31 гестационна седмица

Автор: Анелия Иванова | Редакция: 18.06.2024 | Категория: Бременност по седмици

31 гестационна седмица

31 гестационна седмица отговаря на 8 месец от бременността и спада в трети триместър. И през тази седмица детето расте с всеки изминал ден, теглото му нараства и то започва да усвоява нови навици. Бременната жена на свой ред продължава да изпитва дискомфорт – все по-тромаво е ходенето, а задъхването е ежедневие.

Размери и развитие на плода през 31 гестационна седмица

  • Височина – 41.1 см.
  • Тегло – 1.5 кг.
  • Обиколка на главата – 28.4 см.
  • Обиколка на корема – 27.2 см.

През тази седмица детето вече ще натежи до 1,5 кг. С всяка следваща седмица то ще качва по около 200 грама. Обиколката на главата вече е 28.4 см, а на корема – 27.2 см.

В развитието на главния мозък на детето настъпва нов етап. Определят се сферите на влияние на всеки един от дяловете.

През 31 гестационна седмица мозъкът вече тежи ¼ от цялото тегло на детето. Докато за зрелия човек натрупването на мазнини е проблем, за бебето тя се от ключово значение. Подкожните мазнини в организма му отговарят за поддържането на топлина. Освен това допринасят за тонуса на кожата.

Любопитен момент от развитието на детето на този етап е натрупването на пигмент в ретината на окото и в косата. Окончателният цвят ще се прояви по-късно, след раждането на детето.

Мъникът вече може да се ориентира дали навън е тъмно, или светло. Все още не може да се ориентира в цветовете. Вътрешните му органи нарастват заедно с него. Панкреасът вече произвежда инсулин.

Какво усеща бременната жена по време на тридесет и първата гестационна седмица?

Бременността е към своя край и бременната жена ясно забелязва развитието на детето. Ако се мерите на кантар всяка седмица, ще забележите, че теглото ви се покачва с 200 грама. Дъното на матката продължава да се издига – вече се намира на 32 см от срамната кост.

Възможно е още сега да изпитвате спазми ниско долу в корема – те наподобяват кратки контракции. Известни ка като Бракстън Хикс контракции. Представляват своеобразна репетиция, а не преждевременно раждане.

Какви могат да бъдат признаците за преждевременно раждане? Болка ниско долу в корема или в областта на кръста и изтичане на околоплодните води – това са две основни неща, които трябва да имате предвид. Все още обаче до термина има време.

Продължавайте да следите честотата на движения на детето. На него вече му е тясно и ще му става все по-некомфортно. Освен това детето се стреми да заеме положение с главата надолу, именно такова трябва да бъде, когато раждането започне.

Важно е да продължите да наблюдавате и характеристиките на вагиналните течения. Структурата и миризмата им трябва да отговарят на нормите за здраве. Всяка промяна в характера им е повод да се консултирате незабавно с наблюдаващия гинеколог.

Често балансирането на микрофлората може да бъде постигнато с локално лечение и прием на млечнокисели продукти, съдържащи лактобактерии. Те се отразяват положително на храносмилателната система и укрепват имунната система.

Появата на кръв или кръвенисто течение е алармиращ сигнал за тревога. Нуждаете се от незабавен преглед. Възможно е да става дума за отлепване на плацентата. На риск ви излага и повишеният тонус на матката.

Менюто на бременната жена през 31 гестационна седмица

Нормално е през бременността жената да качва килограми, трябва обаче да се стремите те да са в нормалните граници. Поради това наблюдаващият лекар ще ви дава препоръки за корекции на менюто. Не качвайте излишни килограми.

Можете да изпълните тази цел като бъдете активни физически. Разхождайте се, четете, гледайте филми, които ви изпълват с положителни емоции. Ако огладнеете, похапнете нещо леко. Старайте се да ограничите консумацията на сандвичи и пици. Заменете сладкарските изделия с пресни или сушени плодове.

Какво се вижда на ултразвук?

През 31 гестационна седмица детето започва да различава гласовете и реагира на силен звук. По време на ултразвуково изследване се забелязват напълно оформените уши. Нервните клетки в тях реагират на импулси. Мозъкът на детето вече изглежда като на възрастен човек. Той все пак продължава да се развива и усъвършенства.

Преминете към 30 гестационна седмица или 32 гестационна седмица

КОМЕНТИРАЙ ОТ ТУК Отказ