Бебе на 11 месеца

Автор: Анелия Иванова | Редакция: 10.06.2024 | Категория: Развитие на бебето по месеци

Бебе на 11 месеца

С всеки изминал месец детето започва да умее нови неща. Връщайки се назад, през всичките месеци досега, може да си дадете сметка колко нелек е бил активният период на грижа за новороденото. След това сте осъзнали, че всяка седмица е свързана с важни постижения. Тя носи нови радости и поводи за гордост. Сега настъпва единадесетият месец от живота на детето. Изненадите продължават.

Медицински прегледи

Ако нищо не ви тревожи, то през този месец ще минете само с преглед от педиатър.

Норми за ръст и тегло на бебе на 11 месеца

През единадесетия месец децата обикновено наддават с около 400 гр. и стават по-високи с 1-1,5 см.

Вълнуващи промени

При някои деца става почти невъзможно да бъдат сложени да спят в най-препоръчителното време за деца – 21:00-22:00. Поради това често те заспиват по-късно и се събуждат сутрин отново в по-късните часове.

Реч

Развитието на речта при всяко дете е различно. Това означава, че е възможно вашият мъник все още да не ви радва с добър запас от думички. Детето може да не говори активно, но неговият пасивен речников запас набъбва стремително с всеки изминал ден.

Препоръчваме да поощрявате детето да общува. Старайте се да го научите да изразява своите желания не само с жестове, но и с осмислени думи.

Ако на детето му трябва някоя играчка, помолете го да ви каже „мамо, дай“. По-лесният вариант е само „дай“. Много деца успяват да научат именно тази дума.

През единадесетия месец се полагат основите на възпитанието на детето. Това означава, че вашата реакция на викове на мъника му подсказва по какъв начин най-лесно може да постигне своето. Стремете се да научите детето да изразява своите желания по други начини.

Емоционален свят

Децата на тази възраст буквално пресмятат емоциите на своите родители. Те не могат да се ориентират дали една ситуация е опасна, или не. Поради това се съобразяват с изражението на лицето ви. Ако на него се чете страх, това изпълва и тях с подобна емоция.

Ако детето забележи усмивка в знак на одобрение, то разбира, че прави нещо, което удовлетворява другия. Затова се постарайте да бъдете положително настроение и през повечето време да бъдете усмихнати.

Наблюдавайте как при детето се проявява чувството за страх. То може например да се изплаши от силния звук на току-що включена прахосмукачка.

Сън

През този месец необходимостта от сън се съкращава с 1 час. През нощта детето може да спи непробудно в продължение на 10 часа. През деня има нужда от 1-2 часа сън – накуп или поделени на две заспивания. Някои лекари препоръчват да се запази двуразовото спане през деня.

Ако през изминалите 11 месеца, детето не е спало в едно легло с вас, не си струва да въвеждате тази традиция именно сега. Ако е спало при вас, сега е най-удачното време да започнете да приучавате детето да спи самостоятелно.

Хранене

На единадесетмесечна възраст детето вече разполага с богато меню от храни. То е желателно да приема ежедневно месо. Добре е в едно от храненията през седмицата да присъства и малко риба. Отдавайте предпочитание на видове риби, които съдържат по-малко мазнини.

Правилата за въвеждане на нов продукт остават същите: ако това е риба, започнете с чаена лъжичка и постепенно увеличете порцията до 50 грама.

На тази възраст можете да предложите на детето десерти във вид на плодово кисело мляко или пък детски бисквити. Внимателно следете реакцията на организма. Има деца, които преди навършването на първата годинка, проявяват алергия към глутена. Той се съдържа в храните, приготвени от пшеница, овес и ръж.

Препоръчително е да избягвате високоалергенни продукти като мед, агнешко месо, ядки, подправки и екзотични плодове. Обърнете внимание на това, че детето може вече може да не го привлича прекалено рядкото пюре. То все повече иска да консумира твърда храна.

Физическа активност

Сега вече детето умее, докато стои право, да държи предмет в ръката си. Много деца дори прохождат самостоятелно или държейки се за ръката на мама. Мъникът е възможно и да се качва по столовете, леглото и други по-обемни предмети в интериора у дома. Постепенно усвоява правилното пълзене по пода.

На първо време паданията са неизбежни. Проявете търпение и детето съвсем скоро не просто ще ходи, а ще тича. През единадесетия месец има деца, които се научават да сядат от изправена позиция, както и да се повдигат на пръсти.

Грижа за бебе на 11 месеца

Време е да купите на детето първите обувки. Стъпалата му са нежни, поради това подходете отговорно към задачата. Потърсете специални ортопедични обувки за деца, които фиксират стъпалото и са снабдени със специални стелки срещу плоскостъпие.

Повечето деца на единадесетмесечна възраст не могат все още да ходят самостоятелно. Те обаче обичат да пътешестват пеша, като се държат за ръцете на възрастен. Следете как стъпва детето и дали държи изправено своето гръбче. Периодично сменяйте ръката, за която го държите.

По време на тези упражнения се тренира координацията на движенията, укрепват се мускулите и детето се учи да пази равновесие.

На тази възраст е желателно да стимулирате общуването с другите деца. Единадесетмесечното дете се уморява след едва 30-40 минути игра в компанията на свои връстници. След играта можете спокойно да преминете към разходка или да го сложите да спи.

Развиващи игри

За физическото развитие на детето можете да организирате различни игри, които изискват преодоляване на препятствия. Наредете предмети по пода, формирайки своеобразна пътека. Задайте задача на детето – да ги заобикаля, да ги докосва с определено краче и т.н.

В края на месеца

Пред себе си вече имате „пораснало дете“. То самостоятелно се придвижва с помощта на опора, сяда, пълзи и става. Може да изпълнява прости команди. Дори назовава доста от предметите у дома. Учи се да произнася първите си думи, макар понякога да са със странна интонация.

Единадесетмесечното дете умее:

– Активно да се придвижва, да сяда, ляга, а също така и да изминава неголямо разстояние без да му е необходима опора.

– Старае се да проявява самостоятелност – например да яде с лъжица, да пие от чаша, да си обува чорапите и обувките.

– Реагира ентусиазирано на нова играчка, в непозната обстановка и сред чужди хора.

– Разбира, когато му говорите строго. Знае какво означава „не“, разбира реакциите на майка си, когато е постъпил правилно или лошо.

– Обича да бъде хвалено.

– Някои деца говорят на свой език, често се чува отчетливо да казват „мама“, „тата“ и „баба“.

– Умее да използва различни средства за изразяване на своите желания. Освен плач, показва с пръст, премества погледа си.

– Маха с ръка за довиждане.

– Кима утвърдително или клати глава настрани в знак на отрицание.

– Обича да играе с музикални играчки и да разглежда книжки с ярки илюстрации.

– Умее да хваща добре мъниста или бобчета с помощта на показалеца и палеца.

Вижте най-важното за Развитие на бебето по месеци или продължете към статията за Бебе на 12 месеца или се върнете към Бебе на 10 месеца

КОМЕНТИРАЙ ОТ ТУК Отказ