Бебе на 9 месеца

Автор: Анелия Иванова | Редакция: 10.06.2024 | Категория: Развитие на бебето по месеци

Бебе на 9 месеца

Детето вече е доста активно и е необходимо да му осигурите безопасни условия, за да се развива оптимално. Връщайки се само няколко месеца назад, сега се удивявате колко бързо е пораснало.

Медицински прегледи

Задава се поредният профилактичен преглед при педиатъра. Възможно е той да ви посъветва да се консултирате с други специалисти в зависимост от здравословното състояние на детето.

Норми за ръст и тегло на бебе на 9 месеца

Обикновено към края на деветия месец децата наддават с 500-550 грама, а ръстът им се увеличава с 1,5-2 см.

Вълнуващи промени

През този месец от живота на детето може да забележите известно затишие. Това обаче ще приключи съвсем скоро, тъй като предстоят още интересни моменти до навършването на първата година.

Деветият месец е важен, тъй като се затвърждават основните навици на детето. В края му ще приключи третото тримесечие. Това е още един повод за празник.

Основният момент през деветия месец са опитите на детето да стои във вертикално положение, използвайки опора и дори без нея.

На тази възраст при близнаците и тризнаците се наблюдават по-изразени индивидуални емоционални и физически особености.

Реч

Речниковият запас продължава да се обогатява с нови съгласни и срички. Някои деца успяват първо да кажат „тата“, а не „мама“, тъй като им е по-лесно да произнесат тези звукове.

Познанията на детето са развити дотолкова, че когато назовавате предмет, то премества погледа си върху него. Освен това мъникът умело усвоява езика на жестовете. Когато иска да каже нещо на майка си, то започва да я дърпа за ръката.

Зрение

Бъдете внимателни. На тази възраст децата имат изключително добро зрение. Те могат да забележат и най-дребните предмети, а все още имат вредния навик да изучават с уста. Почиствайте много добре пода и наблюдавайте да няма остатъци от храна.

Зъби

При повечето деца продължават активно да се появяват зъби – към деветия месец те може вече да са цели четири. Не е изключено именно сега да забележите първото зъбче на детето.

Появата на зъбите означава, че е настъпило време да започнете да приучавате детето на устна хигиена. За целта се нуждаете от малка четка за зъби, която да навлажнявате с вода. Бъдете внимателни и нежни. Процедурата не бива да провокира у детето негативни усещания.

Сън

В края на деветия месец детето вече има нужда от две заспивания на ден. Този преход обаче може да бъде свързан с колебания и от време на време то да има нужда от още един сън през светлата част на деня. Сега детето има нужда от 13-14 часа сън дневно, като около 10 часа от тях са през нощта.

Физическа активност

Възможно е покрай опитите на детето да стои прави да не забележите как е започнало да улавя с пръстчета малки предмети или парченца храна. Това умение е изключително постижение и прави изучаването на света още по-лесно.

Освен това усъвършенстването на фината моторика влияе благотворно върху развитието на речта. През деветия месец детето усвоява и движението с показалеца. Бъдете готови всеки ден да ви бъде показано нещо. То е развълнувало детето.

Друг важен показател за нормалното развитие на дете, което не е навършило една година, е прищявката да си сваля шапката от главата. Колкото и да звучи странно, това е точно така.

Хранене

През този месец педиатрите препоръчват да започне въвеждането на месно и плодово пюре. Важно е да предлагате плодовете като отделно ястие или да ги добавяте към кашата. Не забравяйте да обръщате внимание на реакцията на детето при въвеждането на нови продукти.

Менюто на 9-месечното дете може да включва месен бульон. Отдавайте предпочитание на пилешкото, пуешкото, телешкото и говеждото месо. Можете да добавяте месо в сварена във вода каша или зеленчуково пюре.

Продължавайте да давате кисело-млечни продукти, които са домашно производство и с доказано качество. Преди всяко хранене не забравяйте да миете детските ръце. Тренирайте редовно използването на чашка и лъжичка.

Грижа за бебе на 9 месеца

Продължавайте да къпете детето всеки ден. В най-добрия случай – вечерно време. Тази процедура доставя истинско удоволствие, особено сега, когато детето е все по-активно и умее да играе с играчки. То с радост хвърля вода насам-натам, умива своето лице и ръце.

За поддържането на добра хигиена е важно да не пропускате къпането. Бъдете внимателни и се стремете да не развивате у детето от водата.

Продължавайте, както и досега, да излизате на разходки всеки ден. Те трябва да продължават поне по 2 часа.

Развиващи игри

Време е да предложите на детето да строи пирамиди и кули, а също така и да играе с кофички с различни размери.

В края на месеца

Съвсем скоро е времето, когато детето ще проходи. Дотогава има още няколко седмици, през които можете да стимулирате оптималното физическото, емоционалното и умственото му развитие.

В края на деветия месец детето може:

– Да става право от седнала позиция, да сяда от лежащо положение, да стои и да ходи, опирайки се.

– Да пълзи активно.

– Да помни къде майка му е оставила играчка или къде то я е оставило.

– Да иска да докосне всичко, което е край него.

– Активно да изразява своите емоции по отношение на своите родители – може да недоволства, когато майка му чисти ушите, подрязва ноктите и т.н.

– Да се опитва да манипулира възрастните с помощта на средства като викове и плач.

– Да пробва да яде с лъжичка и да проявява самостоятелност в процеса на обличане.

– Усъвършенствате се фината моторика – детето може вече да хваща добре дребни предмети.

– Умее да мачка парченце пластелин и да къса хартия. Последното му доставя голяма радост.

– Запомня названията на предметите и може да ги покаже.

– Може да умее дори да къса със зъби, а също така и да дъвче мека храна.

– Ако детето се заинтригува от някой предмет, то е способно да я изтръгне от ръката на възрастен човек или друго дете, използвайки сила.

– Все по-дълго време играе с една и съща играчка.

– Повтаря действията на възрастните и дори може да изпълнява команди.

– Обича да прави всичко публично и да повтаря действията си, когато го помолят.

– Активно се развива и речта. Детето започва да има свой „език“, който е понятен преди всичко на близките му.

– Знае значението на думи като „легни“, „дай“, „ела“, седни“.

Вижте най-важното за Развитие на бебето по месеци или продължете към статията за Бебе на 10 месеца или се върнете към Бебе на 8 месеца

КОМЕНТИРАЙ ОТ ТУК Отказ