Бебе на 21-24 месеца

Автор: Анелия Иванова | Редакция: 10.06.2024 | Категория: Развитие на бебето по месеци

Бебе на 21-24 месеца

На тази възраст осъзнавате колко бързо е пораснало детето ви. На крачка сте от изпълването на втората година. А допреди една година, то дори може все още да не е ходело само. Сега го виждате колко много знае и умее. От малък човек, който не може да говори, сега водите разговори ежедневно и се опознавате все по-добре.

Режим на деня

Детето продължава да се храни 4 пъти дневно, през 3,5-4 часа. През нощта спи по 11-12 часа. Основната задача пред родителите е да спомогнат за създаването на ясен режим на деня на детето. То трябва да знае, че има правила и че те трябва да се спазват.

Ако по-рано сте се съобразявали с намаляването на броя на храненията и заспиванията, сега е време да свикнете с режим, който дълго време ще остане непроменен.

Ако детето ви не може да заспи в уречения час или пък се е хранило без апетит, пробвайте да спазвате определен режим. Така ще допринесете за доброто му самочувствие.

Умения

В разговор с вас детето ще изрича добре построени и свързани изречения. Те се състоят не само от съществителни, но и от глаголи, които напълно са му ясни. Игрите стават все по-сложни – в тях вече има логическа връзка и сюжетна линия.

В същото време детето става още по-подвижно. То иска да бяга, да скача, да се люлее, дори самостоятелно може да се облече, за да излезете на разходка. Каква по-голяма радост от тази!

Към втората си година децата остават силно любопитни към заобикалящия ги свят. Те с удоволствие откриват нови неща всеки ден. Отбелязват наблюденията си за света и искат да ги споделят. Освен това вещите започват да имат освен форма, също така и тегло. Например детето няма да посмее да вдигне нещо, ако му се струва, че то е твърде тежко. Дори може да се опита да го разтовари, за да стане по-леко.

Норми за ръст и тегло

Теглото на детето се увеличава средно с 1-2 килограма. Растежът върви не с дни, а с часове. Това ви е познато още от бебешката възраст. На ръст детето може да покачи 9-12 см. Съветваме да осигурявате достатъчно физическа активност всеки ден.

Време за игра

Удивителна е любознателността на децата на тази възраст. На тях буквално абсолютно всичко им е интересно. Могат с часове да бъдат навън и все да има неща, които да привличат погледа им. Те постоянно са в движение, докосват, гледат, взират се, пробват.

Ако им дадете сложна играчка, възможно е да я разглобят и да разглеждат с интерес продължително време частите й.

Децата, които скоро ще навършат 2-годишна възраст, се интересуват от играчки, които се движат. Например влак, който се движи по ж.п. линии, кола с дистанционно управление, движещо се куче-играчка и т.н.

Други пък се вълнуват от дървени кончета, на които с удоволствие се люлеят. Творчески настроените деца ще се заиграят с музикални инструменти. Актуални остават все още конструкторите, кубчетата, детайлите и сложните механизми. Задължително проверявайте колко малки са частите на играчките. Продължава да съществува риск от поглъщане.

Съвети

На тази възраст не е изключено капризите на детето да са станали ежедневие за родителите. Най-общо то може да крещи, да плаче и всячески да се опитва да привлече вниманието към себе си. Възможно е да има изблици на емоции, които са обосновани, но често има случаи на истеричност, заради които родителите си скубят косите. В такива мигове, които ви се струват доста дълги и мъчителни, е препоръчително да се опитате да разберете мотива на детето.

Не е изключено то просто да е преуморено и тогава се наблюдава нервничене. Възможно е да плаче, защото е гладно. Повярвайте, обяснението за истеричните моменти е доста елементарно в повечето случаи. По-сложно е да разберете детето, когато то дълго време е таяло в себе си своето недоволство.

Понякога децата плачат и без видима причина. При внимателен анализ се разбира къде е първопричината. Не е изключено дори вие да сте държали така като деца.

Не изключвайje възможността детето ви да има нервна система, която лесно се превъзбужда. Накрая може да става дума просто за стремеж за привличане на вниманието към себе си. Когато детето не знае как да го изрази по друг начин, истеричността е най-достъпната алтернатива.

При всички положения пресичайте тези моменти своевременно. В този ред на мисли винаги е по-добре да възпрете сълзите на време, вместо да успокоявате детето след това. Старайте се да не забранявате абсолютно всичко. Този тип строгост поражда у детето протест. Оттук емоционално наситените моменти зачестяват.

Ако сте изпуснали момента и детето вече плаче, опитайте се да го успокоите. Отвлечете вниманието му. Как? Чрез любимо занимание, играчка, необичайна вещ и т.н. Ако и това не помогне, оставете детето да си поплаче. Бъдете спокойни – така ще му покажете, че всичко е наред и че такова поведение не ви кара да „падате на колене“. В противен случай ще започне да ви „изнудва“ чрез сълзите си. Ако си придържате към тази препоръка, ще забележите как детето само иска да бъде по-тихо и спокойно.

След миг на истеричност, не започвайте да четете лекции как трябва да се държи на обществено място. На тази възраст децата все още не разбират ясно вашите доводи. Многословието ви ги обърква. Ключът към успеха е да бъдете пример за спокойствие и ред.

Ако детето ви е от групата на онези, които често изпадат в истерия, използвайте тактика на игнориране. Просто не обръщайте внимание на виковете и плача, тръшканията и агресията. Така детето ще разбере, че няма да се отзовавате при всеки негов изблик на невъздържана емоция. В никакъв случай не отстъпвайте. В противен случай ще се научи да ви манипулира.

В края на месеца:

  • Казва, когато му се ходи до тоалетната;
  • Бързо учи нови думи и действия – по 10 думи на ден;
  • Може да повтаря без проблем действия, които му показвате;
  • Може да нарисува права линия;
  • Вече свободно се качва и слиза по стълби, без да използва помощта на родител;
  • Различава студено от горещо, много от малко, голямо от малко;
  • Самостоятелно се облича и се съблича;
  • Различава хората по полов признак – момиче-момче, баба-дядо;
  • Може да скача;
  • Разбира що е то добро и лошо поведение.

Продължете към статията за Развитие на бебето по месеци или се върнете към Бебе на 18-21 месеца

КОМЕНТИРАЙ ОТ ТУК Отказ