8 месец от бременността

Автор: Анелия Иванова | Редакция: 10.06.2024 | Категория: Бременност по месеци

8 месец от бременността

8 месец от бременността означава, че вече ежедневно усещате Бракстън Хикс контракциите. Те са естествена част от подготовката на организма за раждането. Не са болезнени, а продължителността им е кратка. До появата на бебето остава малко време. В случай, че контракциите станат болезнени и ги усещате в продължение на час, незабавно се консултирайте с лекар. Може да е започнало преждевременно раждане. На този етап от бременността е важно да следите храненето си, да се разхождате редовно и да дишате свеж въздух. Почивайте си по-начесто.

Коремът през осмия месец вече е доста голям и именно сега дъното на матката ще достигне своето максимално високо положение. Това може да провокира затруднения с дишането, тъй като детето е непосредствено под ребрата ви. Все по-труден става изборът на поза за сън. Специалисти препоръчват категорично да не спите по гръб през последните месеци от бременността. В тази поза долната куха вена се притиска, което провокира учестяване на сърцебиението, световъртеж и влошаване на общото самочувствие.

В 8 месец влизат 31 гестационна седмица, 32 гестационна седмица, 33 гестационна седмица, 34 гестационна седмица, 35 гестационна седмица. Ако не знаете точно в коя седмица сте, използвайте нашия калкулатор бременност или проследете вашата бременност по седмици.

Развитието на плода през 8 месец от бременността

Вашето дете вече различава тъмнината от деня. То окончателно се е оформило и се усъвършенства все повече и повече с всеки изминал ден. В началото на осмия месец ръстът му достига около 40-43 см, а теглото – 1,7 кг. До края на месеца то ще наддава по 200 гр. седмично.

През 32-32-та гестационна седмица детето в утробата на майката заема положението, в което ще излезе на бял свят.  В идеалния случай – с главата надолу. Между 4-6% от децата остават с главата нагоре или напречно. Независимо каква е ситуацията при вас, не се вълнувайте излишно. Има достатъчно време детето да застане в правилното положение.

Вашето бъдещо дете вече изпитва емоции, болка и дори настроението му се променя. То различава миризми, вкусове, чува, вижда и се нуждае от внимание. То знае как бие сърцето ви, разпознава шума на кръвта ви и на движещата се пъпна връв. Част от светът му са вашият глас и този на баща му.

През 8 месец от бременността бебето постоянно тренира мускулите на своето лице. То упражнява сукателния рефлекс и може да се види с пръстче в уста. Тази тренировка е важна и ще бъде забелязана веднага след раждането.  Детето е почти готово за самостоятелен живот. Всички негови основни органи и животоподдържащи системи са развити и функционират. Остава само окончателното оформяне на белите дробове.

На този етап детето почти не се отличава от образа на възрастния човек. То вижда, слуша, може да се мръщи, да вдига клепачи и т.н. Цветът на кожата се уеднаквява, личицето и раменете са закръглени, благодарение на подкожните мазнини. Постепенно си пробива път първата коса по главата.

Продължава да се уплътнява първородната смазка, тя ще облекчи пътя на детето през родовите пътища. Учените смятат, че през третия триместър то вече сънува – клепачите му се движат в ритъм, който е характерен за бързата фаза на съня. Мозъкът му продължава да се усложнява и усъвършенства. Формират се нови нервни връзки между клетките. Макар костите в тялото да са поукрепнали, а хрущялите по ушите и носа – твърди, черепните кости остават меки, за да може раждането да протече без травми.

Важна функция сега изпълнява черният дроб. Той трупа желязо в количества, които са необходими на организма за самостоятелно кръвотворене през първата година от живота на детето.  Към края на месеца детето ще бъде високо 45-46 см.

Възможни проблеми и усещания през 8 месец от бременността

Този месец е вълнуващ и често бременната жена мисли за предстоящото раждане. Това може да повиши нейната разсеяност. Тя продължава да се уморява по-често, а физически и емоционално е буквално претоварена.

Постоянно растящото дете вече не е оставило почти никакво място за движения в утробата. Това прави ритниците му още по-отчетливи, а някои по-резки – дори и болезнени. Потърпете още малко. Съвсем скоро детето ще се спусне по-близо до таза и ще усетите облекчение.

