Бебе на 15-18 месеца

Автор: Анелия Иванова | Редакция: 10.06.2024 | Категория: Развитие на бебето по месеци

Бебе на 15-18 месеца

На този етап развитието на детето зависи пряко от това, колко време му отделяте. Необходимо е да се занимавате с него, да бъдете търпеливи и внимателни, да отбелязвате всеки негов успех и да го награждавате. Тази стимулация се отразява положително върху развитието на детето емоционално, психически и физически.

Режим на деня

Не може да се каже, че съществуват определени правила, според които трябва да се провежда храненето на детето. Обикновено то започва да се храни на 4 пъти през деня. Дневният сън е вече само един, но има деца, които продължават да спят по два пъти. Въпреки трудностите, които може да изпитвате, когато се опитвате да приспите детето, желателно е да проявите воля и постоянство. Сънят е важен за детето.

С няколко думи – през втория триместър от втората година е добре детето да спи веднъж през светлата част на деня, а нощният сън следва да е с продължителност 10-11 часа. Ако ви е трудно да определите какво трябва да представлява режимът на деня, можете да се ориентирате по този график:

 • 7:00-8:00 – ставане и хигиенни процедури
 • 8:00-9:30 – закуска
 • 9:30-10:30 – игри
 • 10:30-12:30 – разходки на свеж въздух
 • 12:30-15:00 – обяд и следобеден сън
 • 15:00-15:30 – събуждане, като е препоръчително да създадете условия, в които детето само да се разбужда, а не да го насилвате да става в точно определено време
 • 15.30-16.30 – следобедна закуска
 • 16:30-19:00 – разходки на свеж въздух и игри
 • 19:00-19:30 – къпане и водни игри
 • 19:30-20:30 – четене на книги, спокойни развиващи игри
 • 20:30-21:00 – подготовка за сън
 • 21:00-7:00 – нощен сън

През лятото, тъй като се стъмва по-късно, вечер може да слагате детето в леглото по-късно, а през зимата съответно – по-рано. Не е задължително да се придържате към строг режим.

Развитие на навиците

На тази възраст детето почти не пада и ходи стабилно. По време на разходка държи в ръцете си играчки и се старае винаги да носи нещо в ръце. Особено интересно за децата на този етап е да се качват и да слизат по стълби – това упражнение е добре дошло, тъй като развива вестибуларния апарат. Дори детето за десети път да изкачва стълбите пред детската площадка, не го възпирайте да продължи. Това, което можете да направите, е да му осигурите безопасност по време на слизането.

В този ред на мисли е напълно нормално детето да обича да се качва по столовете и диваните у дома. Можете да инсталирате шведска стена у дома. Така ще прави физически упражнения с удоволствие по всяко време, а вие ще имате свободно време за себе си. Детето вече разбира смисъла на по-дълги фрази и започва да назовава вещите с техните имена. Така „би-бит“ е „кола“, а „мяу“ е „котка“. На тази възраст децата започват да отговарят на прости въпроси и се опитват да повтарят несложни изречения. Забелязва се още, че детето обозначава своите действия с едва-две думи.

Норми за ръст и тегло

В края на първата половина от втората година момиченцата тежат около 11-12 кг и са високи – 80 см, а момченцата леко надскачат тези показатели. Разбира се, това са ориентировъчни мерки. Вариациите от тях са напълно допустими.

Време за игри

Сега вниманието на детето силно се привлича от меките играчки. Те буквално се превръщат в негови най-добри приятели и съюзници. То играе с тях, но и заспива с тях. Не е необходимо да противостоите на това поведение. Погрижете се от своя страна меките играчки да бъдат чисти и в най-добрия случай с хипоалергенно съдържание отвътре.

На тази възраст децата активно се увличат по ролевите игри. Те използват зайците във всевъзможни ситуации – като пътници в импровизиран влак, канят ги на вечеря, играят с тях на магазин. С тяхна помощ моделират ситуации от живота на възрастните и така ден след ден все повече опознават заобикалящия ги свят.

Затова, ако забележите, че детето дори наказва своите играчки, не се стряскайте. То възпитава своите играчки по същия начин, по който и вие – него.

По начина, по който детето играе, можете да съдите за собствените си грешки, а също така и успехи.

Съвети

Трябва да знаете, че детето ще се научи да говори с ваша помощ. Вие сте изключително важни за обогатяването на речниковия му запас. Старайте се да избягвате ругатните и грубостите по време на разговор. Общувайте по-често с детето. Не се обезкуражавайте, дълго време разговорът ще има едностранен характер, но това ще се промени, стига да полагате усилия ежедневно.

През втория триместър на втората година детето не само усеща интонацията в речта ви. То вече разбира смисъла на казаното. Поради това бъдете внимателни и изговаряйте добре думите. Така няма да се наложи да използвате услугите на логопед.

Съветваме по няколко пъти дневно ясно и разбираемо да повтаряте названията на предметите и действията. Указвайте ги с ръка, за да бъдете максимално полезни на детето си. Вашето търпение и внимание ще ви се отплатят. Детето ви ще проговори по-рано от своите връстници.

Теми за разговор има много – обърнете внимание на нещата, към които детето проявява любопитство и интерес. Използвайте книжки с големи и ярки картинки – те ще му помогнат по-добре да разбира смисъла на разказа. По тези картинки то съвсем скоро ще започне само да създава разкази, описвайки всяко действие.

Имайте у дома много книжки. Нека разказите в тях са простички, кратки, дори в стихотворна форма. Точно този тип четива ще станат любими на детето. Ще се налага да ги четете по няколко пъти на ден. В това няма нищо лошо.

На този етап от развитието на детето поощрявайте желанието и опитите му да говори. Ако ви е донесло играчка, попитайте го дали иска да играе с нея. Дори отговорът на детето да е неясен, продължете да разговаряте с него. За да стимулирате развитието на речта, задавайте въпроси на детето си. Разпитвайте го за неговите чувства, желания, интереси. Съвсем скоро усилията ви дадат резултати.

Ранното детство е най-доброто време, в което да приучите детето на основните правила на поведение. Това се случва в хода на игрите. Децата подражават и с удоволствие използват вилица и нож. Ако вие спазвате етикета и те ще правят. Бъдете вежливи и внимателни, тогава няма да ви се налага да изпадате в конфузни ситуации на обществено място.

Вижте най-важното за Развитие на бебето по месеци или продължете към статията за Бебе на 18-21 месеца или се върнете към Бебе на 12-15 месеца

КОМЕНТИРАЙ ОТ ТУК Отказ