5 месец от бременността

Автор: Анелия Иванова | Редакция: 10.06.2024 | Категория: Бременност по месеци

5 месец от бременността

5 месец от бременността – вашето бъдещо дете вече доста прилича на малко човече. То значително е пораснало, присвива очички, движи активно ръце и крака, свива юмручета и всичките му органи са формирани. Те растат и се усъвършенстват с всеки изминал час!

До пълното развитие на плода остават няколко месеца. Бременната жена трябва да бъде внимателна, да избягва заболявания и да не се пренатоварва. Следването на лекарските препоръки е важно.

През петия месец е трудно да прикриете бременността. Коремът значително е нараснал, тъй като расте матката. Размерите й вече са на диня среден размер. Дъното на матката вече е над пъпа ви.

Препоръчваме редовно да проветрявате помещенията в дома и да излизате на разходни на свеж въздух всеки ден. Така няма да допуснете хипоксия на плода.

Оставете обувките на висок ток в гардероба и по-малко време прекарвайте пред компютъра. Бъдете активни, но и си почивайте по-често.

Уголеменият корем вече може да ви създава проблеми по време на сън – търсенето на удобна поза започва. Препоръчително е да спите на една страна.

В 5 месец влизат 18 гестационна седмица, 19 гестационна седмица, 20 гестационна седмица, 21 гестационна седмица. Ако не знаете точно в коя седмица сте, използвайте нашия калкулатор бременност или проследете вашата бременност по седмици.

Първите движения на плода се усещат през 5 месец от бременността

Този месец може да ви изпълни с голяма радост, тъй като отсега нататък ежедневно ще усещате движенията на своето бъдещо дете. С напредването на бременността те ще стават все по-доловими и понякога болезнени.

В рамките на половин час петмесечният плод прави 20 и дори 60 „удара“ по корема на своята майка.

5 месец от бременността се отличава с голяма активност на плода – детето си играе, удря по корема с крачета, изучава пространството около себе си. То дори може да скръсти крачета и да се облегне назад, правейки салто. Малкото му сърчице бие изключително бързо, а артериалното налягане се повишава. Тази вътреутробна гимнастика се отразява положително върху развитието на мускулите на плода, а също така и на мозъка му.

За ваша информация първите движения се усещат обикновено между 18-22 седмица, но не е изключено и по-рано.

Доказано е, че движенията на плода се повлияват от психическото и физическото състояние на майката. Бъдещото дете, дълго преди да се появи на бял свят, започва да чувства, усеща, да се радва и да се огорчава. Това се отразява и на движенията му. Петият месец е много важен период, тъй като именно тогава плодът става зависим от настроението на бременната жена.

Той реагира на гласове, музика, преживява различни емоции, заедно със своята майка. С езика на движенията общува активно с външния свят, т.е. с майка си.

През този месец от бременността изключително опасно е детето да страда от недостиг на кислород. В такива моменти се променя характера на движенията му. Те стават по-чести или по-нарядко. Променя се и ритъмът на сърцето.

За да контролирате моменти на стрес и напрежение, научете се чрез дишане да възвръщате своето самообладание. Дишайте свеж въздух и снабдявайте организма с хранителни вещества, за да оптимизирате кръвоснабдяването на мозъка.

От този месец нататък трябва да ви стане навик да следите честотата и характера на движенията на плода. Те са важен показател за неговото здравословно състояние. Трябва да долавяте между 4-8 удара в рамките на час.

Развитието на плода през 5 месец от бременността

Сега активно се формира дихателната система. Образува се бронхиалното дърво, развиват се и се разрастват бронхите и белите дробове. Сърчицето на плода активно работи със 130-150 удара в минута.

През петия месец от бременността активно работят мастните жлези. Тялото на плода е обилно покрито с първородна смазка. Тя се състои от секрети на мастните жлези и епидермални люспи и притежава бактерицидно свойство. Тази смазка защитава нежната кожа на плода от въздействието на вредни микроорганизми, на амниотичната течност, срещу механични увреди, и създава кожен имунитет.

В средата на втория триместър продължава развитието на нервната и ендокринната система. Вече на практика функционират всички ендокринни жлези – хипофиза, епифиза, щитовидна жлеза, надбъбречна, полови жлези и др.

