Бебе на 2 месеца

Автор: Анелия Иванова | Редакция: 10.06.2024 | Категория: Развитие на бебето по месеци

Бебе на 2 месеца

Вашето бебе вече не е новородено. В живота му започва нов етап, който се характеризира с бързо темпо на развитие. То ще продължи в същия дух до навършването на първата година. Като майка всеки ден ще забелязвате интересни и вълнуващи промени в детето.

Медицински прегледи на бебе на 2 месеца

Влизането във втория месец е повод отново да посетите педиатъра. Предстои един от много бъдещи профилактични огледи.

Педиатър обстойно ще прегледа детето, ще измерите теглото, ръста и обиколката на главата и гърдите. Съвсем скоро ще се наложи да посетите и ортопед.

На този етап от развитието на детето е важно да не бъде пропуснато нито едно важно изменение.

Ако детето се е родило през зимата, лекарят е напълно възможно да предпише прием на витамин D. Той е ключов за предотвратяването на рахит. При предписването му педиатърът ще отчете как се храни бебето и по колко кърма/изкуствено мляко приема дневно.

Норми за ръст и тегло при бебе на 2 месеца

Съгласно нормите в края на втория месец вашето дете ще наддате с 600-800 грама. То ще е пораснало с още около 3 см.

Зрение

Вашето дете вече започва да фиксира погледа си върху лицето на човек, който общува с него. За целта е достатъчно само да си приведете над детето и да започнете да му говорите.

Интересен факт е, че докъм навършване на 6-месечна възраст някои деца не само се опитват да гледат лицето на човека пред себе си, но и се стремят да го гледат в очите. По това време те ще започнат и да се вълнуват от движещите се насам-натам хора край него.

Дотогава препоръчваме да сложите над детското креватче въртележка с ярки играчки. Щом детето се научи да фиксира своя поглед върху обект, броят на играчките може да бъде увеличен. По този начин го стимулирате да развие способността си да премества поглед от един предмет на друг.

Слух

Бебе на 2 месеца започва да реагира, когато чува гласа на майка си или музика. Все още може да изпитва трудности да открие звънтящия предмет, но активно върти главата си в процеса на търсенето й.

Възможно е да забележите, че в случаите, когато плаче, бебето спира, стига да чуе ласкавия глас на мама или тате.

Емоционален свят

През втория месец детето започва активно да се усмихва. Засега то все още не може да различава хората, поради това им се усмихва, дори и да не ги познава.

Практиката показва, че децата на този етап от развитието им най-често се интересуват не от ярки на цвят играчки, а от хората край себе си. Поради това вниманието на възрастните към него много му харесва и освен това е определящо за развитието му.

Обърнете внимание как детето реагира емоционално на интонациите ви. Когато му говорите плавно и ласкаво, неговите движения става спокойни. Възбуденият тон провокира по-резки движения и развълнуваност у детето.

Сън

Вашето дете вече няма така постоянно да спи. След хранене е възможно да бодърства в продължение на поне час и дори час и половина. През това време то ще бъде в добро настроение и ще можете да пообщувате с него.

Ще забележите, че детето вече започва да формира даден режим. Обикновено той се състои от пед периода на дневния сън: два продължителни периода – от по 1-3 часа, и 3 кратки – от по 10-30 минути.

През нощта някои бебета, за щастие на своите родители, спят по 8-10 часа без прекъсване. Ако се събудят, то е, защото искат да похапнат, но след това отново се отдават на сладки сънища.

Не се удивявайте, ако бебето бодърства по-дълго време от предложената норма по-горе. Тя позволява вариации.

Имайте предвид, че през първите месеци от живота на детето костите на черепа му са все още много меки. Не забравяйте, когато слагате детето да спи, да редувате да лежи ту на лявата страна, ту на дясната.

Хранене

Към шестата седмица след раждането при някои кърмещи майки настъпва т.нар. лактационна криза. Тя се характеризира с временно понижаване на количеството на кърмата. Не се тревожете, този период ще отмине в рамките на седмица.

Двигателна активност

През втория месец бебетата започват да повдигат не само главата си, когато лежат по корем, но също така и гърдичките. Те са способни да удържат тази позиция за известен период от време.

Ако се опитате да сложите играчка в ръката на детето, възможно е то да се опита да я хване и за кратко ще я задържи в юмручето си.

През този месец ще забележите, че детето става все по-активно, като редовно изпъва ръчички и крачета.

В края на месеца:

Навършването на 2-месечна възраст е свързано с приятни и вълнуващи постижения и умения на малкото дете:

– Тъй като слухът и зрението му се подобряват, то вече може да разглежда предмети на разстояние от 30 см до 50 см.

– Ще забележите, че лежейки в креватчето си, е способно да разглежда въртележката в продължение на около 15 минути.

– На двумесечна възраст децата вече повдигат главата си и я задържат във вертикално положение за известно време.

– Възможно е дори вашето дете да се е научило да се върти от странично положение по гръб.

– Детето умее да проследява предмет, внимателно следи минаващите край него предмети и върти главата си към източници на звуци.

– Подобрява се координацията на движенията. Вашето бебе вече разтваря крайниците си встрани, разглежда пръстите на ръцете си.

– Възможно е да наблюдавате първите опити да достигне предмет.

– Усъвършенства се зрението и детето вече различава цветовете.

– Детето активно изучава своите ръце и ги поднася към устата си, за да ги смуче. Това му действа успокояващо.

– Засега бебешките рефлекси все още са налице, но е възможно да забелязвате тяхната по-рядка проява.

– През втория месец се развива емоционалният свят на детето. Формира се т.нар. „комплекс на оживлението“. Тя е важен показател за нормалното функциониране на нервната система.

– В края на втория месец детето вече разпознава лицата на своите родители и ги дарява с радостта си. Забелязвате това, когато се приближавате към него, а то започва бързо да движи ръчички и крачета.

– През този месец родителите, най-често майката, получават първата осъзната усмивка от детето си.

– В края на втория месец някои деца умеят да гукат. Те издават гласни звуци, които често звучат като „агу“, „га“, „абу“. Ще забележите, че детето ви с удоволствие „говори“ и се радва на речта си.

Вижте най-важното за Развитие на бебето по месеци или продължете към статията за Бебе на 3 месеца или се върнете към Бебе на 1 месец

КОМЕНТИРАЙ ОТ ТУК Отказ