Бебе на 4 месеца

Автор: Анелия Иванова | Редакция: 10.06.2024 | Категория: Развитие на бебето по месеци

Бебе на 4 месеца

Ако трябва да сравним четвъртия месец от живота на детето с новороденото, може да се удивите колко се е променило то. Буквално развитието на бебето от изписването до навършването на първата година се случва не с дни, а с часове. То не само наддава на килограми и расте на височина, но се усъвършенства в много отношения. През този месец бебето започва да ви гледа с особено поглед. То умее да говори само с изражението на лицето си.

Медицински прегледи на бебе на 4 месеца

През този месец отново предстои среща с лекаря. Възможно е дори да бъдете изпратени на преглед при други специалисти.

И този път педиатърът ще претегли детето и ще измери обиколката на главата и гърдите му. Тези показатели са важни за проследяването на нормалното развитие. Не е изключено да се наложи да направите тест на кръвта и урината.

Педиатърът ще прецени с оглед здравословното състояние на детето дали да сложи планираната ваксина.

Норми за ръст и тегло

В края на четвъртия месец теглото на детето ще се е покачило с около 750 гр. На ръст ще е по-високо с 2,5 см.

Вълнуващи промени при бебе на 4 месеца

Навярно вече сте забелязали, че ноктите на детето растат с фантастична скорост. Това налага редовното им изрязване. При някои деца се наблюдава и фантастична скорост на растеж на косата. Именно в този период се забелязва как косата потъмнява, тъй като бебешкият им мъх опада. На неговото място се появява истинската коса, която е различна по структура и цвят.

Очите е възможно вече да променят цвета си.

Сън

През четвъртия месец бебето започва да изработва свой режим. Нощно време обикновено спи по 10 часа без прекъсване, като е възможно да има леки събуждания за похапване. Спането през деня се свежда до 4 заспивания. Две от тях са с продължителност 1-3 часа, а другите две – за по половин час. Напълно нормално е детето да продължава да заспива, докато го кърмите.

Зрение

Детето на тази възраст започва да вижда все по-ясно ярките играчки, когато му ги показвате. Не е препоръчително да ги движите бързо пред очите му. Заложете на бавните и плавни движения.

Физическа активност

Когато погледнете детето, ще забележите значителни промени във физическото му развитие. Ако досега е проявявал интерес към играчките като наблюдател, вече регистрирате първите му опити да ги достигне и да ги хване.

Не се удивявайте, ако видите, че опитите му са несполучливи. Детето многократно ще протяга ръчички в посока на интересния за него предмет. Неуспехът не го изпълва с негативни емоции. Всичко това много му е много интересно.

Нервната система на детето се развива и е въпрос на време, за да може след броени дни успешно да хваща всяко нещо, което пожелае. Къпането във ваната вече е доста по-забавно занимание. Повечето деца обичат да играят във водата.

През четвъртия месец детето може да се научи да се върти от корем по гръб. Не се вълнувайте излишно, ако не го прави. И това ще стане. Използваме случая, за да ви предупредим, че вече е на такава възраст, че е опасно да го оставяте само на дивана, повивалнята или на леглото. Когато детето лежи, подайте му своите пръсти, възможно е то да ги хване и да се опита да се изправи от хоризонтална позиция.

Емоционален свят

Настъпва най-благодатното време за активно общуване с мъника. То определено се радва на компанията на околните. Дори само да се наклоните към лицето му, без да издавате звук, то ще се зарадва и ще ви дари с усмивка. Гукането е категоричен знак, че детето иска да общува. Различните звуци, които издава, са предвестник на речта.

Най-доброто, което можете да направите на този етап, е с удоволствие да общувате с него. През четвъртия месец ръцете продължат да бъдат любима играчка на детето. То ги докосва, изучава ги, слага ги в уста. Получените играчки също отиват директно към устата на детето, за да може то да ги изучава.

Грижа за детето

Препоръчително е да къпете детето всеки ден, преди сън. Приятните водни процедури и след това храненето е добре да бъдат последвани от приспиване. Този режим е доказан във времето и предразполага детето към добро самочувствие и пълноценен сън.

На тази възраст мъникът има нужда от до 17 часа сън дневно. По-голямата част от него е през нощта. Като правило детето е нормално да се събуди 2-3 пъти, за да се нахрани. След това отново заспива.

Разходките са ключов момент през първите месеци на детето. Не забравяйте за тях. Желателно е поне 2 часа да прекарвате на свеж въздух. Ако времето предразполага, можете да увеличите продължителността на разходките.

Не се тревожете, ако детето е заспало навън, сънят на свеж въздух е много полезен. Ако навън е зима, проверявайте крачетата – ако на детето му е студено, те стават студени. Топлото носле е показател, че с детето всичко е наред.

Развиващи игри

Една от най-популярните игри за деца през четвъртия месец е т.нар. ку-ку. За целта закривате с ръце лицето си. След това ги разтваряте и казвате „ку-ку“ на детето. Тази игра, независимо че е изключително елементарна, ще развълнува мъника и стимулира развитието му.

В края на месеца:

Краят на четвъртия месец е белязан от много нововъведения в ежедневието на детето. То активно общува с хората край него и все повече проявява интерес към света, като вече не се ограничава да бъде просто наблюдател. То умее да:

– Да се върти от гръб на корем, да държи добре главата си изправена, да я върти встрани, да удържа тялото си, опирайки се на лакти, когато лежи по корем.

– Започва да прави първите си опити да сяда, като повдига горната част на тялото си.

– Възможно е да пълзи по корем в леглото или на килима.

– Произволно хваща играчка и я държи с една или две ръце, опитва я на вкус.

– Детето може да проявява предпочитания към определена играчка.

– Прави първите си осъзнати манипулации с играчки – тропа с тях, хвърля ги т.н.

– На мястото на гукането идва произнасянето на първите срички – „ма“, „ба“, па“.

– Фиксира погледа си и следи внимателно движещи се обекти.

– Разглежда отражението си в огледало.

– Когато общува, детето отдава предпочитание на майка си. Капризничи, когато тя е далеч от него задълго.

– Различава познатите лица от непознатите.

– Активно се усмихва, смее се и дори изпада във възторг.

– Реагира на музика – тя го кара да затихва, когато я слуша.

– Реагира, когато произнасяте името му.

Вижте най-важното за Развитие на бебето по месеци или продължете към статията за Бебе на 5 месеца или се върнете към Бебе на 3 месеца

КОМЕНТИРАЙ ОТ ТУК Отказ