Бебе на 2 месеца: Развитие, Грижи, Хранене, Сън

Автор: Анелия Иванова | Редакция: 03.07.2024 | Категория: Развитие на бебето по месеци

Бебе на 2 месеца: Развитие, Грижи, Хранене, Сън, Режим

Вашето бебе вече е на 2 месеца и навлиза в нов, бързоразвиващ се етап от живота си. През този месец ще забележите значителни промени в неговото зрение, слух и емоционално развитие, както и ще проследите нормите за ръст и тегло.

Готови ли сте да откриете всички нови умения и вълнуващи моменти? Прочетете нататък, за да научите повече за това, което можете да очаквате през този период и как най-добре да помогнете развитието на вашето дете.

Норми за ръст и тегло при бебе на 2 месеца

Растежът на бебетата е индивидуален и може да варира, но ето някои общи насоки:

  • Тегло: В края на втория месец, повечето бебета наддават между 600-800 грама спрямо теглото си от предходния месец. Средното тегло на 2-месечно бебе е около 5-6 кг за момчета и 4.5-5.5 кг за момичета.
  • Ръст: Бебетата обикновено порастват с около 2.5-3 см на месец през първите три месеца. На 2-месечна възраст, средният ръст е около 57-60 см.
  • Обиколка на главата: Тя също се увеличава, обикновено с около 1.5 см на месец. Средната обиколка на главата на 2-месечно бебе е около 38-40 см.

Важно е да се помни, че тези цифри са средни стойности и много здрави бебета попадат извън тези граници. Вашият педиатър ще проследява растежа на бебето ви и ще го сравнява с растежните криви, за да се увери, че то расте добре.

За по-подробна информация относно височината и килограмите на бебето посетете страница с норми за ръст и тегло на бебе.

Зрение

Вашето дете вече започва да фиксира погледа си върху лицето на човека, който общува с него. За целта е достатъчно само да се наведете над детето и да започнете да му говорите.

Интересен факт е, че докъм навършване на 6-месечна възраст някои деца не само се опитват да гледат лицето на човека пред себе си, но и се стремят да го гледат в очите. По това време те ще започнат и да се вълнуват от движещите се насам-натам хора край него.

Дотогава препоръчвам да сложите над детското креватче въртележка с ярки играчки. Щом детето се научи да фиксира своя поглед върху обект, броят на играчките може да бъде увеличен. По този начин го стимулирате да развие способността си да премества поглед от един предмет на друг.

Слух

Бебето на 2 месеца започва да реагира, когато чува гласа на майка си или музика. Все още може да изпитва трудности да открие от къде идва звука, но активно върти главата си в процеса на търсенето й.

Възможно е да забележите, че в случаите, когато плаче, бебето спира, стига да чуе ласкавия глас на мама или тате.

Емоционален свят

През втория месец детето започва активно да се усмихва. Засега то все още не може да различава хората, поради това им се усмихва, дори и да не ги познава.

Практиката показва, че децата на този етап от развитието им най-често се интересуват не от ярки на цвят играчки, а от хората край себе си. Поради това вниманието на възрастните към него много му харесва и освен това е определящо за развитието му.

Обърнете внимание как детето реагира емоционално на интонациите ви. Когато му говорите плавно и ласкаво, неговите движения стават спокойни. Възбуденият тон провокира по-резки движения и развълнуваност у детето.

Медицински прегледи

Влизането във втория месец е повод отново да посетите педиатъра. Предстои един от много бъдещи профилактични огледи.

Педиатърът обстойно ще прегледа детето, ще измери теглото, ръста и обиколката на главата и гърдите. Съвсем скоро ще се наложи да посетите и ортопед.

На този етап от развитието на детето е важно да не бъде пропуснато нито едно важно изменение. Винаги носете термометър със себе си, за да можете да следите температурата на бебето при нужда.

Ако детето се е родило през зимата, лекарят е напълно възможно да предпише прием на витамин D. Той е ключов за предотвратяването на рахит. При предписването му педиатърът ще отчете как се храни бебето и по колко кърма/изкуствено мляко приема дневно.

Сън и режим

Вашето дете вече няма така постоянно да спи. След хранене е възможно да бодърства в продължение на поне час и дори час и половина. През това време то ще бъде в добро настроение и ще можете да пообщувате с него.

Колко трябва да спи бебе на 2 месеца:

– Общо за денонощието: 14-17 часа
– Нощен сън: около 8-10 часа (с прекъсвания за хранене)
– Дневен сън: 3-5 дрямки с обща продължителност 5-7 часа
– Периоди на будност: 1-2 часа между дрямките

Ще забележите, че детето вече започва да формира даден режим. Обикновено той се състои от пет периода на дневния сън: два продължителни периода – от по 1-3 часа, и 3 кратки – от по 10-30 минути.

През нощта някои бебета, за щастие на своите родители, спят по 8-10 часа без прекъсване. Ако се събудят, то е, защото искат да похапнат, но след това отново се отдават на сладки сънища.

Не се удивявайте, ако бебето бодърства по-дълго време от предложената норма по-горе. Тя позволява вариации.

Имайте предвид, че през първите месеци от живота на детето костите на черепа му са все още много меки. Не забравяйте, когато слагате детето да спи, да редувате да лежи ту на лявата страна, ту на дясната.