Физическите усещания през 8 месец от бременността трудно могат да бъдат определени като само приятни. Мъчат ви задъхване, проблеми с придвижването по време на сън, киселини, чести позиви по малка нужда, запек, болки в гърба и т.н. Детето притиска вътрешните органи и това се отразява върху функционирането му. Ако ви се случва да изпуснете малко урина неконтролирано, не се плашете. Съвсем скоро напрежението върху пикочния мехур ще намалее.

Тазовото съдо с приближаването на раждането започва да се разширява. Това може да ви причини неприятни болезнени усещания. Сега е възможно да започнете да ходите като „пате“. Характерната походка на бременната жена. Тренировъчните контракции стават по-осезаеми и регулярни. От зърната се отделя коластра – това е първата и важна храна за новороденото.

През осмия месец може да почувствате, че се уморявате още по-бързо. Не препоръчваме дълги разходки. Почивайте повече у дома и излизайте навън в компанията на друг човек. Ежедневните разходки са препоръчителни. На този етап от бременността в организма на майката значително се увеличава количеството на течностите. Това може да се прояви под формата на отоци по лицето и крайниците. Важно е да следите артериалното налягане.

Колкото до болките в гърба. Те се дължат на натежалия ви корем. Нерядко този болезнен симптом се проявява след разходка. За да се справите с него, полегнете и си починете малко. Ако болките продължават повече от половин час, повикайте бърза помощ или веднага се отправете към болницата. Промените в хормоналния фон са способни да провокират нещо доста неприятно и нежелано – повишен растеж на окосмяването по тялото. Това явление е временно и след раждането, когато нивото на хормоните се нормализира, изчезва.

Преждевременно раждане през осми месец от бременността

През третия триместър евентуално започване на раждането не носи толкова рискове, колкото преди това. Преждевременно раждане означава, че тялото на майката не може да износи детето до края на предвидения срок. Причините могат да бъдат най-различни, част от тях все още не са напълно изучени. Сред най-познатите причини са: инфекция, хипертония, тютюнопушене, прием на наркотични вещества, проблеми с плацентата, аномалия на шийката на матката и др.

Според статистиката най-често преждевременно раждане се наблюдава през летните месеци, което се обяснява с повишената загуба на течности в организма на бременната жена. За да бъдете оптимално хидратирани, независимо от сезона, редовно консумирайте вода.

Повод веднага да се отправите към болницата са следните признаци за преждевременно раждане: започнали са активни контракции на матката с честота 5 и повече в продължение на час; забелязвате, че от вагината кръвенисти течения; изпитвате болка при изхождане по малка нужда; започнали сте да повръщате; при силна болка ниско в таза; изтичане на околоплодните води.

Препоръки за храненето през осмия месец от бременността  

През осмия и деветия месец бременната жена страда от проблеми с храносмилането. Те са провокирани от притискането на вътрешните органи – киселини, подуване, запек. За да се справите с тях, хранете се правилно и изключете продуктите, които затрудняват храносмилателната система.

Остава правилото да се храните начесто, но с по-малки порции. Избягвайте преяждането. Изключете мазната, пържената, киселата храна, сладките изделия и пушените меса. За да не влошавате проблема с отоците, препоръчваме ограничаване на консумацията на сол. Не пийте течности непосредствено преди сън.

На трапезата трябва да присъстват постно месо, риба, плодове и зеленчуци. Месото и рибата консумирайте по възможност през първата половина на деня. Отдавайте предпочитание на храните, богати на калций. Това са кисело-млечните продукти и изварата. За да се предпазите от анемия, консумирайте говеждо месо, черен дроб, спанак, зелени ябълки и др.

Сексът през третия триместър

И тук отговорът на въпроса е индивидуален. Задължително се консултирайте с лекаря, който наблюдава бременността.

Да търсите препоръка в литературата не е решение, тъй като там може да откриете различни гледни точки. При отсъствието на противопоказания, наблюдаващият гинеколог няма да забрани интимните ласки.

Задължително по време на секс се откажете от неудобните пози, агресивните движения и т.н.

Продължете към 7 месец от бременността или се върнете към 9 месец от бременността

КОМЕНТИРАЙ ОТ ТУК Отказ