30 гестационна седмица

Автор: Анелия Иванова | Редакция: 18.06.2024 | Категория: Бременност по седмици

30 гестационна седмица

30 гестационна седмица отговаря на 7 месец от бременността и спада в трети триместър. През тази гестационна седмица в утробата на бъдещата майка вече на практика е формиран човек, който има свои навици и реакции. Най-хубавото е, че работата вече не пречи на бременната жена да се съсредоточи върху състоянието си. Не на последно място по важност – терминът е все по-близо. С всеки изминал ден детето активно се подготвя самостоятелно да изпълнява своите първи движения и вдишвания/издишвания.

Размери и развитие на плода през 30 гестационна седмица от бременността

  • Височина – 39.9 см.
  • Тегло – 1.3 кг.
  • Обиколка на главата – 27.4 см.
  • Обиколка на корема – 26.2 см.

То е наедряло до около 1.3 кг. спрямо и е височко почти 40 см. Обиколката на главата му вече е 27.4 см, а на корема – 26.2 см. В корема на майка му става все по-тясно и възможностите за бурна активност намаляват.

Наедно с това тече усъвършестване. Всички органи и системи са формирани. Главният мозък продължава да се развива, увеличава се неговата маса, а гънките са ясно видими по време на ултразвуково изследване.

Казват, че през 30 г с детето е способно да запомня усещанията в утробата на майката и това, което чува. Когато един звук се повтаря многократно, то реагира спокойно.

Един от признаци, които подсказват, че детето е готово да се появи на бял свят, е като се определи плътността на хрущяла на ушите му. Все още обаче плодът се определя като недоносен.

Нокътчетата по пръстите му са много нежни и меки. Не всички органи от половата система са заели полагаемите им се места. Дебелината на плацентата достига 30,48 мм. Както и досега, тя осигурява на бъдещото дете всички необходими хранителни вещества.

Какво усеща бременната жена по време на тридесетата гестационна седмица?

Започват по-честите срещи с гинеколога – те могат да бъдат на седмица или през две седмици.

През 30 седмица от бременността коремът расте с неуловими темпове. Матката продължава да се издига и дъното й се намира почти на средата на корема. Това може да провокира неприятни усещания, заради напрежението върху вътрешните органи.

Обичайно явление са запекът и киселините. Те могат да влошат настроението на бременната жена, която, за да облекчи състоянието си, ще се наложи да ограничи дори консумацията на храни, които обича. Например пържени картофи за вечеря.

През нощта, освен борба за удобна поза на сън, може да се сблъскате с чести схващания на крайниците. Вече не е препоръчително да спите по корем, тъй като по този начин се влошава кръвоснабдяването на плацентата.

Най-добрата поза за почивка е в седнала позиция с повдигнати стъпала върху възглавница, под ъгъл 45 градуса. Вечерно време е препоръчително да спите настрани. Според специалисти – предимно на дясната страна.

Добрата новина е, че усещате почти всяко движение на бъдещото ви бебе. То вече усеща, че му е тясно. Ако не се е наместило с глава надолу, съвсем скоро ще го направи. Продължавайте да следите честотата на движенията на детето – през светлата част на деня те не бива да бъдат по-малко от 10.

Нормално е с наближаването на термина да се замисляте за раждането. Избягвайте моментите на паника и се подготвяйте психически и физически. Ако все още има въпроси, чиито отговори са неизвестни, задайте ги на лекаря.

За оптимална подготовка за раждането, се препоръчва да изпълнявате леки разтягащи движения в областта на таза.

Информираността е най-силното оръжие на една жена, когато й предстои да ражда.

Както и досега, продължавайте да наблюдавате характеристиките на вагиналните течения. Всяко отклонение от нормата е повод да се консултирате с лекар.

Ако те са светли и незначителни като обем, всичко е в норма. Белият цвят, гнойта или кръвта са ясен сигнал, че се нуждаете от спешна помощ.

Ако започнат да изтичат околоплодните води, не се колебайте да отиде при лекаря. Съществува риск от инфектиране на дедето.

Наличието на кръвотечение може да бъде признак за проблем с плацентата.

Менюто на бременната жена през 30 гестационна седмица

Едно от основните правила оттук насетне е да не се консумира сурова храна. Изключение правят плодовете и зеленчуците, които трябва да бъдат добре измити.

Правилото обхваща млякото, яйцата, месото, рибата и други продукти, които не са преминали през термична обработка.

Дори непреварената вода може да създаде проблеми с червата. Бъдете внимателни!

На този етап от бременността не се препоръчват експерименти с екзотични плодове и нетипични храни. Отложете опитването им с няколко месеца. Сега най-важно е здравето на бъдещото бебе.

Какво се вижда на ултразвук?

По време на ултразвуково изследване лекарят за пореден път ще се увери в нормалното развитие на плода. Редовните прегледи трябва да се отчели отсъствието/наличието на генетични заболявания или отклонения.

Всички системи в тялото на детето са оформени. Чертите на лицето му все повече се развиват. Вече личицето е по-кръгло, бузките са ясно различими, както и ушите, очите с миглите, ръцете, краката и всички елементи от тях. Мозъкът продължава да се развива и се увеличава дълбочината на гънките.

Преминете към 29 гестационна седмица или 31 гестационна седмица

КОМЕНТИРАЙ ОТ ТУК Отказ