да расте и всичките му системи се усъвършенстват. Чертите на лицето му са индивидуални, а натрупването на подкожни мазнини ги смекчава. Косата му се изпълва с пигмент.

Още на този етап е възможно да се определи дали детете е десничар, или левичар. Разбира се по това, коя ръка то най-често поднася към устата си. По време на ултразвуково изследване това може да бъде забелязано.

През 28 гестационна седмица веществото сърфактант вече е достатъчно като количество в организма на бебето. То е ключово за пълноценното дишане. Ако детето се роди сега, то ще може самостоятелно да поеме своя първи дъх.

Какво усеща бременната жена по време на двадесет и осмата гестационна седмица?

Детето стремително трупа десетки грамове ден след ден. То постепенно започва да изпитва дискомфорт от тясното място, на което се намира. Продължавайте да следите броя на движенията му на час. Те не бива да са по-малко от 4.

Възможно е бременната жена да се оплаква от болки в горната част на гърба и в кръста. Причината се дължи на натиска, който матката оказва. Можете да облекчите състоянието, като прави леки наклони напред.

Нарасналата на размери матка се отразява и върху друг важен орган – черния дроб. Не е изключено да усещате болки в тази област. Обърнете се към лекар, ако след хранене леко ви се гади или се появяват киселини.

Схващането на крайниците е явление, което се дължи на недостига на калций в организма на майката. Можете да коригирате менюто и ще забравите за този дискомфорт.

Плавно и уверено се приближавате към термина, но трябва да имате предвид, че имунната система е отслабена. Това означава, че не само ще се уморявате по-лесно, но и ще бъдете предразположени към различни болести. Наблюдавайте внимателно характеристиките на вагиналните течения – те са ясен признак за случващото се в тялото.

За да възвърнете баланса на микрофлората, трябва да се грижите за храносмилателната система. Консумирайте повече млечни продукти с лактобактерии и носете бельо, което е изработени от естествени материи.

С особено внимание се отнасяйте към наличието на кръв във вагиналното течение. Незабавно посетете лекар. Може да става дума за отлепяне на плацентата.

Менюто на бременната жена през 28 гестационна седмица

И през двадесет и осмата гестационна седмица основната част от менюто на бременната жена трябва да се състои от въглехидрати – те са източник на енергия. При всички положения консумирайте умерено храната – на малки порции и по-начесто. Залайте повече на сложните въглехидрати – в отличие от простите, те съдържат много полезни вещества, сред които вигамин В, цинк и др.

Какво се вижда на ултразвук?

Мозъкът на детето има все по-сложен строеж. Формирани са гънките и кората на главния мозък. Теглото съществено е нараснало. На главата на детето ясно се вижда коса, а по горната и долната челюст има зачатъци на зъби. Те ще пораснат на по-късен етап, но основата вече е факт. Сърцето на бъдещото ви дете бие с до 180 удара в минута.

Преминете към 27 гестационна седмица или 29 гестационна седмица

КОМЕНТИРАЙ ОТ ТУК Отказ