32 гестационна седмица

Автор: Анелия Иванова | Редакция: 18.06.2024 | Категория: Бременност по седмици

32 гестационна седмица

32 гестационна седмица отговаря на 8 месец от бременността и спада в трети триместър. С всяка изминала седмица бременната жена става все по-тежка. Детето вътре в нея е по-активно и това се усеща с редовните ритници. Дните до термина един по един се изнизват. Прегледите при гинеколога вече са по-начесто и това е напълно обяснимо – раждането може да настъпи съвсем скоро. През тази гестационна седмица от бременността можете да намалите консумацията на въглехидрати и мляко.

Размери и развитие на плода през 32 гестационна седмица

  • Височина – 42.4 см.
  • Тегло – 1.7 кг.
  • Обиколка на главата – 28.8 см.
  • Обиколка на корема – 28.3 см.

Детето продължава да наддава на килограми. Към 32 гестационна седмица то вече тежи около 1700 грама. Дължината на тялото му надвишава 42 см. Обиколката на главата е 28.8 см, а на корема – 28.3 см.

Както и досега, то извлича всички необходими хранителни вещества от плацентата. Тя постепенно ще започне да остарява – процес, който е свързан с влошаване на кръвоснабяването й поради солите на калция, които се отлагат по кръвоносните съдове.

Вследствие на това хранителните вещества ще достигат по-трудно до детето. Това може да провокира отклонения в развитието му, а оттам нарушаване на работата на неговите органи и системи. Детето може да забави своя растеж. Това състояние е познато в медицината като фето-плацентарна недостатъчност. За да не се стига до такива последствия, гинекологът внимателно ще наблюдава състоянието на плацентата.

На този етап от бременността кожата на детето започва да изсветлява. Мъхът по главата му се превръща в тънки меки косъмчета. Активно се развива ендокринната система и по време на ултразвуково изследване може да се забележат хипофизата, надбъбречните жлези, панкреаса и т.н.

Какво усеща бременната жена по време на тридесет и втората гестационна седмица?

С всяка изминала седмица тревогата и безпокойството се натрупват. Приближаването на термина е нормално да провокира такива емоции и размисли. Старайте се да не се вълнувате излишно. Ако имате въпроси, задайте ги на наблюдаващия гинеколог.

Дъното на матката вече се намира на 32 см от срамната кост. Поради натиска, който тя оказва на вътрешните органи, бременната жена може да се оплаква от киселини. Дори строга диета не е способна да ги облекчи. За да се преборите с риска от запек, консумирайте повече храни, съдържащи фибри.

Не за първи път ще усетите дърпащи усещания в областта на корема. Те се съпровождат с напрежение в матката. Това са т.нар. подготвителни контракции, известни като Бракстън Хикс.

Те подготвят организма на жената за предстоящото раждане. Не провокират болезнени усещания – именно по това ще ги различите от истинските контракции.

На този етап от бременността борбата с появилите се стрии може да продължи. Не преставайте да ги третирате с кремове. Масажирайте засегнатите зони, за да облекчите сърбеж. Обикновено стрии се появяват по корема, бедрата, гърдите и т.н.

С всеки изминал ден нощите стават по-мъчителни. Сериозно нарасналият корем прави намирането на удобна поза за сън почти невъзможно. Освен това е препоръчително да не спите по гръб, което допълнително ограничава вариантите. Лекари съветват бременните жени да спят настрани, така кръвоснабдяването на плацентата ще е оптимално.

Продължавайте да повдигате леко краката, използвайки възглавница. Така ще повишите притока на кръв към вените. Слагането на специални чорапи на краката след събуждане е начин да се предпазите от разширени вени.

Един от симптомите, които най-често се проявяват през този период от бременността, е повишено кръвотечение от венците. Може да става дума за парадонтит. Той се дължи на дефицита на витамин С и калций.

През бременността венците на жената са по-чувствителни. Дължи се на хормоналните промени в организма й.

Ако имате проблеми със зъбите, решете ги още сега. Трудно е за една току-що родила жена да намира време за посещение на зъболекар.

До раждането остават най-много два месеца и половина. Крайно време е да пристъпите към избирането на легло за бебето и количка. Пригответе багажа за родилното и необходимите документи.

И през тази 32 гестационна седмица продължавайте да наблюдавате характеристиките на вагиналните течения. Всяка промяна може да бъде признак за проблем.

Ако развиете кандидоза, единственото позволено лечение на този момент е локално. Всякакви противогъбични препарати са прекалено силни и ще се отразят върху работата на органите на детето и развитието му.

Кръвотеченията може да сигнализират за отлепване на плацентата или предлежание. Незабавно се обърнете към лекар.

Менюто на бременната жена през 32 гестационна седмица

Оттук насетне е непрепоръчително да се качват излишни килограми. Теглото на бременната жена трябва да се покачва, тъй като детето расте, т.е. с около 200-300 града на седмица.

Прекаленото покачване на телесното тегло може да провокира късна токсикоса и да влоши проблема с отоците.

Ако лекарят регистрира непланирано покачване на теглото, възможно е да препоръча разтоварващи дни. В никакъв случай не се препоръчва гладуване.

Ако този начин на хранене не ви се удава, можете да изключите временно от менюто хлебните изделия и сладките храни. Заменете ги с плодове.

Какво се вижда на ултразвук?

Детето вече е доста голямо. Това се вижда и на снимките. Ако вече не е заело позиция с глава надолу, то съвсем скоро и това ще стане. Лекарят внимателно ще разгледа цялата костна система на детето. Тя вече е добре развита и укрепнала. През последните седмици активно в костите се е натрупвал калций. Можете да разгледате ставите, гръбначния стълб и ясно различимите прешлени. Детето вече напълно изглежда като бебе. Дори има образували се гривни.

Преминете към 31 гестационна седмица или 33 гестационна седмица

КОМЕНТИРАЙ ОТ ТУК Отказ