Към кръвотворните органи се включва и далакът, който играе важна роля в защитната функция на организма.

Оттук насетне инфекциозните болести, от които боледува бременната жена, вече не са толкова опасни за плода, тъй като той вече разполага със своя собствена имунна система. Малкият човек вече сам произвежда имуноглобулин и интерферон.

Продължава да се развива и да се усъвършенства главният мозък. Формира се вестибуларният апарат.

На този етап от бременността плодът вече разполага и с вкусови рецептори. Сега вече той различава вкусове и може да различава сладко от кисело. Започва формирането на зачатъците на зъбите под зачатъците на млечните детски зъби, които вече са налице.

Към края на 5 месец от бременността плодът ще тежи 350 грама, а на ръст ще достига 26 см.

Възможни проблеми през петия месец от бременността

Емоционалното състояние на бременната жена през петия месец се стабилизира. Продължава да нараства гръдната обиколка, а хормоналните промени в организма й може да провокират пигментация на кожата, дори усещане за сухота, сърбеж и т.н. Причина за това може да са стрии. Ако все още не сте започнали активно да се грижите за кожата, време е да го направите.

Хормоните могат да се отразят и на зрението на жената. Остротата му е възможно да се понижи, но не се плашете – това явление е временно.

През петия месец е нормално вагиналните течения да станат по-обилни. Някои жени дори започват да усещат т.нар. „тренировъчни контракции“, известни още като Бракстън Хикс.

Матката започва полека да се подготвя за предстоящото раждане. Този тип контракции са кратковременни и нередовни, те не провокират характерната болка ниско долу в корема.

Ако на този етап от бременността усетите болка в кръста и ниско долу в корема, това може да е проблем, незабавно се консултирайте с лекар.

Други дискомфортни усещания, характерни за средата на втория триместър, са свързани с кръвотечение от венците, схващания на краката, запушване на ушите и носа, а също така и кръвотечение от носа.

Не е изключено да се сблъскате с отоци по краката.

Друг неприятен момент, характерен за петия месец, са киселините и запекът. Те се дължат на увеличения размер на матката.

Препоръки за храненето през петия месец от бременността  

Сред основните задачи пред бременната жена на този етап е да следи темпото, с което наддава на килограми. На седмица не бива да се качва повече от 0,5 кг.

Предпочитанията към храната, както и досега, трябва да бъдат към пресни и натурални продукти. Избягвайте полуфабрикатите, хамбургерите, пушените меса, консервите, сладкарските изделия и др.

Задължително на трапезата трябва да присъстват протеини. Консумирайте редовно нетлъсто месо и риба.

През петия месец от бременността се повишава потребността от калций – не забравяйте да консумирате ежедневно кисело-млечни храни, мляко и извара. Менюто трябва да е богато на витамини и микроелементи.

За да избегнете анемия, консумирайте говеждо месо, черен дроб, зелени ябълки, нар, сок от домати и др.

В борбата с киселините може да ви помогне отказът от пържени, мазни, кисели и пикантни храни. Ограничаването на съдържащите захар храни е добра идея, тъй като през този период се повишава риска от проблеми със зъбите и венците.

Отдайте предпочитание на богатите на витамин С продукти и ограничете хлебните изделия, те стимулират бързото покачване на килограмите.

Уверете се, че ежедневно приемате достатъчно плодове и зеленчуци – те са източник на фибри и поддържа оптималното функциониране на стомаха и червата.

Зелето, бобовите култури, лукът и пържената храна ще провокират излишно газообразуване.

Сексът през втория триместър

И през петия месец от бременността самочувствието на жената се подобрява. Поради това, стига да няма противопоказания, можете да правите секс с партньора си.

Имайте предвид, че коремът значително е нараснал, а това означава, че трябва да подберете внимателно позите по време на интимни отношения. Изключете онези, при които коремът е притиснат.

Интимната близост на този етап от бременността трябва да изключва резки движения и прекалено дълбоко проникване.

През втория триместър някои жени забелязват, че по-бързо получават организъм.

Продължете към 6 месец от бременността или се върнете към 4 месец от бременността

КОМЕНТИРАЙ ОТ ТУК Отказ