Бебе на 3 месеца

Автор: Анелия Иванова | Редакция: 10.06.2024 | Категория: Развитие на бебето по месеци

Бебе на 3 месеца

През третия месец от живота си детето продължава активно да се развива. Показва все повече заинтересованост към околния свят и все по-продължително време е в будно състояние.

Медицински прегледи на бебе на 3 месеца

По време на прегледа лекарят отново ще измери обиколката на главата и на гръдния кош, ще измери ръста и теглото му.

Норми за ръст и тегло 

С колко килограма е наддало детето и колко е пораснало на височина – това са два ключови показателя за здравето му. Затова лекарят с внимание ще подхожда към определянето им всеки месец. Напълно в нормата е детето да е наддало с 800 гр. Колкото до ръста, там може да се очакват 3 см.

Разбира се, тези показатели са ориентировъчни и не бива да се тревожите, ако не съответстват на резултатите. Най-важният показател за здравето на детето – това е самочувствието му.

Емоционален свят на бебе на 3 месеца

На тази възраст при детето се активизира обонянието. То може да определи дали до него е майка му, само по аромата й. Освен това разпознава отлично гласа й.

Това е един от най-важните аспекти, които показват, че развитието през първите месеци на детето върви напълно нормално.

Както вече споменахме, на мъника му става доста интересен светът. Той е готов да дари с усмивка всеки, който се приближи до него. Не е изключено дори да се разсмее.

Детето сега не просто е наблюдател, но и се стреми да взаимодейства със вас. Изпитва потребност да общува.

Може да забележите, че на детето от време на време му омръзва обстановката в легълцето или кошарата. То с удоволствие ще приеме прегръдката ви. Ако го носите с лице, насочено напред, това определено ще му хареса. Светът е толкова вълнуващ!

През третия месец е идеалното време да определите какво означава детският плач. Той има нюанси и при всяко дете може да се различава. Когато детето е гладно, то започва да издава специфичен звук. Когато иска да спи, издава монотонни звуци и дори може да потърква очи.

Внезапният плач е характерен за коликите.

Зрение

Не се колебайте да предложите на детето въртележка с ярки играчки. То е способно дълго време да се забавлява с нея.

Слух

Детето все по-умело открива източниците на звуци. То дори проявява заинтересованост към разговорите на възрастните. Красивите мелодии го карат за известно време да притихва и да се заслушва.

Сън

През третия месец ще забележите, че времето на бодърстване след хранене става все по-продължително. Сънят на бебето вече е неравномерен. То може неочаквано да се разплаче нощно време или да започне да се върти. След това самостоятелно се успокоява и сладко заспива задълго.

Тези промени са свързани със смяната на бързата и бавната фаза на съня.

Тримесечното бебе има нужда от 16-18 часа сън дневно. Около 6 часа от тях са непрекъснат нощен сън. Общо нощният сън трябва да бъде 9-10 часа.

На тази възраст черепът на детето е все още доста век. Поради това трябва редовно да сменяте положението на тялото му в леглото. Така ще избегнете деформации и неправилно срастване на костите на черепа.

Грижи за детето

Понякога по лицето на детето може да откривате червени петънца във вид на пъпчици. Те не се повод за тревога. Това е естествен процес на извеждане на майчините хормони от организма му. Те постъпват в тялото му с кърмата. При нужда консултирайте се с педиатъра.

Следете състоянието на ноктите. Те растат невероятно бързо. Режете ги през деня, когато детето е в будно състояние, а не преди сън, тъй като тогава най-често децата капризничат и са неспокойни.

Препоръчително е да излизате ежедневно на разходки на свеж въздух. Те са полезни за укрепването на здравето на детето. В зависимост от време между 2 и 4 часа дневно са напълно достатъчни.

Физическа активност

Отдавна детето е престанало постоянно да държи ръчичките си в юмручета. Сега то е по-отпуснато и виждате разтворената му длан. През третия месец се развива и сукателният рефлекс – всяко нещо, което се доближи до устата му, е добра възможност да я засмуче. Това означава, че може да не успеете да го залъжете със залъгалка, когато е гладно. Преди това е ставало по-лесно.

Ситото и щастливо дете с интерес ще приеме играчката, която му предложите. Засега може да не я задържа в ръката си, но почти сигурно е, че ще я опита на вкус. На тази възраст децата все още не осъзнават, че тя е отделно съществуващ предмет.

През третия месец ръцете продължават да бъдат най-интересният обект за изучаване.

Развиващи игри

На тази възраст вече е по-възможно да играете с детето. Ако искате да го развличате от време на време, можете да тренирате очите му. Предложете му следната игра: вземете в ръка голям и ярък предмет. Започнете бавно и плавно да го движите пред погледа на детето. Следете реакциите и променяйте „правилата на играта“. Това ще бъде интересно за детето.

В края на месеца:

На тази възраст периодът на бодърстване между заспиванията вече е нараснал до час – час и половина. Важно е да обграждате детето с много грижа и любов. Разговаряйте все по-често с него, целувайте го, прегръщайте го, разхождайте се с него из дома и хващайте ръчичките му. То вече умее:

– Когато лежи по гръб, детето задържа главата си в продължение на 20-25 секунди, а във вертикално положение – до 15 секунди. Умее да върти главата си на различни страни.

– Някои деца могат вече да се въртят от позиция по гръб в странична. Когато го слагате да лежи по гръб, се опира на лактите си.

– Усмихва се, разпознава околните, „пее“, когато общувате с него.

– Става все по-емоционално, умее да се смее силно и да имитира мимиката на родителите си.

– Умее с вик или плач да изразява недоволство и да търси вниманието на околните. Още в края на третия месец може да доловите част от чертите от характера на детето. То ще ги проявява и в по-зряла възраст.

– Детето с лекота разпознава източници на светлина и звук.

– Задържайки го над твърда повърхност, детето с крачета се отблъсква от нея.

– Детето вече умее да протяга ръчички към предложена играчка и се опитва да я хване. Опитва се дори да удря намиращи се пред него висящи играчки.

– Щом играчка попадне в ръцете му, то почти задължително тя ще бъде поставена в устата.

– Детето вече проявява интерес към краката си. С ръцете си изучава своето лице.

– Движенията на детето преди всичко продължават да имат произволен характер.

Вижте най-важното за Развитие на бебето по месеци или продължете към статията за Бебе на 4 месеца или се върнете към Бебе на 2 месеца

КОМЕНТИРАЙ ОТ ТУК Отказ