4 месец от бременността

Автор: Анелия Иванова | Редакция: 10.06.2024 | Категория: Бременност по месеци

4 месец от бременността

4 месец от бременността може да бъде определен като начало на най-приятното и безопасно тримесечие – второто. Добрата новина е, че неприятните симптоми, свързани с токсикозата, вече са затихнали или са на път да го направят. На мястото на гаденето и непоносимостта към определени миризми все по-често бременната жена иска да похапва.

Развитието на плода е активно, а към края на четвъртия месец е напълно възможно да усетите движенията му. Този важен момент зависи от анатомичните особености на жената, телосложението и дали това е първата й бременност.

През този месец най-важно е да се храните здравословно и да следите артериалното налягане и почакването на телесното тегло.

В 4 месец влизат 14 гестационна седмица, 16 гестационна седмица, 17 гестационна седмица, 18 гестационна седмица. Ако не знаете точно в коя седмица сте, използвайте нашия калкулатор бременност или проследете вашата бременност по седмици.

Развитието на плода през 4 месец от бременността

През следващите тридесет дни ще се формират всички вътрешни органи на детето. Бъбреците вече самостоятелно освобождават урина в околоплодните води, активно се развива и детската имунна система. Надбъбречните жлези изработват хормони, а всички функции в организма на плода се управляват от нервната и ендокринната система.

Продължава да расте и да се усъвършенства мозъкът. Именно през този месец се формира кората на главния мозък.

Всички функции по транспортиране на кислород и хранителни вещества до плода се осъществяват от плацентата. Тя го защитава срещу вредните бактерии и вирусите.

През четвъртия месец от бременността нивото на развитие на плода вече е такова, че то може да сгъва ръце и крака и да свива юмручета. Започват да растат косата, веждите, миглите, а също така нокътчетата на пръстите.

Бъдещото дете вече може да присвива очи, а към края на месеца ще ги отваря напълно. На ръст ще достигне 14 см, а на тегло – 150 гр.

Усещанията на бременната жена през четвъртия месец

Общото й състояние се подобрява. Гаденето зачезва, усещането за непоносимост към някои миризми затихва, нараства активността й и се повишава апетитът.

Коремът на бременната жена значително нараства през четвъртия месец. Това води до промяна във фигурата й. Матката расте бързо, а заедно с нея се закръгля коремът. Талията изчезва, млечните жлези увеличават размера си и болезнените усещания, свързани с този процес, вече ги няма.

Четвъртият месец от бременността може да огорчи бъдещата майка, тъй като на този етап може да се появят пигментни петна по кожата, потъмняване или лунички. Възможно е да потъмнее кожата на ареолите и зърната.

Заради повишеното количество на течностите в организма, не е изключено бъдещата майка да започне да се поти по-интензивно. Наред с това може да забележите по-обилни вагинални течения. В случай на промяна в характера им – необичайна консистенция, цвят, миризма, поява на сърбеж, не се колебайте да се консултирате с лекар.

Сред неприятните симптоми на четвъртия месец са продължаващите главоболия и световъртеж, а също така и кръвотечението от венците по време на миене на зъбите. При някои жени се наблюдава запушване на носа, както и кръвотечение от него.

Друг проблем, който е сериозен и не бива да игнорирате, е запекът. Той се дължи на хормоналните промени в организма на бременната жена, а също така и на натискът, който матката упражнява върху червата.

Най-добрият начин за справяне със запека е като се храните балансирано и стимулирате оптималното функциониране на стомаха и червата. Честият запек може да провокира развитие на болезнено и деликатно заболяване, каквото са хемороидите.

През четвъртият месец от бременността продължава да нараства матката. Тя вече излиза от пределите на малкия таз. Наред с това се разтягат сухожилията, което води до известни болезнените усещания у жената в областта на корема.

Ако болката не може да бъде игнорирана, препоръчително е да се консултирате със специалист.

Началото на втория триместър може да зарадва бременните жени, тъй като именно тогава се усещат първите „удари“ на детето по корема. Ако не ги доловите през четвъртия месец, то през петият това определено ще стане.

Препоръки за храненето през 4 месец от бременността  

На този етап от износването на детето апетитът на бременната жена може да се позасили. Това се дължи на отсъствието на гаденето и повръщането, характерни за първия триместър. Именно поради това е нормално да искате да похапвате по-начесто.

Продължавайте да следите покачването на телесното тегло и не допускайте трупането на излишни килограми. Те са свързани с нежелани усложнения – стрии по кожата, захарен диабет при бременните и т.н. През 4 месец от бременността е препоръчително да качите от 1-4 кг.

Хранете се по режим, залагайки предимно на храни, които са полезни и снабдяват организма с ценни хранителни вещества. При съставянето на ежедневното меню отчитайте, че е нормално да наддадете с 2-2,5 кг за месеца.

Специалисти препоръчват така да организирате храненето, че да не допускате да изпитвате глад и да консумирате храни, които са полезни. Хранете се по-начесто, но с по-малки порции. По-голямата част от храната, трябва да бъде приета, през първата половина на деня.

Следвайте този модел – първата и втората закуска трябва да са обилни, обедът – засищащ, а вечерята – лека, но полезна.

В неограничено количество са разрешени пресните плодове и зеленчуци. Изключение правят цитрусовите плодове, прясното зеле и картофите. Зелето провокира излишни газове, а картофите са богати на нишесте и въглехидрати.

Избягвайте консумацията на т.нар. фаст фууд храни, полуфабрикати, пушени меса, солени ястия и сладкарски изделия. Бързите въглехидрати са безполезни за развитието на плода и са опасни, тъй като стимулират бързо покачване на теглото.

В менюто на бременната жена в четвъртия месец трябва да присъстват протеини – консумирайте повече месо и риба, мляко и млечни продукти, извара. Последните са богати на калций и благоприятно се отразяват върху функциите на червата.

За да стимулирате чревната функция, консумирайте повече плодове – те съдържат фибри и важни микроелементи и витамини.

Отдавайте предпочитание на пълнозърнестия хляб, ядките и растителни масла. За да избегнете анемия, слагайте на трапезата богати на желязо храни – говеждо месо, черен дроб, нар и др.  Ако лекарят прецени, той ще назначи витаминен комплекс, който съдържа желязо, калций, магнезий, фосфор и витамини от група В.

Сексът през втория триместър

Позволено ли е да се прави секс на този етап от бременността? Да, стига да няма противопоказания за това. Ако се колебаете, консултирайте се с наблюдаващия лекар.

Сексът през втория триместър може да донесе на бременната жена много по-приятни усещания. Отсъствието на неприятните симптоми от първия триместър допринася за това.

Някои жени споделят, че четвъртият месец е началото на нови открития в интимния живот. Те изпитват много по-голяма наслада от сексуалния акт.

Какви са противопоказанията? Сред тях са висок риск от помятане, повишен тонус на матката, кръвотечение от влагалището, увреждане на околоплодния мехур, ниско разположение или предлежение на плацентата, инфекция на половите пътища при мъжа или жената.

Продължете към 5 месец от бременността или се върнете към 3 месец от бременността

КОМЕНТИРАЙ ОТ ТУК Отказ