Примерен режим на бебе на 2 месеца:

– 7:00 – Събуждане и кърмене/хранене
– 8:30 – Кратка игра и общуване
– 9:00 – Дрямка (около 1-2 часа)
– 11:00 – Кърмене/хранене
– 12:00 – Игра и стимулиращи дейности
– 13:00 – Дрямка (около 1-2 часа)
– 15:00 – Кърмене/хранене
– 16:00 – Разходка или игра
– 17:30 – Кратка дрямка (30-45 минути)
– 19:00 – Кърмене/хранене, подготовка за сън
– 20:00 – Нощен сън (с възможни нощни хранения)

Хранене

Към шестата седмица след раждането при някои кърмещи майки настъпва т.нар. лактационна криза. Тя се характеризира с временно понижаване на количеството на кърмата. Не се тревожете, този период ще отмине в рамките на седмица. Помпата за кърма може да бъде полезна в този период за стимулиране на лактацията.

Колко трябва да яде бебе на 2 месеца:

– Кърмени бебета: 8-12 пъти на ден, по около 90-120 мл на хранене
– Бебета на изкуствено хранене: 6-8 пъти на ден, по около 120-150 мл на хранене
– Общ дневен прием: около 750-900 мл

При хранене не забравяйте да използвате кърпи за оригване, за да предпазите дрехите си и да помогнете на бебето да се освободи от погълнатия въздух.

Двигателна активност

През втория месец бебетата започват да повдигат не само главата си, когато лежат по корем, но също така и гърдичките. Те са способни да удържат тази позиция за известен период от време.

Ако се опитате да сложите играчка в ръката на детето, възможно е то да се опита да я хване и за кратко ще я задържи в юмручето си.

През този месец ще забележите, че детето става все по-активно, като редовно изпъва ръчички и крачета.

Упражнения за бебе на 2 месеца:

– “Време по корем”: 3-5 минути, 2-3 пъти дневно
– Леки разтягания на ръцете и краката
– Нежно въртене на главата от една страна на друга
– Внимателно люлеене на бебето
– Помагане на бебето да следи предмет с очи

Физическо развитие на бебе на 2 месеца:

– Повдига главата си за кратки периоди, когато е по корем
– Започва да държи главата си изправена за кратки периоди
– Може да задържи играчка за кратко, ако е поставена в ръката му
– Движи ръцете и краката си по-координирано
– Започва да изследва ръцете си с уста

Как да забавляваме бебе на 2 месеца:

– Говорете му често, описвайте какво правите
– Пейте песнички и рецитирайте стихчета
– Показвайте му контрастни картинки или играчки
– Правете леки масажи
– Използвайте въртележка над креватчето
– Поставяйте бебето пред огледало
– Четете му приказки с прости илюстрации

Ежедневни грижи

Не забравяйте ежедневните грижи за хигиената на бебето. Редовно сменяйте пелените и използвайте мокри кърпички за почистване. При къпане използвайте специална бебешка вана и меки бебешки козметични продукти, подходящи за чувствителната кожа на бебето.

Биберонът може да бъде полезен за успокояване на бебето между храненията, но не го използвайте прекалено често, за да не повлияе на кърменето и да не се пристрасти към него.

За по-спокоен сън на родителите, особено през нощта, може да се използва бебефон, който ще ви позволи да чувате бебето, докато сте в друга стая.

При запушен нос, което е често срещано при бебетата, използвайте физиологичен разтвор и аспиратор за нос, за да почитите нослето и да улесните дишането му.

В края на месеца:

Навършването на 2-месечна възраст е свързано с приятни и вълнуващи постижения и умения на малкото дете:

– Тъй като слухът и зрението му се подобряват, то вече може да разглежда предмети на разстояние от 30 см до 50 см.
– Ще забележите, че лежейки в креватчето си, е способно да разглежда въртележката в продължение на около 15 минути.
– На двумесечна възраст децата вече повдигат главата си и я задържат във вертикално положение за известно време.
– Възможно е дори вашето дете да се е научило да се върти от странично положение по гръб.
– Детето умее да проследява предмет, внимателно следи минаващите край него предмети и върти главата си към източници на звуци.
– Подобрява се координацията на движенията. Вашето бебе вече разтваря крайниците си встрани, разглежда пръстите на ръцете си.
– Възможно е да наблюдавате първите опити да достигне предмет.
– Усъвършенства се зрението и детето вече различава цветовете.
– Детето активно изучава своите ръце и ги поднася към устата си, за да ги смуче. Това му действа успокояващо.
– Засега бебешките рефлекси все още са налице, но е възможно да забелязвате тяхната по-рядка проява.
– През втория месец се развива емоционалният свят на детето. Формира се т.нар. “комплекс на оживлението”. Тя е важен показател за нормалното функциониране на нервната система.
– В края на втория месец детето вече разпознава лицата на своите родители и ги дарява с радостта си. Забелязвате това, когато се приближавате към него, а то започва бързо да движи ръчички и крачета.
– През този месец родителите, най-често майката, получават първата осъзната усмивка от детето си.
– В края на втория месец някои деца умеят да гукат. Те издават гласни звуци, които често звучат като “агу”, “га”, “абу”. Ще забележите, че детето ви с удоволствие “говори” и се радва на речта си.

Помнете, че всяко бебе се развива със свой собствен темп. Ако имате някакви притеснения относно развитието на вашето бебе, винаги се консултирайте с вашия педиатър.

Какви промени забелязвате във вашето дете на тази възраст? Споделете вашия опит и съвети за справяне с предизвикателствата, които срещате. Разкажете ни за вашите моменти на радост и вълнение в коментарите!

КОМЕНТИРАЙ ОТ ТУК Отказ