9 месец от бременността

Автор: Анелия Иванова | Редакция: 10.06.2024 | Категория: Бременност по месеци

9 месец от бременността

9 месец от бременността е последният месец от бременността. Детето е готово да започне своя нов период от живота и уверено се приближава към термина. Когато настъпи деветият месец, важно е да бъдете готови напълно, за постъпване в болница. Детето вече се смята за доносено. Поради това е препоръчително да бъдете нащрек.

Подредете всички си дела, устройте детската стая и организирайте така домашните дела, че да ви ангажират минимално, след като се приберете у дома с новороденото.

В 9 месец влизат 36 гестационна седмица, 37 гестационна седмица, 38 гестационна седмица, 39 гестационна седмица, 40 гестационна седмица. Ако не знаете точно в коя седмица сте, използвайте нашия калкулатор бременност или проследете вашата бременност по седмици. Може би се чудите къде попадат 41 гестационна седмица и 42 гестационна седмица ? Те се отнасят за 10 месец от бременността и много малко бременни стигат до там, повечето раждат преди това.

Развитието на плода през 9 месец от бременността

Детето на този етап от живота е напълно готово за живот извън майчината утроба. Белите дробове вече изпълняват дихателни движения, сукателният рефлекс е достатъчно развит, а храносмилателната система е готова за кърмата. Детето вече може да се похвали с пропорционално развито тяло, а кожата му има нежно розов цвят.

9 месец от бременността е период, в който детето заема положение с глава надолу, устремена към родовите пътища. То вече заема цялата вътрешност на матката и на практика отсъства възможност за активни движения. „Внасят се“ последните щрихи във формирането на нервната система. Червата се характеризират с относително добра перисталтика, налице е първородната кал – меконий, който се състои от разпаднали се кръвни клетки, мъртва клетки кожа, преработени околоплодни води и т.н.

В черния дроб се е натрупало определено количество желязо. То е необходимо, за да може след раждането той да създава кръв до навършването на 1 година на детето. И сърцето е готово да поеме напълно своите отговорности. Когато детето се роди, то ще осигури циркулацията на кръвта през белите дробове. На този етап те не участват в кръвообращението, тъй като детето все още не диша в истинския смисъл на думата.

През деветия месец от бременността може да продължава процеса на отпускане на тестисите в скротума. В редки случаи този процес може да не е приключил дори след раждането. Напълно сформирана е имунната система. Тя ще продължи да се усъвършенства след появата на детето на бял свят. Сега то получава антитела чрез плацентата от майчиния организъм. След това ще ги извлича от кърмата.

През последния месец окончателно се определят индивидуалните параметри като тегло и ръст. Доносеното дете средно тежи от 2600 до 3600 грама. Колкото до височината му, тя трябва да бъде в рамките на 48-54 см. Отклонения от тези показатели са допустими и често са нормални.

Усещанията на бременната жена през 9 месец от бременността

Този месец носи желаното облекчение за бременната жена. Две седмици преди термина главата на детето вече се е наместила в областта на таза, това означава, че матката вече не притиска белите дробове. Отива си и задъхването. В същото време може да възникне тежест ниско долу в корема, дори тъпа болка в областта на вътрешната част на бедрата, слабините и срамната кост – главата на детето притиска нервните окончания.

Матката продължава да притиска стомаха и пикочния мехур. Усещането за подуване, запек и честото ходене по малка нужда ще съпровождат бъдещата майка до самия край на бременността. Рискът от отоци остава, както и вероятността от развитие на варикоза. Влагалищните течения през последния 9 месец от бременността ще променят характера си. Сега те ще бъдат по-гъсти и ще съдържат повече слуз. Дори е възможно да забележите кръвенисти следи.

Коремът значително е увеличил размера си. Кожата може да ви сърби и това да ви създава доста дискомфорт през деня. Препоръчително е да полагате ежедневни грижи за нея – чрез нанасяне на крем и правене на масаж.

През деветия месец не е изключено бременната жена да се оплаква от световъртеж и прилошаване. Причината не се крие в задушното пространство, в което се намира или чувствителността към миризми, а в притискането на кухата вена, когато лежи по гръб. Именно поради това лекари съветват през последните месеци от бременността да се спи и лежи настрани.

