Бебе на 5 месеца

Автор: Анелия Иванова | Редакция: 10.06.2024 | Категория: Развитие на бебето по месеци

Бебе на 5 месеца

С всеки изминал месец от раждането на детето родителите забелязват, че става все по-интересно. Мъникът вече е способен сам да се занимава известно време с интересуващите го играчки, проявява искрено любопитство към света, а физическото му развитие се случва с бързи темпове.

Медицински прегледи

При педиатъра детето отново ще бъде претеглено и измерено. Ще му бъдат поставени планираните ваксини.

След тях е препоръчително да задържите детето за половин час на територията на поликлиниката или около нея, за да може да реагирате бързо, ако се прояви алергична реакция.

Задължително се обадете на лекаря, ако у дома детето: повиши температура, се появяват отоци или обриви, получава конвулсии, мястото, където е бита ваксината, е възпалено.

Норми за ръст и тегло на бебе на 5 месеца

Всеки месец е интересен и вълнуващ, когато настъпи време за претегляне и мерене. Към края на петия месец детето трябва да е наддало с близо 700 грама. На ръст е нормално да порасне с 2,5 см.

Вълнуващи промени

През този месец ще забележите как в устата на детето са не само неговите ръце, но и краката. Не по-малко интересно занимание е изучаването на собствената коса и уши.

Казват, че по реакциите на детето на петмесечна възраст вече може да се съди за характера му, когато стане по-голямо.

Общителните деца се разпознават по това, че още като малки са дружелюбно настроени към непознатите хора. По-необщителните пък още от бебешка възраст отказват контакти с хора извън обичайния кръг.

Възможно е да забележите, че детето изпитва безпокойство и дискомфорт в устата. Не е изключено вече да избиват първите зъбки. Можете да помогнете на детето с помощта на специални пластмасови играчки, които чешат венците. В магазините се предлагат и гумени гризалки, пълни с вода. Те могат да се замразяват и така действат обезболяващо.

Реч

До навършване на 1 година активно се развива езиковият апарат. Той се подготвя за последващото проговаряне на децата. Поради това през първите месеци от живота им е обичайно детето да се вълнува от песни и да се опитва да пее.

На първо време то ще може да изговаря различни съчетания от букви, например „ау“, „аи“ и т.н.

Не по-малко удоволствие мъникът изпитва от изговарянето на звуци като „п“, „м“, „б“ и т.н. Не е никак малка вероятността съвсем скоро да чуете от детето „ма-ма“ – то го е казало напълно несъзнателно, но това е една от първите срички, които малките деца започват да казват.

Зрение

След навършването на четвъртия месец можете да се консултирате с педиатъра, дали не е добра идея да се обърнете към офталмолог.

Слух

Детето вече ясно разпознава майчиния глас и може да улови на фона на разговорите с други хора. Появяват се и реакция на шума от приближаващ се човек. Детето чува стъпките и отправя поглед към източника на звука.

Сън

Сега вашето дете има нужда да спи по 3-4 пъти на ден, като всеки сън е с продължителност около час и половина-два. През петия месец детето има нужда от 16-17 часа сън дневно. Около 10 часа от тях са през нощта.

Емоционален свят при бебе на 5 месеца

Петият месец разкрива пред родителите характера на тяхното дете. То може да започне да се възмущава, ако откажете да общувате с него или му вземете любима играчка. Сега не може просто така да го оставите в леглото – детето иска да говори с вас.

Обърнете внимание как реагира, когато се гледа в огледалото. На повечето деца това занимание много им харесва.

Физическа активност

В сравнение с изминалите месеци сега детето е доста подвижно. Това означава, че трябва да бъдете изключително внимателни по отношение на оставянето му сам на леглото или дивана. Рискът от падане е голям. Сега детето посяга и взема интересуващите го предмети. То ги изучава и отново ги опитва на вкус.

Някои деца, навършили 4 месеца, се опитват да пълзят по корем. Като начало те заемат легнала поза, а след това започват да се оттласкват от повърхността със стъпалата си. На помощ идват и ръцете, които се движат напред. Не е изключено да забележите как детето се придвижва назад – това е обичайната посока, която овладяват. На тази възраст не е изключено да забележите как детето се върти от корем на гръб.

Грижа за бебе на 5 месеца

Редовно поддържайте хигиената на детето. Къпете го всеки ден. Децата обичат тази процедура, те размахват ръчички и крачета, смеят се и радостно бърборят. Температурата на водата трябва да бъде около 37 градуса. Продължителността на водните процедури – 5-10 минути.

Умивайте всяка сутрин лицето на детето. Не забравяйте добре да почистите очите, ушите, нослето и да подрязвате ноктите на ръцете и краката. Разходките продължават да бъдат много важни за развитието и укрепването на здравето. Всеки ден излизайте за поне 2 часа на свеж въздух.

Развиващи игри

През петия месец е добра идея да занимавате детето пред огледалото. Показвайте  отражението му, докосвайте нослето, бузките, устата, ушите и назовавайте всяка една част.

Може да потърсите детски стихчета в рими, за да стимулирате развитието на речта.

В края на месеца:

Петмесечното дете е натрупало доста умения от момента на раждането си. То вече:

– Умее да се върти от гръб по корем и обратното.

– Опирайки се на длани, уверено държи главата си във вертикално положение и гледа встрани.

– Може да седи с опора известно време.

– Важен признак за нормално развитие на нервната система е умението да различава познати лица от непознати. По принцип децата стават по-предпазливи, когато до тях застане непознат човек. Те неохотно му подават ръка, дори може да се изплашат и да заплачат. Нормална неакция е да се хвърлят в обятията на своите родители.

– Детето само търси общуване с родителите. Вдига ръце към майка си, усмихва се, произнася различни съчетания от букви.

– Когато отказвате да общувате с детето, то започва да капризничи.

– С охота играе с предмети – придърпва ги към себе си, хвърля ги, тропа с тях, облизва ги.

– Играе по време на хранене.

– Някои деца смучат пръстите на своите крака.

– Петмесечното дете с интерес разгледа лица на картинки.

– При повечето деца започва прорязването на първите млечни зъбки.

Вижте най-важното за Развитие на бебето по месеци или продължете към статията за Бебе на 6 месеца или се върнете към Бебе на 4 месеца

КОМЕНТИРАЙ ОТ ТУК Отказ