Бебе на 6 месеца

Автор: Анелия Иванова | Редакция: 10.06.2024 | Категория: Развитие на бебето по месеци

Бебе на 6 месеца

В края на този месец детето ще е на половин година. През тези 30 дни то ще научи много важни неща и ще усвои ключови навици.

Медицински прегледи на бебе на 6 месеца

Обикновено вече родителите са свикнали с обичайните месечни прегледи при лекаря. Детето отново ще бъде претеглено и ще бъде измерена обиколката на гръдния му кош и на главата.

Норма за ръст и тегло

Оттук насетне темповете на наддаване на килограми започват да се понижават. В края на шестия месец детето ще е с около 650 гр. по-тежко. На ръст ще е пораснало с 2-3 см.

Вълнуващи промени

Със сигурност сте усетили, че детето е понатежало. Натоварването върху ръцете вече е по-значително, отколкото през предишните месеци. В обичайния случай към края на шестия месец детето тежи два пъти повече, отколкото след раждането.

Този период на развитие се съпровожда с изучаване на силата на тежестта. Почти всеки предмет, който попадне на детето, бива пускан на земята. Малкият експериментатор изпитва голямо удоволствие от този процес. Освен това наблюдава майка си, която всеки път се отзовава и вдига предмета от земята.

Тази промяна е свързана с развитието на детето. То започва да осъзнава, че предметите в ръката не са нейно продължение, а напълно отделни.

Реч

С напредването на месеците става все по-интересно да се общува с детето. Неговата реч изобилства от най-неочаквани словосъчетания от букви. Може дори да чуете съгласни като „ф“, „в“, „з“ и т.н.

Емоционален свят

Наред с физическото развитие, продължава да се обогатява и емоционалният свят на мъника. Огромно влияние му оказва доброжелателното общуване с възрастните.

Детето на 6 месеца не винаги ще е доволно от времето, което му посвещавате за разговори. То ще се опитва да привлича вниманието ви с разнообразни звучи. Ако майката има готовност да откликне на поканите, детето ще се оживява.

Категоричен признак, че детето е повече от удовлетворено, са неговите радостни викове.

През шестия месец мъникът започва да проявява все по-голям интерес към човешкото лице. Той ще се опитва по всеки повод да докосва лицето на мама и тате – да ги хваща за носа, ухото, да вкарва пръст в устата им, да пипа зъбите им.

6-месечното дете ясно разграничава познатите от непознатите хора.

Зрение

Развитието на детето до навършване на 1 година включва в себе си постепенно опознаване на цветовете. През този месец то започва да разграничава жълтия от синия свят.

Сън

В началото на своя живот детето е спало почти по 20 часа на денонощие. Сега този период се е съкратил до 14 часа. Разбира се, не всички деца са еднакви и може да наблюдавате отклонение от тази норма.

Някои деца на тази възраст преминават към две заспивания през деня с продължителност от час и половина до 2 часа.

Хранене

Нормално е да очаквате с нетърпение момента, в който можете да въведете нова храна в менюто на детето. Става дума за захранването.

Ако детето се кърми, имайте предвид, че съвременните педиатри няма да ви препоръчат ранно захранване. Те ще ви кажат да поотложите този момент с няколко месеца.

Ако храните детето с изкуствено мляко, обикновено нова храна започва да се въвежда, щом то навърши 5 месеца и половина. Задължително се консултирайте с лекаря.

Физическа активност на бебе на 6 месеца

6-месечното дете не само се опитва да достигне любопитните за него играчки, но и ги хваща. То се учи да ги прехвърля от ръка в ръка. Освен това през този месец се случва нещо много важно – организмът се подготвя да седи и да пълзи. Много деца вече умеят да повдигат корема си от повърхността, на която лежат. Така те застават на четири крака. Можете да стимулирате физическото развитие с помощта на интересна играчка. Целта е детето да се добере до нея, придвижвайки се по пода.

За да облекчите процеса, сложете детето близо до стена. Така с крачета то ще може да се оттласне от нея и да достигне играчката. Шестмесечното дете също така уверено се върти от корем на гръб и обратното. Възможно е да ви се стори, че детето е готово да седне. Затова е добра идея да подпомогнете процеса. Той обаче трябва да бъде плавен, тъй като в противен случай рискувате да се изкриви гръбнакът.

Зъби

При повечето деца на тази възраст започват да се появяват първите зъбчета. Процесът не се случва за един ден. Това означава, че в продължение на няколко дни детето може да стане по-капризно и нервно.

Грижи за детето

Продължавайте да разхождате детето ежедневно. Много полезен е сънят на свеж въздух. Освен това детето с интерес ще разглежда околния свят. Ще го вълнуват преминаващите коли, другите деца в колички, дърветата, сградите и т.н.

Препоръчва се да държите детето във вертикално положение, за да може да наблюдава околната среда.

Развиващи игри

Активно общувайте с детето. Показвайте му снимки на неговите роднини и назовавайте имената им. Тази игра ще провокира у него интерес и вълнение. Назовавайте и неговото име. Това повлиява положително емоционалното му развитие.

В края на този месец

Шестмесечното дете е доста активно, проявява своя характер и се вълнува при всяка нова среща със заобикалящия го свят. Ето какво може то в края на 6-ия си месец:

– Самостоятелно да седи известно време.

– Да пълзи, влачейки се – така може да достигне до лежаща играчка на разстояние 10-20 см.

– Да застава на 4 крака и да се клати напред и назад. Това е важен показател и демонстрира, че детето е готово за пълноценно пълзене.

– Наклонява се и се върти в различни посоки.

– Пие от чашка, когато я придържате.

– Играе си с храната.

– С интерес изучава и чупи предметите край себе си.

– Повдига паднали предмети, прехвърля играчка от едната в другата си ръка или от една кутия в друга.

– През шестия месец се формират прости причинно-следствени връзки – ако пусне предмета, той ще падне; ако натисне копче, ще се включи музика.

– Детето става все по-емоционално – може да забележите как настроението му се променя. Възможно е да крещи, когато е недоволно, да се смее силно, когато играете с него.

– С удоволствие играе на играта „ку-ку“.

– Пляска с ръчички.

– Внимателно слуша разговорите на възрастните и се опитва да възпроизведе част от звуковете и сричките. В речта му ще се появят съгласни като „з“, „с“, „в“ и „ф“.

Вижте най-важното за Развитие на бебето по месеци или продължете към статията за Бебе на 7 месеца или се върнете към Бебе на 5 месеца

КОМЕНТИРАЙ ОТ ТУК Отказ