Бебе на 12 месеца

Автор: Анелия Иванова | Редакция: 10.06.2024 | Категория: Развитие на бебето по месеци

Бебе на 12 месеца

Краят на първата година от живота на детето вече се вижда. Колко много сте успели да постигнете! Колко бързо мина времето! Дванадесетият месец е сред най-вълнуващите за родителите. Съвсем скоро детето им ще изпълни годинка – събитие, което изпълва с радост всички роднини и е повод за специално отбелязване.

Медицински прегледи

През този месец на детето му предстои само профилактичен преглед при личния лекар.

Вълнуващи промени 

За много майки децата на този етап от развитието си се превръщат в истинско „кученце по петите им“. Те буквално не могат да се отлепят от тях. Трябва да знаете, че това е нормално – децата до 1-годишна възраст се страхуват, когато има риск да бъдат отделени от близък човек.

Норми за ръст и тегло на бебе на 12 месеца

В края на дванадесетия месец детето ще качи около 350 грама и ще порасне с 1 см. Средно едногодишното дете тежи 10-11 кг, а на ръст е високо 75-80 см. Разбира се, това са средни показатели. Възможни са вариации и те са напълно в нормата.

Зъби

Обикновено с наближаването на първия рожден ден децата вече разполагат с четири горни зъба и четири долни. При някои се наблюдава болезнено прорязване на зъбчетата. Можете да откриете начини за облекчаване на процеса в аптеките – предлагат се различни охлаждащи гелове, гризалки и т.н.

Има и деца, които на тази възраст все още нямат появили се зъбчета. Това се обяснява с наследствени фактори.

Реч

Много деца към навършването на първата си година вече са казали първата си дума. Смята се, че активният речников запас на детето трябва да се състои от 8 думи. Тук е моментът да отбележим, че не бива да се надявате, че детето ще каже „правоъгълник“. По-скоро става дума за речник, който се състои от „дай“, „мама“, „тата“, „не“ и т.н.

Ако детето все още не проявява желание да разговаря, не се вълнувайте излишно. Дори  ида не произнася думи сега, неговият пасивен речников запас продължава стремително да се обогатява.

Смята се, че децата може да концентрират своето внимание върху развитието на един навик. Това означава, че ако мъникът умело се придвижва из апартамента на крака, то е напълно възможно да проговори по-късно.

Освен това практиката показва, че често момченцата проговарят по-късно, отколкото момиченцата.

През дванадесетия месец активно се развива и разбирането на речта. Детето, ако го повикате по име, ще се обърне към вас и ще ви погледне. То е способно да изпълнява прости команди.

Сън

Повечето деца на 12-месечна възраст започват да спят веднъж през светлата част на деня. Други продължават да спят по два пъти. Не забравяйте в нито един момент, че режимът на сън е основополагащ за оптималното развитие на детето преди и след навършване на първата годинка.

Емоционален свят

На този етап от развитието при децата се засилва чувството за привързаност към родителите. Ако майката дълго време я няма наблизо, детето може да започне да капризничи или да изпитва чувство на тревога.

Едновременно с това, колкото и да е странно, детето става все по-самостоятелно. Може да го забележите как тихичко взема лъжица и чашка в ръка по време на хранене. Дори е способно известно време да играе насаме с любимите си играчки.

Хранене

Смята се, че с приближаването на първия рожден ден е време да „поканите“ детето на общата трапеза. Това, разбира се, не означава, че е желателно да му предлагате колбаси или шоколади.

Менюто му трябва да продължи да бъде основано на принципите на здравословното детско хранене.

Може да обогатите менюто на детето с още зелени храни, овесена каша, сметана. Продължавайте да му предлагате само пълномаслено мляко. Определено ще му се услади печена ябълка или друг подобен десерт.

Физическа активност на бебе на 12 месеца

Към края на дванадесетия месец много деца вече умело ходят. Не са малко обаче връстниците им, които все още не искат да пуснат майчината ръка. Смята се, че в рамките на нормалното е едно дете да ходи самостоятелно в периода между 9-ия и 16-ия месец от живота си. Тук роля може да изиграе и темпераментът на детето.

По-активните деца често усвояват ходенето по-рано. По-спокойните на свой ред предпочитат да първо време да се посветят на изучаването на свойствата на предметите. Децата, които съвсем скоро ще навършат годинка, са способни бързо да хванат и най-малката троха.

Развиващи игри

Напълно разбираемо, ако през всеки изминал месец досега, сте купували все нови и нови играчки. Те са необходими за развитието на детето. Сега обаче играчките стават по-сложни. Детето трябва да дърпа въженце, за да задвижва кола. Необходимо е още да прави пирамиди с мама, редейки едно след друго кубчета. А най-голямата веселба настъпва, когато трябва да бъде разрушена кулата.

Вълнуваща игра за децата е тази: използвайте пластмасов буркан и направете на капачката му малка дупка. След това скрийте в нея носна кърпа. Покажете леко част от нея през дупката. Предизвикателството пред детето е с пръстчета внимателно да извади кърпичката. За да развивате тактилното възприятие, съветваме да използвате кърпички от различни материи.

В края на месеца

Първият рожден ден чука на вратата. В повечето случай децата вече са проходили. Умеят да стоят продължително време прави. Активно участват в процеса на хранене, къпане и обличане. Проявяват чувство на грижа към своите играчки. Може би ги хранят и ги слагат да спят.

През дванадесетия месец детето също така се вълнува от звуците, които чува навън, по телевизора или у дома. Започва да произнася своите първи думи. Те не винаги са разбираеми за възрастните.

В края на дванадесетия месец детето умее да:

– Стои, да става от положение на четири крака, самостоятелно да ходи.

– Прескача препятствия и да присяда, за да вземе предмет от пода.

– Активно да участва във всичко, което е свързано с обличане, миене на ръце, чистене на зъби и т.н.

– Използва лъжица, вилица, пие от чашка, умее да дъвчи твърда храна.

– Проявява пристрастия към определени храни – не яде онези продукти, които не му се нравят.

– Нуждае се от своите родители и е привързан към тях. Болезнено възприема отсъствието на майка си или баща си.

– Събира играчки – ако е необходимо да освободи едната си ръка, слага играчката под мишница или в уста.

– Знае как да използва предмети като телефон, чук, ветрило.

– Търси предмет, дори и да не знае къде е бил поставен.

– Разбира всичко, което му се казва.

– Говори за своите желания чрез думи като „дай“, „на“ и т.н. Назовава своите майка, баща, баба, дядо и др. Речниковият му запас се състои средно от 10-15 думи.

Вижте най-важното за Развитие на бебето по месеци или продължете към статията за Бебе на 12 – 15 месеца или се върнете към Бебе на 11 месеца

КОМЕНТИРАЙ ОТ ТУК Отказ