Бебе на 10 месеца

Автор: Анелия Иванова | Редакция: 10.06.2024 | Категория: Развитие на бебето по месеци

Бебе на 10 месеца

Развитието на детето през първата година условно се поделя на триместри. Десетият месец бележи началото на последното тримесечие – съвсем малко време остава до първия рожден ден. През този период се случват важни промени и родителите забелязват колко много знае вече детето им.

Медицински прегледи

Възможно е на този преглед педиатърът да препоръча посещение при зъболекар или ортопед. Не е излишно да направите такива профилактични прегледи, тъй като прорязването на зъбите например изисква адекватна грижа за тях отсега нататък.

Ортопедът на свой ред ще обърне внимание на крачетата на детето. Тепърва те ще бъдат ежедневно натоварвани, тъй като прохождането чука на вратата.

Норми за ръст и тегло на бебе на 10 месеца

В края на десетия месец детето ще е наддало с 450-500 грама и ще е пораснало с 1,5 см.

Вълнуващи промени

Именно сега детето започва да възприема себе си като отделна личност. При някои дори се проявява привързаност към определени вещи – одеялото, играчка и др. Тези предмети са важни за детето. Те му създават чувство за безопасност и покой.

Реч

Някои деца именно на тази възраст осъзнато могат да произнесат своята първа дума. Разбира се, тук отново трябва да подчертаем, че има вариации от тази норма. Те обхващат периода от деветия месец до година и половина и дори две години.

Сега ще забележите как активно се развива речта на детето. Продължавайте постоянно да разговаряте с него. Общувайте с кратки изречения и обяснявайте своите действия.

Стихчетата успокояват емоционалните деца. Не се учудвайте, ако се налага от време на време да повтаряте едно и също нещо по няколко пъти. На тази възраст децата обожават повторенията. Това е напълно нормален етап от развитието му.

Не забравяйте да предоставяте възможност на детето да отговаря на вашите думи. По този начин стимулирате развитието на речта.

Емоционален свят

Всяка емоция на децата на 10-месечна възраст е изписана на лицето им. Може да забележите, че стават по-активни, когато искат да общуват с вас или да привлекат вниманието ви.

Не е изключено нервността да се изразява по начини, които може да пробудят тревога у вас. Например – скърцане със зъби по време на сън, дърпане за косите, удряне на главата си в стена и т.н. Не пропускайте да ги консултирате с педиатъра. Наедно с това се постарайте да създадете край детето спокойна обстановка, придържайте се към изграден режим на дена и ще забележите, че този тип прояви стават все по-редки.

Зъби

Ако не забелязвате нито едно зъбче в устата на детето, не преживявайте този факт. При някои деца зъбите се появяват след първата година. Късната им поява е признак на наследственост. Тя не е от значение за развитието на детето през първата година от живота му.

Сън

На тази възраст всички деца спят по различен начин. Повечето започват да имат нужда от две заспивания през деня. Други обаче са активни и прескачат този стадий, като се настройват само за едно заспиване.

Въпреки това през този месец продължителността на нощния сън не се увеличава. Детето спи общо 12-14 часа на денонощие, като около 10 часа са през нощта.

Хранене

Ако все още не сте въвели в менюто на детето месно пюре, сега е времето да го направите. В качеството на подходящ продукт препоръчваме да използвате говеждо, заешко или пуешко месо.

Първият път е препоръчително да предложите половин чаена лъжичка месо, смесено с вече въведени зеленчуци. Постепенно увеличавайте количеството до 3-4 чаени лъжици на ден.

Засега не е необходимо да варите зеленчуците в месен бульон. Така ще направите храната по-тежка за стомаха на детето. През този месец можете да увеличите консумацията на извара – до 50 грама дневно. Ако детето отказва да приема дадена храна, не го насилвайте.

Физическа активност

През десетия месец от живота си почти всички деца са се научили да пълзят. Много дори умеят да стават прави, използвайки опора за поддръжка. Има и деца, които са усвоили ходенето покрай дивана или масата. Неголяма част са онези, които вече ходят самостоятелно.

Ако детето ви вече стои на краката си, може да му купите първите буйки. Не по-малко полезно е да оставяте детето да ходи босо по пода. По този начин се стимулира формирането на стъпалата и укрепването на сводовете.

На този етап от развитието си детето вече се е научило да седи. Обърнете внимание на педиатъра, ако не забелязвате да го прави.

Грижа за бебе на 10 месеца

Някои родители именно сега се решават да организират първото подстригване на детето. Пристъпете към това събитие с внимание. Рискът от заразяване трябва да бъде сведен до минимум, тъй като може да се отрази негативно върху косата и нежната кожа на главата.

Развиващи игри

Десетмесечното дете може да бъде развълнувано от опитите ви да използвате звънтящи играчки и да дрънкате с тях в ритъм. Тази игра е много приятна и лесна за усвояване.

В края на месеца

На тази възраст движенията на детето подражават на тези на възрастните и на животните. То може самостоятелно да играе с играчки и уверено ги държи в ръце. С пръсти може да прелиства страниците на любимата книжка. А с помощта на възрастните може да играе активно с други деца. Освен това може:

– Да разбира, когато му казват „не“.

– Да сяда от изправена позиция, бързо да се придвижва с лазене, да стои право, без да използва опора и да се опитва да ходи.

– Да танцува – това е едно от любимите му занимания. Пляска с ръце, тропа с крачета.

– Все по-усъвършенствана е фината моторика. Детето може да държи с една ръка два предмета и дори три, стига да не са твърде големи.

– Да изпълнява сложни движения – да отваря и да затваря, да крие и т.н.

– Да повтаря движения и да възпроизвежда мимиката на възрастните.

– Да използва преимуществено само едната ръка.

– Да разбира какво се прави с предметите – колата се движи, багерът копае, топката се плъзга/хвърля, пирамидата от кубчета се реди и т.н.

– Да реди предмети един върху друг, като ги пренарежда.

– Все повече се интересува от по-малките предмети, отколкото от по-големите.

– Умее да улавя логически връзки. Например количката се движи с помощта на въженце или пръчица.

– Може да показва частите на своето лице и на другите хора и предмети (кукла).

– Може да произнася названията на предметите и животните в заобикалящата го среда.

Вижте най-важното за Развитие на бебето по месеци или продължете към статията за Бебе на 11 месеца или се върнете към Бебе на 9 месеца

КОМЕНТИРАЙ ОТ ТУК Отказ