И през този месец бъдещата майка може да проявява необичайна разсеяност, инертност и дори да позабравя. В същото време не е изключено да има часове или дни на прилив на енергия, хиперактивност, но и необяснима умора. Като цяло самочувствието на бременната жена през този месец е по-скоро приятно. Кардинални промени в организма не се случват. Продължават Бракстън Хикс контракциите, които подготвят тялото за предстоящото раждане.

Признаци за наближаващото раждане

Важно е и затова ще повторим, че през деветия месец раждането може да започне във всеки един момент. Сред обичайните предвестници на приключването на бременността и започването на раждането, освен зачестяване на контракциите и характерни болезнени усещания, са:

 1. Отпускане на корема.
 2. Често посещение на тоалетната по малка нужда.
 3. Понякога няколко дни преди започването на раждането теглото на бременната жена значително намалява. Става дума за загуба на 1-2 килограма. Тя се обяснява с хормонални промени, слаб апетит и понижаване на количеството на течностите в организма.
 4. Падането на т.нар. „тапа“, която представлява слузеста маса. Каналът на шийката на матката, в зависимост от съзряването си, започва да се отваря. „Тапата“, която досега го е закривала, пада. Този признак лесно може да бъде доловен от бременната жена, тъй като се забелязва по бельото. То е оцветено с кръвениста слуз.

Препоръки за храненето през деветия месец от бременността  

На този етап от бременността вече сте свикнали с определен режим на хранене, който снабдява вашия организъм и този на детето с всички необходими хранителни вещества. Знаете много добре кои храни са препоръчителни за консумация и кои трябва да се избягват. Възможно е дори да сте съставили списък с продуктите, които усложняват симптоми като киселини, запек, метеоризъм и т.н.

През последните седмици от бременността следва да обърнете внимание на количеството на приеманата храна. То може да се отрази на процеса на раждане и на самочувствието на новороденото.

Нека да въведем още няколко правила, те са нови:

 1. Елиминирайте от менюто всички продукти, които са алергени. Те повишават риска от развитие на алергии при детето.
 2. Откажете се от консумацията на пастети и непастьоризирани меки сирена, консервирани продукти и други храни, които могат да бъдат източник на чревна инфекция.
 3. Както и досега, продължавайте да приемате храни, които съдържат калций – мляко, извара. През втората половина на бременността потребността от калций е повишена, но през последния месец не бива да се предозира – излишъкът от калций може да провокира бързо зарастване на фонтанелата на детето, а като следствие – повишено вътречерепно налягане. На ден е препоръчително да консумирате 1-2 чаши кисело мляко или 150 грама извара.
 4. През този месец е желателно да забравите за мазните, пържените и солените храни. Стойте още малко надалеч и от сладките храни.
 5. Намалете количеството на приеманите месо и риба. Те са способни да понижат еластичността на тъканите, повишавайки болезнените усещания по време на раждането.
 6. Основна част от менюто на бременната жена през деветия месец трябва да бъдат плодовете и зеленчуците. Вместо сосове, в салатите използвайте зехтин и малко лимонов сок.
 7. Гответе предимно на пара, задушавайте и запичайте. Избягвайте горещите храни.
 8. Не забравяйте да пиете достатъчно течности ежедневно.

Сексът през третия триместър

В доста случаи интимните отношения през деветия месец от бременността не просто са разрешени, но и са полезни.

Разбира се, никога не е излишно да се консултирате с наблюдаващия гинеколог. Той ще ви посъветва на базата на многобройните изследвания досега.

Ако получите разрешение да практикувате секс, важно е да избирате максимално удобни пози. Задължително изключете тези, които изискват притискане на корема. Оптимални пози са настрани и на колене.

Доказано е, че сексът през деветия месец е ефикасен метод за естествено стимулиране на раждането. Ефектът се обяснява с наличието на особени вещества в спермата – простагландини, които са способни да провокират съкращение на матката и да омекотят тъканите й.

Върнете към 8 месец от бременността

КОМЕНТИРАЙ ОТ ТУК Отказ