Бебе на 12-15 месеца

Автор: Анелия Иванова | Редакция: 18.06.2024 | Категория: Развитие на бебето по месеци

Бебе на 12-15 месеца

След като детето навърши първата си годинка, един важен период от живота му приключва и започва етапът на ранното детство. То все още запазва бебешките си черти и все така се нуждае от вашите грижи и огромна любов.

Режим на деня

Оптималният режим на хранене през първите месеци от втората година на детето следва да бъде на 5 пъти с 3,5-часови прекъсвания. Ако детето спи по два пъти на ден, а след това изпитва трудности в заспиването вечерно време, съветваме да отпадне едно от заспиванията. В обичайния случай има преходен период, при който детето ту спи по веднъж, ту по два пъти, като тенденцията е към отпадане на второто заспиване.

Ако се чудите колко време трябва едно навършило годинка дете да спи, това се определя от потребностите на вашия мъник. В най-добрия случай сънят не бива да бъде по-кратък от 2 часа. Вечер слагайте детето в леглото преди 22:00 часа. Имайте предвид, че отпадането на едното заспиване означава, че трябва да запълните времето на детето с интересни занимания и физически дейности.

Развитие на навиците

През първата година от живота си детето активно се запознава с околния свят и се учи да го разбира. През втората това негово умение се усъвършенства. То започва да ходи без опора и поддръжка и да обяснява по-ясно своите желания. Походката и движенията му може да не са съвсем уверени, но е въпрос на време да се затича и да не можете да го уловите на детската площадка. Типично за децата на тази възраст е да ходят с широко разтворени крачета.

Ако досега сте разговаряли активно с детето и сте му чели приказки, напълно възможно е то да разполага с развита реч. Тези занимания са много важни за развитието на речниковия запас и психическото развитие. Макар все още да не разбира смисъла на разказа, който му четете, старайте се да общувате с детето редовно. Описвайте картинки в книжка, разказвайте му какво се случва на улицата и т.н.

Норми за ръст и тегло

През първия триместър от втората година детето няма да покачи кой знае колко своето тегло, както и не се очаква сериозно израстване на височина. Ако то е активно, спи добре, храни се и се интересува от околния свят, това е признак, че развитието му върви нормално.

На този етап всички приети калории се изразходват в игри. Оттам идва забавянето на качването на килограми. Средно за първите три месеци от втората година децата наддават с 1-2 кг и порастват с 2-3 см.

Време за игра

Вашата рожба вече не пълзи, а ходи и буквално е готово да строши всичко по пътя си. Това е естествено поведение, тъй като околният свят му се струва изключително интересен и анализът на предмети е непрекъснат. Уверете се, че сте качили на високо ценните вещи.

На тази възраст е полезно детето да се занимава с играчки, които се сглобяват и разглобяват. Нека те да са направени от здрав материал. Заниманията с пръстени, топки и пирамиди стимулират моториката на пръстите, но бъдете внимателни, ако детето има достъп до дребни предмети. Не бива да подценявате вероятността от поглъщането им. Винаги бъдете край детето, когато играе с такъв тип играчки.

Кубовете с дупки с различна форма и всякакви други играчки от този тип също са ключови за развитието на детето през втората година. Те формират логическото мислене, създават представа за форма, размер, цвят и т.н.

Всички играчки, които издават странни звуци, се харесват на детето. Ако не обичате този шум, препоръчително е да се ориентирате към продукти, които издават по-тих звук. Характерно през този период е, че децата търсят вашето присъствие, когато играят с играчките си, но след това започват самостоятелно да се занимават и да импровизират.

Съвети

  1. През първите три месеца от втората година продължават активно да растат зъбите. Това може да бъде повод за капризи и сълзи от страна на детето. Ако процесът е болезнен, необходимо е да предвиждате „кризисните“ дни и да предлагате на трапезата предимно мека храна.

Ако детето отказва да се храни, не се инатете. Вслушайте се в потребностите му и просто го успокойте. След ден-два детето ще е отново в бодро настроение и пълно със сили.

  1. През втората година децата активно се учат да ходят на гърне. Те умеят да изразяват своето желание да „малка“ или „голяма“ нужда. В някои случаи вече сте опознали езика на тялото им – виждате ги как притихват, присядат и т.н. Без резки движения заведете детето до гърнето и останете с него, докато се изходи.

Гърнето задължително трябва да стои на едно място в дома, за да не пътешества детето из него, докато го търси. Така ще стимулирате по-бързото привикване.

Препоръчително е детето да ходи до тоалетна по голяма нужда 1-2 пъти дневно. Често става дума за едно и също време от деня, което позволява да предугадавате предстоящото. Когато детето се изходи, веднага го вдигайте от гърнето. В противен случай то може да остане с грешното впечатление, че там може да се седи като на столче.

Ако пък нищо не е свършено, избягването на продължителното седе е препоръчително, тъй като иначе рискувате да повлияете негативно върху правото черво. Желателно е да не отвличате вниманието на детето в процеса на изхождане. Не му давайте играчки – това не е място за беседи и игри.

Съветваме и да не използвате гърнето като място за наказания. Нищо не бива да става насила. В обичайния случай към 18-ия месец от живота си детето вече самостоятелно използва гърнето. Ако успява да се сдържи, докато го сложите на гърнето, задължително го хвалете.

Хранене

Все още е рано детето да се храни по начина, по който се хранят неговите родители. Често на трапезата на възрастните присъстват доста сладки, солени и люти храни. Те не са подходящи за неговите потребности. Кърменето може да продължи и след навършването на първата годинка, но в качеството на добавка към хранителното меню. Ако детето е хиперактивно или има проблеми със заспиването, преди сън можете да го кърмите.

Най-полезната закуска е кашата със зеленчукови добавки или пък плодовата каша. Обядът трябва да се състои от две блюда, а за десерт давайте плодове. Децата на тази възраст имат нужда от много протеини. Съветваме редовно да предлагате месо и риба, като ги редувайте.

В менюто задължително трябва да присъстват пресни плодове и зеленчуци. Кисело мляко давайте между основните хранения. Тъй като сега детето е физически активно часове наред, храната му трябва да съдържа въглехидрати. Те обаче не е желателно да идват от бонбони и шоколади. В най-добрия случай става дума за пълнозърнест хляб, макарони, картофи. Те съдържат сложни въглехидрати.

Ако детето не получава достатъчно енергия от храната, се наблюдава задържане на растежа му. Колбасите, кренвиршите, бонбоните и шоколадовите изделия до 3-годишна възраст на детето е желателно да присъстват оскъдно в менюто му.

Вижте най-важното за Развитие на бебето по месеци или продължете към статията за Бебе на 15-18 месеца или се върнете към Бебе на 12 месеца

КОМЕНТИРАЙ ОТ ТУК Отказ