Бебе на 18-21 месеца

Автор: Анелия Иванова | Редакция: 10.06.2024 | Категория: Развитие на бебето по месеци

Бебе на 18-21 месеца

Вашето дете вече е на година и половина. То е личност със свои собствени желания и потребности. Това се забелязва по предпочитанията му и отказите, когато му предлагате да яде определена храна или да играе точно сега на някаква игра.

В мига, в който нещо не му се харесва, детето веднага започва да протестира. Освен това разполага с вече изградени методи, по които привлича вниманието на възрастните. Те са типичен пример за неудовлетвореността на детето. Добрата новина е, че почти всяко дете се държи така. Т.е. това е нормално явление. Така на родителя му остава само да се зареди с търпение и здрави нерви.

Режим на деня

На този етап от своето развитие детето яде 4 пъти дневно – на всеки четири чаша. През деня се нуждае от около два часа почивка. През нощта е препоръчително да спи по 10-11 часа. В никакъв случай не събуждайте детето – по този начин нарушавате неговия личен режим и може да повлияете негативно емоционалното му състояние. Ако трябва да го разбудите, използвайте плавен метод.

Умения

Детето вече уверено ходи, жестовете му са осъзнати и ясни. Харесва му да ходи по греда, активно се движи – много тича, скача, играе на различни игри със своите родители и връстници. Най-добрият приятел на много деца на тази възраст е топката. Ако сте последователни и търпеливи, може да научите детето само да се съблича.

В тази възраст то започва все по-ясно да разбира какво му се говори и да формулира собствените си мисли. Сами ще забележите колко по-ясна е речта му, вече не се налага да полагате усилия, за да разбирате думите му. Детето иска да говори и все по-често разговаряте.

През 18-21 месец децата стават по-внимателни. Можете да забележите този напредък по време на игра. Ако кажете на детето да направи нещо, то ще знае как точно да го направи и какви препятствия да отстрани от пътя си. Освен това умее да помни къде точно е сложило вещите си.

При храненето също се наблюдава напредък. Детето става все по-самостоятелно. Всеки ден научавате нещо ново за характера му. Когато иска нещо, трудно можете да го разубедите, дори да е невъзможно изпълнението му.

Норми за ръст и тегло

На тази възраст децата наддават с до 2 килограма и порастват с около 7 см. Момченцата са малко по-едри от момичетата. В края на тримесечието средно момчетата тежат 12,5 кг, а на ръст са високи 84 см.

Време за игри

Най-добрият метод за развитие на детето е като го обградите с играчки. Колкото по-ярки са те, толкова по-добре. Най-любимата играчка обаче е да опознава света. Именно тя развива внимателността на детето, неговата съобразителност, грамотна реч, реакции и т.н. Разширявайте кръгозора на детето ежедневно.

В този период от развитието му то не може да концентрира за дълго своето внимание. Затова родителите е важно да помнят, че е добра идея да се съчетават бързи игри с приказен характер и подвижни игри със съзерцателен и наблюдателен.

Важно е детето да има всякакви играчки: кукли, конструктори, автомобили, кубчета и т.н. Позволявайте му да избира вещите, с които иска да играе. Но не забравяйте да стимулирате и активното му развитие. За да тренирате фината моторика, заложете на играчки с пълнители. Развивайте вниманието с кубчета, а фантазията – с помощта на конструктор.

Съвети

Знаете и сте се убедили през месеците досега, че детето е много любопитно и не се спира само до наблюдаване. То вече е проверило съдържанието на шкафовете и гардеробите. Това поведение е напълно нормално. Някои деца обичат да изваждат вещите от шкафовете и да ги разгледат, просто така как стоят на земята. След това, разбира се, не е изключено да се опитат да играят с тях. Може да ги дегустират или пък да им намерят приложение според въображението си.

Този процес може да бъде както забавен, така и доста опасен. Затова е важно родителите да бъдат внимателни и да следят изкъсо заниманията на детето си.

Добре е да научите отрано детето да знае какво „не бива“ да се прави. В същото време не е препоръчително да забранявате всичко. Дайте възможност на детето да бъде активно, наблюдавайте докъде стига интереса му и го насочвайте, когато опасностите се приближават. Създайте му възможно най-ясна представа какво е абсолютно забранено да се прави.

Съветваме още, когато искате да научите детето на нещо ново,  да подхождате под формата на игра. Заедно почиствайте дома, като покажете ясно, че нямате нищо против то да вземе участие и да ви помогне. Помощта му ще ви е приятна. Ако правите торта или печете бисквити, нека малчуганът опитва кремовете и създава формички от тесто. По този начин под формата на игра у детето се създават полезни навици.

Хвалете го всеки път, когато проявява грижа и желание да ви помага. Не му се карайте, когато не се справя добре.

В края на месеца:

 • Детето вече използва около 50 думи;
 • Разбира значението на около 200 думи;
 • Съставя от думи прости изречения;
 • Самостоятелно съблича дрехите си;
 • Използва гърне и контролира отзоваването на позивите по малка и голяма нужда;
 • Мие лицето си и зъбите си под контрола на своите родители;
 • Знае и може да назовава частите на своето тяло;
 • Имитира голяма част от действията на възрастните, например да хвърля боклук в кофата;
 • Може да строи кула от кубчета;
 • Дава описания на несложни рисунки в книжките си;
 • Отваря и затваря вратите на шкафовете в дома.

Вижте най-важното за Развитие на бебето по месеци или продължете към статията за Бебе на 21-24 месеца или се върнете към Бебе на 15-18 месеца

КОМЕНТИРАЙ ОТ ТУК Отказ