29 гестационна седмица

Автор: Анелия Иванова | Редакция: 22.06.2024 | Категория: Бременност по седмици

29 гестационна седмица

29 гестационна седмица отговаря на 7 месец от бременността и спада в трети триместър. Ако сте планирали да вземете полагащия ви се отпуск преди раждане, можете напълно да се концентрирате върху предстоящото събитие. Търпението вероятно е на изчерпване. С всеки следващ преглед забелязвате, че плодът се е оформил като малко човече.

От тази гестационна седмица нататък предстои да посещавате лекаря по-често. Ако още не сте се записали на курс за бъдещи родители, направете го. Със сигурност продължавате да се приспособявате към новото си състояние. То постоянно се променя и е непрекъснат процесът на търсене на удобни пози за сън.

Размери и развитие на плода през 29 гестационна седмица

  • Височина – 38.6 см.
  • Тегло – 1.2 кг.
  • Обиколка на главата – 26.9 см.
  • Обиколка на корема – 25.9 см.

Вече сте с една седмица по-близо до раждането. Плодът значително е пораснал – до 38.6 см на дължина. Тежи около 1.2 кг. Вече напълно прилича на бебе и се оформят гривните по ръцете и краката му.

Обиколката на главата вече е 26.9 см, а на корема – 25.9 см. Постоянно усещате движенията му вътре в себе си. Напълно възможно е вече да е заело позицията, в която ще остане до самото раждане.

Кръвта на детето вече съдържа всички необходими съставки, за да пренася кислород и да защитава организма от инфекции. Окончателното разделение на артериална и венозната кръв тепърва предстои.

Бъбреците на мъника ежедневно отделят почти половин литър урина, а храносмилателната система е достатъчно развита и „очаква“ кърмата“.

Какво усеща бременната жена по време на двадесет и деветата гестационна седмица?

Възможно е на моменти да чувствате, че бременността ви уморява много. Заредете се с търпение, остават само броени седмици.

29 гестационна седмица е и вече можете да се отдадете на занимания, свързани с дома и новороденото. Кариерата може да почака.

Постоянно нарастващият корем продължава да ви убеждава, че обичайните домакински задължения ви изморяват необичайно много. Безпокоят ви и болки в гърба. Препоръчва се активно да почивате, но и да правите разходки на въздух.

Матката вече се намира на 29 см от срамната кост. От време на време ще усещате, че кожата по корема изпитва трудности с разтягането. Не е изключено вече да виждате появили се стрии и да усещате сърбеж. Лекият и ежедневен масаж ще спомогне за облекчаване на дискомфорта. Нанасяйте хидратиращи кремове.

В този напреднал етап от бременността някои жени започват да се оплакват от тежест в краката и забелязват появили се венички по повърхността на кожата. Рискът от разширени вени не е никак малък и е препоръчително да се консултирате с лекар, за да предприемете незабавни мерки. Не е изключено да се сблъскате и с хемороиди. Те се дължат на напрежението върху кръвоносните съдове.

На свой ред матката притиска стомаха и червата и това може да доведе до запек.

За да избегнете проблемите с кръвоносните съдове, препоръчително е да носите специални чорапи, да вдигате начесто краката нависоко и да обогатите менюто с храни като плодове, каши и зеленчуци. Витамин С е изключително важен за здравите кръвоносни съдове.

На този етап от бременността бременната жена трябва да продължава да наблюдава характеристиките на вагиналните течения. Всяко отклонение от нормата може да бъде признак за опасност от инфекции и преждевременно раждане.

При поява на кръв в течението, незабавно потърсете консултация с лекар. Същото се отнася и до изтичането на околоплодните води, те имат вид на воднисто течение.

Менюто на бременната жена през 29 гестационна седмица

През последния триместър от бременността се повишава рискът от развитието на гестоза, която първо се проявява под формата на отоци. За да се предпазите, препоръчително е да ограничите консумацията на сол.

Не забравяйте, че в редица продукти, които се предлагат в магазинната мрежа, се съдържа сол – салами, солети, чипсове и готови храни.

Понижаването на консумацията на сол ще се отрази добре върху функцията на бъбреците. Те по-ефикасно ще извеждат излишното количество вода от тялото.

Ако навън е лято, не се колебайте да приемате сол, но отново в умерени количества. Именно така тя е полезна на тялото – влиза в състава на кръвтта, поддържа тонизирани кръвоносните съдове и участва в преноса на нервни импулси.

Препоръчително е да консумирате сол с понижено съдържание на натрий или пък йодирана сол.

Какво се вижда на ултразвук?

Бебето вече е толкова голямо, че ясно забелязвате ту пета, ту лакът по кожата на корема си. Можете да наблюдавате тази интересна активност по време на ултразвуково изследване.

По време на прегледа лекарят ще обърне специално внимание на сърцето, мозъка, белите дробове, а също така ще забележи, че са оформени напълно ребрата. Продължава формирането на зъби, като вече по тях има и емайл. Засега млечните зъби са скрити под венците. Светлината, музиката и гласовете карат бъдещото бебе да реагира с интерес.

Продължете към

28 гестационна седмица  30 гестационна седмица
Бременност по седмици

КОМЕНТИРАЙ ОТ ТУК Отказ

Статии

Бременност

Бременност по седмици

Бременност по месеци