7 месец от бременността

Автор: Анелия Иванова | Редакция: 10.06.2024 | Категория: Бременност по месеци

7 месец от бременността

7 месец от бременността поставят правите първите стъпки в последния триместър. Може да се определи като относително спокоен. До този момент трябва да сте минали всички основни анализи и изследвания, а терминът е на една ръка разстояние.

Ако продължавате да работите, то съвсем скоро ще се наложи да излезете в болничен. Дори това особено да не ви привлича, не бива да подценявате натоварването на работния ден. Разбира се, стига да се чувствате добре, продължете да работите, но правете по-начесто почивки.

Задължително е на всеки 20 минути да се поразтъпквате. Излезе на улицата или постойте до прозореца. В обедната почивка се постарайте да излезете на разходка. През седмия месец от бременността жената активно може да общува с рожбата в корема й посредством музика. Таткото вероятно вече говори на плода, след като се върне от работа.  На този етап е много важно да следите състоянието си, да се храните оптимално, да се наспивате и по-често да бъдете на свеж въздух.

В 7 месец влизат 27 гестационна седмица, 28 гестационна седмица, 29 гестационна седмица, 30 гестационна седмица. Ако не знаете точно в коя седмица сте, използвайте нашия калкулатор бременност или проследете вашата бременност по седмици.

Развитието на плода през 7 месец от бременността

Бременността продължава 9 месеца, но ако бъдещото ви дете реши да се появи на бял свят сега, то разполага с добри шансове да оцелее. Развитието му позволява да продължи да расте и да се усъвършенства извън утробата на майката. Не е изключена нуждата от медицинска помощ. Плодът вече се отличава с човешки вид. Към 28-та гестационна седмица той вече е висок 35-40 см и тежи 1-1,5 кг.

По време на ултразвуково изследване лекарят ще забележи как отчетливо бие сърцето на бъдещото ви дете. Дори сами можете да пробвате да определите пола му – по сърцебиенето. Смята се, че сърчицата на момиченцата и момченцата бият по различен начин. При момичетата  ритъмът е учестен, а при момчетата – спокоен и отмерен.

На този етап от бременността плодът вече може да отваря очи и то напълно осъзнато. Забелязват тънките мигли по клепачите. Плодът проявява интерес към всичко, което се случва извън „дома му“. Учени твърдят, че то започва да учи родния си език още в утробата на майката. Доказателство за това бил детският ви, който бил сходен на майчиния глас по интонация и ритъм.

През седмия месец завършва развитието на слуховия апарат. Детето добре различава гласа на майка си и след раждането именно той ще го успокоява. Затова специалисти съветват да общуваме активно с плода през последните три месеца от бременността.

На този етап детето активно се учи. То вдига и отпуска клепачи, усмихва се, играе, усвоява но движения и изучава тялото си. Може да сънува и да реагира на сънищата си. По зъбите му вече има емайл, макар засега да остават под венците. Постоянно му правят впечатление светлина, вкусове и аромати.

Средата на седмия месец е ключова, тъй като тогава протича решаващ стадий в развитието на главния мозък. Увеличава се по обем, оформят се гънки. Сега детето е напълно подготвено за скорошната си поява на бял свят: формирана е дихателната система, работи имунната система, както и процесът на терморегулация, оформили са се гениталиите и всички крайници. То може да се върти, да отваря очи, да „диша“ с носа. Функционират червата и бъбреците. На ден бъбреците отделят около половин литър урина.

От момента, в който бременната жена е доловила първите „ритничета“ на своето бебе, тя трябва да ги следи внимателно – като интензивност и честота. Това е важен показател за здравето на плода. През седмия месец е нормално да усещате слаби контракции на матката. Те са безболезнени и са с временен характер. Организмът на бъдещата майка се подготвя за раждането.

В края на първата третина от последния триместър завършва оформянето на половата система. При момченцата се отпускат тестисите, а при момичетата се образува клиторът.

