Бебе на 1 месец

Автор: Анелия Иванова | Редакция: 10.06.2024 | Категория: Развитие на бебето по месеци

Бебе на 1 месец

Първият месец от живота на новороденото е изпълнен с важни промени, които на пръв поглед остават незабележими за околните. Бебето не само започва да привиква към живота извън утробата на майка си. Съществено се пренастройва кръвообращението му, активират се защитните системи на организма му и червата „се запознават“ с храна, която допреди това е била непозната.

Медицински прегледи на бебе на 1 месец

В дните след изписването майката и новороденото трябва да бъдат посетени от педиатъра. По време на това посещение лекарят ще запознае родителите с най-важните неща, които трябва да знаят за грижите за бебето. Той ще го прегледа обстойно.

Ако имате някакви въпроси на този етап, не се колебайте да попитате педиатъра още по време на първото посещение.

В края на прегледа той ще определи следваща дата за преглед, по време на който ще провери всички рефлекси на детето и дали се развива според нормите за бебе на 1 месец. Ще проследи зарастването на раната на пъпчето, която в края на втората седмица обикновено е зараснала.

Норми за ръст и тегло

Повечето деца през първия месец от живота си стават с 3 см по-високи и с 600-800 грама по-тежки. Това са ориентировъчни параметри, възможни са отклонения и те не са повод за тревога.

Зрение при бебе на 1 месец

През първия месец от живота си новороденото вижда предмети, разположени на 20-30 см от лицето му. Всичко друго, независимо дали е по-близо или по-далеч, изглежда размазано.

Към края на четвъртата седмица детето ще може да фокусира погледа си върху приведено към него лице и дори да се усмихва.

Любопитно: първият цвят, който бебето ще започне да различава, е червеният.

Слух

През първите дни, в които детето е у дома, е възможно да решите, че то има проблем със слуха. Възможно е да не реагира веднага на всички звуци край него. Не бива да се тревожите излишно. През първите дни след раждането детето наистина не чува добре. Проследявайки обаче развитието на слуха му през следващите месеци, ще забележите, че той постоянно се усъвършенства.

Спокойствието на детето през първите седмици е свързано и с факта, че през деветте месеца в утробата то е свикнало с фоновия шум и смята за напълно нормален. Т.е. той не провокира у него безпокойство.

Новороденото ще реагира по-рязко обикновено на изключително силни и неочаквани звуци.

Ако искате да тествате слуха на детето през първия месец, подберете приятно звънтяща играчка. Доближете я ту до едното, ту до другото ухо на детето. Позвънете с нея. Ответната реакцията от страна на детето трябва да бъде – търсене на източника на звука и завъртане на главата към него.

Сън

През първия месец от своя живот повечето бебета се събуждат, само за да се нахранят отново. Общата продължителност на съня е около 18 часа дневно.

Препоръчително е през първите седмици да слагате детето на спи странично от съображения за безопасност. Така е по-малък рискът от задавяне и повръщане по време на сън.

Някои деца спят неспокойно, тъй като усещат болка в корема, други се събуждат внезапно, размахвайки ръчички във въздуха.

За да осигурите максимален комфорт на детето по време на сън, препоръчително е да сменяте пелените непосредствено преди заспиването. След това, когато слагате бебето да спи, прибирайте ръчичките към тялото му.

Погрижете се оптималната температура в дома – не трябва да бъде нито горещо, нито студено. Можете да се консултирате с педиатъра по този въпрос, за да се съобразите със сезона. През първите месеци от живота на бебето съществува риск от прегряване или преохлаждане.

От време на време слагайте детето да спи по корем. В такива случаи обаче никога не го оставяйте само. Винаги го дръжте под око.

Хранене на бебе на 1 месец

Новородените деца се кърмят начесто. Първите няколко седмици са много важни за настройването на режима на хранене в дългосрочен план. Затова съветваме да не ограничавате храненето на детето. Щом се засити, трябва да го подържите известно време във вертикално положение – така ще излезе поетият по време на кърменето въздух. В противен случай бебето може да изпитва дискомфорт и да нервничи. Това са обичайните признаци на погълнат въздух заедно с кърмата/изкуственото мляко.

Понякога може да ви се струва, че детето е върнало цялата храна. По всяка вероятност обаче пред вас има 1-2 супени лъжици мляко, смесени със слюнка и стомашни сокове.

Нормално е бебе на 1 месец да връща част от храната, която е поело. Това не бива да ви тревожи. Изключение са случаите, в които повърнатото има кафяв или зелен цвят, процесът се съпровожда с кашлица или храната излиза под формата на фонтан. Задължително се консултирайте с педиатъра.

Грижи за новороденото

През първия месец много бебета страдат от дискомфорт, провокиран от колики. Можете да облекчите състоянието като правите редовно лек масаж на корема по посока на часовниковата стрелка или като слагате бебето да лежи върху корема ви. По този начин загрявате естествено тялото му и намалявате болката.

Ако тези изпитани средства не дават резултат при вашето бебе, лекарят ще ви предпише прием на специални лекарствени препарати.

Къпане

Можете да изкъпете детето още в деня на прибирането му у дома. За целта използвайте течаща вода. До падането на пъпчето е препоръчително да не потапяте бебето във вана или друг съд за къпане.

Желателно е да използвате само вода. Къпането доставя на бебета удоволствие и психологически комфорт, то им осигурява и полезно физическо натоварване, развива тактилните, комуникативните и емоционалните навици, освен това стимулира апетита.

Освен това къпането е доказана във времето процедура за закаляване и профилактика срещу простудни заболявания.

В края на месеца

Първият месец на вашето бебе е към края си и то вече може да прави толкова много неща:

– да издава звуци, т.нар. гукане;

– да повдига главата си, лежейки по корем;

– да разпознава гласа на майка си, нейния аромат и това го кара да реагира;

– да реагира на звукови дразнители – например на звънче;

– да се усмихва;

– да движи хаотично ръчички, които все още продължават да са свити в юмручета;

– да следи за кратък период от време едър предмет, който се движи пред очите му на разстояние 20-30 см;

– да различава цветове – червено, жълто, черно и бяло;

– плачът е основно средство за общуване със света. Чрез него детето информира, че е гладно, че изпитва дискомфорт – боли го корема, пелената е пълна, търси внимание и т.н. Когато детето „мрънка“, това също е начин да каже, че има нужда от вниманието ви.

Забележка:

Още отсега е добре да свикнете с мисълта, че всички деца се развиват със свое индивидуално темпо. Използвайте първите дни от живота на своето бебе, за да се научите да се разбирате един друг и бъдете максимално посветени на него. Емоционалната връзка между дете и майка е изключително важна и най-добрият стимул за развитие.

Вижте най-важното за Развитие на бебето по месеци или продължете към статията за Бебе на 2 месеца

КОМЕНТИРАЙ ОТ ТУК Отказ