Бебе на 7 месеца

Автор: Анелия Иванова | Редакция: 10.06.2024 | Категория: Развитие на бебето по месеци

Бебе на 7 месеца

Обикновено родителите, които нетърпеливо чакат всеки нов месец на детето, използват началото на следващото шестмесечие до навършването на 1 година като повод за празник. Тази практика може да има логично обосноваване, тъй като през седмия месец детето го очакват много нови вълнения и усвояване на умения.

Медицински прегледи

Предстои поредният планиран преглед при лекаря, който може да назначи посещение на други специалисти (офталмолог, невролог, кардиолог и т.н.).

Освен това той отново внимателно ще проследи физическото развитие на детето в съответствие с нормите за възрастта. Ще ви зададе няколко въпроса по отношение на това: как реагира детето при среща с други хора, вълнували се от играчките си и т.н. Възможно е да получите препоръки за започване на захранването.

Не е изключено да се налага анализ на кръвта и урината. С оглед здравословното състояние на детето лекарят може да постави поредната ваксина. Не забравяйте да следите с внимание състоянието на детето след поставянето й, възможни са алергични реакции.

Норми за ръст и тегло на бебе на 7 месеца

През седмия месец детето ще качи 600-650 грама и ще порасне с 1-2 см. Както се забелязва, темпото на растеж и наддаване започва да се понижава.

Вълнуващи промени

През този месец тялото на детето ще започне да изглежда все повече като на възрастен човек. По-рано главата му е била по-голяма в сравнение с обиколката на гръдния кош. Сега показанията са приблизително еднакви. Седеммесечното дете знае името си и отвръща при назоваването му.

Реч

През месеците досега детето може да не е успяло да развие своята реч, но определено е натрупало доста знания и разбира какво говорите.

Децата се учат да говорят, като слушат вас. Не забравяйте това. Много полезно за речниковото развитие на детето до навършване на 1 година е постоянният опит на майката да го въвлича в разговор. Дори в началото да не забелязвате резултат от усилията си, в дългосрочен план те ще бъдат възнаградени.

Слушайте песни, стихчета – те развиват езиковите възможности на детето. Обърнете внимание, че „речта“ му се променя. Сега тя дори има изразен интонационен характер. Детето на 7 месеца различава интонациите на своята майка и се ориентира по тях за значението на думата „не“ например.

Зрение

Седеммесечното дете вижда доста добре отдалечени от него предмети и се интересува от тях. То може да различава вече 4-5 цвята.

Слух

Той е толкова развит, че мъникът може да чува, дори когато шепнете.

Физическа активност

Много деца на тази възраст започват да усвояват навика да пълзят. Затова се погрижете край него да няма опасни предмети. Имайте предвид, че има деца, които не бързат да опознават пространството край себе си. Те предпочитат да седят.

През този месец детето активно се учи да играе с няколко играчки едновременно. Затова типичната картинка е на мъник с предмети в двете ръце.

Емоционален свят

Може да забележите, че детето става все по-взискателно, когато нещо го интересува. Това сочи с пръст или използва други жестове, за да ви подскаже своите желания. Само се опитайте да му вземете нещо, което го увлича, и ще видите намръщване на лицето му. Не е изключено и да се развика.

Добрата новина е, че на тази възраст децата бързо губят интерес играчките и бързо се насочват от една към друга.

Продължава да се развива способността на детето да проследява явления, базирани на причинно-следствена връзка. Така, ако натисне едно копче, то знае, че ще последва звук. Ако хвърли лъжичка на пода, тя ще падне, ще прозвънти на пода и е напълно възможно майка му да се наведе, за да я вземе.

Хранене

Децата на 7-месечна възраст е прието вече да са започнали със захранването. Най-често става дума за зеленчукови пюрета – тиквички, броколи, картофи. Първоначално лекарят ще препоръча да се ядат и кажи – оризова, царевична и др.

Важно е да запомните, че захранването е дълъг процес, който изисква постепенно въвеждане на храните. Като начало е желателно да давате по 1 чаена лъжица от продукта. След това увеличавате количеството до 100-150 грама на прием. Целта е да се уверите, че храната не провокира у детето алергия.

Зъби

Обичайно явление е при повечето деца вече да се появяват зъбките. Първоначално ще забележите централните резци. Не се тревожете, ако все още не забелязвате зъбите. Първият зъб може да прореже през седмия, осмия, дори през деветия месец и т.н.

Грижа за бебе на 7 месеца

Детето продължава да има нужда от ежедневни разходки на свеж въздух. Къпете го всяка вечер и го умивайте всяка сутрин. Когато сменяте памперса, грижите се кожата да бъде чиста и суха – използвайте масла, кремове и пудра.

За да позволите на кожата да „подиша“, оставяйте детето известно време без пелени. В такива моменти слагайте под него предпазни постелки.

Развиващи игри

Приятна игра за дете на 7-месечна възраст е да криете играчки под одеяло или кърпа. Целта е да стимулирате съобразителността му. Ако детето не прояви желание да търси скритата играчка, покажете му сами къде сте я скрили.

С практиката ще забележите, че мъникът става все по-активен и забелязва резултата от действията ви.

В края на месеца

Второто шестмесечие е още по-вълнуващо от първото. Затова всеки един месец от живота на детето до навършване на 1 година е изпълнен с радости, забавления и изненади. В края на седмия месец детето умее:

– Да седи уверено, да държи изправен гърба си и да се опира на ръка.

– Започва да пълзи и усъвършенства това умение. Нормално е първоначално да се движи назад.

– Опитва се да се храни с лъжица само. Пие от чашка с помощ от близките.

– Сам става, като използва опора. След това е способно да постои право известно време.

– Обича „да ходи“, когато майка му го поддържа.

– Усъвършенстват се уменията за хващане и се развива фината моторика на ръцете.

– Сред любимите игри са тези с пръсти.

– С удоволствие изследва свойствата на околните предмети – тропа с тях, тряска ги, хвърля ги на пода, чупи ги, опитва ги на вкус.

– Умее дори да държи играчки в двете си ръце и да ги удря една в друга.

– Показва къде се намират собствените му очи, уши, уста, нос.

– Продължава да се изучава с ръце и с помощта на устата.

– Започва да копира поведението на възрастните.

– Активно произнася различни звуци. Сега в речника му може да забележите сричките „та“, „да“, „ма“, „на“, „ба“, „па“ и др. Появяват се звукоподражания като „ква-ква“ и т.н.

– С удоволствие разглежда книжка с картинки и разлиства страниците.

– По тона на гласа ви разбира какво означава „не“.

Вижте най-важното за Развитие на бебето по месеци или продължете към статията за Бебе на 8 месеца или се върнете към Бебе на 6 месеца

КОМЕНТИРАЙ ОТ ТУК Отказ