Бебе на 8 месеца

Автор: Анелия Иванова | Редакция: 11.06.2024 | Категория: Развитие на бебето по месеци

Бебе на 8 месеца

Поредният месец се е изтърколил и започва новият. През осмия месец детето продължава да удивява родителите си с постоянните си постижения. Те са повод редовно да правите снимки и видеа. Животът никога не е бил по-вълнуващ от сега за цялото семейство.

Медицински прегледи

Време е за поредният месечен преглед. Срещите с педиатъра ще продължат все така начесто до навършване на 1 година.

Норма за ръст и тегло на бебе на 8 месеца

Въпреки че темпото на покачване на килограмите е понамаляло, към края на осмия месец детето ще тежи с още 500-600 грама повече. На ръст ще е пораснало с 1-2 см. Малкият човек активно расте и показанията всеки месец са доказателство за това.

Вълнуващи промени

На тази възраст е нормално децата да използват еднакво активно както дясната ръка, така и лявата. Възможно обаче и към този момент да забележите, с която му е най-комфортно да работи. Този показател обаче не е определящ за последващото развитие, т.е. дали ще бъде десничар или левичар.

Реч

За да може детето възможно най-скоро да ви зарадва с първите си думи, не забравяйте активно да общувате с него. Разказвайте му за всичко, което го вълнува. Четете стихчета, пейте му песни. Децата на тази възраст обожават да разговарят с възрастните. Възможно е дори детето да проявява предпочитание към някои мелодии и да е готово да ги слуша по цял ден.

Емоционален свят

Като родителите определено сте забелязали, че през последните месеци активно се развива емоционалния свят на детето. Промените са толкова много и толкова ви радват, че сте готови да му отдадете цялото си внимание.

През осмия месец нещата стават още по-вълнуващи. Детето не само иска да общува с близките си хора, но и дори се опитва да ги въвлича в своите игри. Едно от любимите занимания е да предава играчки в ръцете на големите. То ще ви подава играчката, след това ще си я взима обратно. Играта е простичка, но доста забавна за мъника.

Към непознатите той ще продължи да се отнася с внимание и предпазливост. Ясно разбира какво означават промените в интонацията на гласа ви, когато му говорите. През осмия месец детето вече знае доста от названията на предметите в заобикалящата го среда. Освен това дори помни и най-малките детайли от обстановката. Умее да разбира взаимовръзката между някои събития.

Ако преди е пускал играчки на пода, сега разбира, че ако се наклони надолу, може да я вземе отново в ръце. Сега, ако нещо изчезне от полезрението му, не означава, че е изчезнало завинаги. Тук има едно изключение – то се отнася до майката. Ако тя дълго време не е край детето, това го кара да се чувства разтревожено. Възможно е дори детето да не иска да изпуска майка си от поглед.

Сън

На тази възраст някои деца започват да спят неспокойно. Поради това не е изключено да забележите, че вечерно време стават на крака, пълзят или сядат. Това е нормален етап от развитието на децата, които не са навършили 1 година.

Препоръчва се да подходите изобретателно, за да може да гарантирате на детето пълноценна нощна почивка. Тя е основополагаща за хармоничното му развитие. През осмия месец детето има нужда от 13-14 сън ежедневно. От тях около 10 часа са нощен сън.

Хранене

Детето на 8 месеца, ако все още не е започнало да се захранва, в обичайния случай вече е запознато със зеленчукови пюрета, каши, жълтък и извара.

Менюто на детето задължително трябва да бъде консултирано с лекаря. Някои педиатри предлагат на този етап да се въведе месно пюре.

Физическа активност 

Повечето деца на тази възраст вече самостоятелно седят. Те дори нямат нужда от опора, за да пазят равновесие. Използват ръцете си за други цели – за да държат играчки, да издават шумове с тях и т.н.

Много деца усвояват умението да пълзят. Особено активни дори умея да се изправят в леглото си, държейки се за страниците му. В такива моменти не е изключено детето да привлече внимание на родителите си, тъй като му трябва помощ, за да се върне в изходно положение.

Грижа за бебе на 8 месеца

Ежедневното къпане продължава да бъде неизменна част от режима на детето. Това е начин да му доставяте удоволствие всеки ден. Повечето деца обожават водните процедури и с нетърпение чакат да настъпи уречения час. Сега детето е доста по-активно и в банята може да го очаква цяла „компания“ гумени играчки.

Благодарение на къпането, се укрепват и развиват мускулите. Подобрява се общият тонус на организма. Освен това минутите в банята карат детето да се отпуска и впоследствие процесът на заспиване е по-спокоен и краткотраен.

Задължителни са разходките всеки ден. Ще забележите колко активно детето се опитва да взаимодейства с околния свят. Разнообразявайте маршрутите и постоянно му говорете – назовавайте предметите наоколо и ги посочвайте, за да бъдете максимално ясни. Ежедневните разходки са полезни и поради факта, че така детският организъм получава незаменимия витамин D.

Развиващи игри

На тази възраст е препоръчително да стимулирате интересите на детето. Сядайте с него на земята и практикувайте различни прости игри, които развиват фината моторика, физическото развитие и речниковия запас.

Можете да използвате песнички и стихчета, които изискват активно занимание с ръце.

В края на месеца

Още един месец е зад гърба ви. Детето все повече разбира околния свят и е готово да взаимодейства с него. Наред с това физическото му развитие радва родителите изключително много. То може:

– Да седи само, да става, да ходи с помощта на проходилка или опирайки се на предмети.

– Свободно да се придвижва в познато пространство.

– Може да изпълнява прости команди – донеси, покажи, посочи и т.н.

– Дългата раздяла с майката може да го разстрои. Все още не възприема без предпазливост срещите с непознати хора.

– Емоционалният му свят е все по-богат – може да изразява недоволство, удивление, радост, възторг, настойчивост и т.н.

– Появяват се първи осъзнати думи – „мама“, „тата“, „дай“.

– Речниковият запас активно се обогатява и чувате всеки ден нови и нови срички и думи.

– Детето обича да слуша музика, танцува на нея, пляска с ръчички и тропа с крака.

– Осеммесечното дете обикновено вече има 1-2 млечни зъба, а понякога и повече.

– Някои деца умеят да слагат по-малки предмети в по-големи. На пазара ще откриете различни варианти – обикновено под формата на кофички.

Вижте най-важното за Развитие на бебето по месеци или продължете към статията за Бебе на 9 месеца или се върнете към Бебе на 7 месеца

КОМЕНТИРАЙ ОТ ТУК Отказ