Възможни проблеми през 7 месец от бременността

През седмия месец няма някакви необичайни усещания и предизвикателства пред бременната жена. Вероятно тревогата й спрямо наближаващия термин може да се позасили. Сега тя съществено е качила килограми. В оптималния случай става дума за 9-10 кг. Коремът е нараснал, възможно е дори да я мъчат сърбежи по кожата, вследствие на разтягането й. При някои жени се появяват червени продълговати петна по корема – това са стриите.

Гърдите продължават да нарастват, а от млечните жлези се отделя коластра. Нормално оплакване на този етап е постоянно усещане за горещина. То е съпроводено с интензивно потене, особено нощно време. Тези усещания се дължат на ускорената обмяна на веществата и повишеното количество циркулираща кръв.  От предния месец остава вероятността от отоци по крайниците. Избягвайте продължителното стоене или седене на едно място.

Колкото до вагиналните течения, през седмия месец те трябва да бъдат бели и може да са леко по-обилни. Ако се съпровождат с усещане за дискомфорт, неприятна миризма или промени в консистенцията, имате повод за тревога. Незабавно се консултирайте с лекар. През този месец е възможно да усетите болка в корема и гърба, тя е свързана с разтягане на връзките и мускулите. Нараства натоварването върху гръбначния стълб.

Матката вече е доста уголемена и оказва натиск върху вътрешните органи, провокирайки трудности в дишането, проблеми с храносмилането, киселини, запек, метеоризъм и подуване на корема.  И през този месец разсеяността и забравянето са характерни за бременната жена. Тя все по-често се уморява.

Препоръки за храненето през седмия месец от бременността  

През този месец детето натрупва фосфор, желязо и калций. Костите му вече са формирани, но все още са доста слаби. Поради това е необходимо бременната жена да се храни балансирано. По този начин ще се радва и на добро самочувствие.

За пълноценното развитие на плода е необходимо да приемате всички важни хранителни вещества. Следете количеството и качеството на продуктите, които слагате на трапезата. Отдавайте предпочитание на домашните гозби, които сте приготвили сами.

Остава препоръката да избягвате мазна, пържена, люта или кисела храна. Тя влошава проблема с киселините. Препоръчва се да ограничите консумацията на солена храна и сол – тя задържа течности в организма и повишава риска от отоци.

Намалете и приема на кафе и чай. Заменете ги с плодови сокове и билкови чайове. В менюто задължително трябва да присъстват богата на протеини храна, орехи, каши, каши, черен дроб (той е отличен източник на желязо, т.е. предпазва от развитие на анемия).

Ежедневно консумирайте плодове и зеленчуци. Те са богати на фибри и подобряват работата на червата. Да не говорим за съдържащите се в тях витамини и минерали, които са ключови за развитието на плода. Продължавайте да консумирате кисело-млечни продукти и извара. Те снабдяват организма с калций.

Както и досега, хранете се няколко пъти на ден, но с по-малки порции. Задължително закусвайте, а вечерята трябва да е 2-3 преди сън. Бременната жена се нуждае от леки закуски в течение на деня. Те не трябва да се изразяват в сладки храни или хамбургер, по-скоро заложете на кисело мляко, банан, ядки, извара, плодова или зеленчукова салата, сушени плодове.

Сексът през третия триместър

Безопасен ли е сексът през седмия месец от бременността? Доверете се на мнението на своя наблюдаващ гинеколог. Той изкъсо следи резултатите от изследванията и анализите и може да ви каже как протича бременността.

Отсъствието на противопоказания е ясен признак, че нямате повод да се тревожите, че интимните ласки с партньора ще навредят на бъдещото ви дете.

Трябва да знаете, че сексът не вреди на детето, неговата реакция при оргазма обаче е различна. Някои се активизират, а други се успокояват и остават мирни. И в двата случая реакцията е напълно нормална.

Продължете към 8 месец от бременността или се върнете към 6 месец от бременността

КОМЕНТИРАЙ ОТ ТУК Отказ