3 месец от бременността

Автор: Анелия Иванова | Редакция: 10.06.2024 | Категория: Бременност по месеци

3 месец от бременността

3 месец от бременността е последният от първия триместър. Посещенията при наблюдаващия гинеколог вече са редовни. През този месец вече са направени достатъчно изследвания, на базата на които лекарят е направил изводи как се развива бременността и как се развива плодът.

Обикновено между 11-та и 13-та гестационна седмица се назначава ранен биохимичен скрининг, с помощта на който се прави оценка на риска от хормонални аномалии.

Между 11-та и 14-та гестационна седмица е възможно да бъде направена и ранна фетална анатомия на плода, с която се изключва вероятността от малформации.

В 3 месец влизат 9 гестационна седмица, 10 гестационна седмица, 11 гестационна седмица, 12 гестационна седмица, 13 гестационна седмица. Ако не знаете точно в коя седмица сте, използвайте нашия калкулатор бременност или проследете вашата бременност по седмици.

Какво се случва през 3 месец от бременността?

Запазват се досегашните признаци и усещания, които присъстваха и през предходния месец. Ако вече сте се запознали с токсикозата, то гаденето и сутрешното повръщане ще бъдат ваш спътник и през третия месец.

Бременната жена продължава да бъде емоционално разбалансирана, което означава, че настроението й ще е неустойчиво, лесно ще се разплаква и раздразва. Все още се запазват и нетипичните вкусови предпочитания и отвращението при миризмата на определени храни и парфюми.

През третия месец е възможно всички тези усещания да карат бременната жена да се уморява по-начесто и да губи търпение.

Вече промените в размера на гърдите са още по-видими. Дори е възможно да се усеща сърбеж в областта на млечните жлези. Гърдите буквално се „наливат“ с бързи темпове. Сега е най-подходящият момент да се снабдите със специални козметични средства, с които да се предпазите от появата на стрии.

Появата на вени по гърдите е свързана с повишаване на количеството кръв, циркулираща из цялото тяло. Може да забележите венички и по краката и корема – това е признак за предразположеност към разширени вени. Контролирайте темпото, с което качвате килограми, не седете и не стойте прави продължително време. Лекарят може да препоръча носенето на специални чорапи и чорапогащници.

Сега е моментът да започнете да обновявате гардероба с по-свободни дрехи. Коремът тепърва ще нараства стремително, не е изключено да се закръглят бедрата и тазът.

Развитието на плода през третия месец от бременността

От 10-11 гестационна седмица ембрионът вече официално носи определението плод. Неговото ембрионално развитие вече е приключило. Формирани са зачатъците на неговите органи и системи. Плодът активно расте и се усъвършенства. Плацентата функционира и е натоварена със задачата да снабдява бъдещото дете с хранителни вещества и кислород.

Към края на първия триместър плодът движи ръчички и крачета, умее да отваря устата си, да гълта и да върти главата си. През 11-12 гестационна седмица той ще развие своя хватателен рефлекс, а сукателния – на 13-14 седмица.

Вече на ултразвук може да бъде фиксирано сърцебиенето на детето. Неговият пулс е 150 удара в минута.

Третият месец е забележителен с формирането на гласовия апарат. Този период бележи и „придобиването“ на пол, което се случва в рамките на 9-12 гестационна седмица. Да, полът е бил ясен още при сливането на ядрата на яйцеклетката и сперматозоида, но сега активно се формират външните полови органи.

Плацентата вече напълно поема своя роля в синтеза на хормоните на бременността, които по-рано е изпълнявало „жълтото тяло“.

Добрата новина е, че след първия триместър симптоми като гадене, раздразнителност, главоболие и т.н. постепенно изчезват. Това се дължи на водещата роля на плацентата. Нейните клетки изработват ферменти за „храненето“ на плода от кръвта на майката. Ако в кръвта на бременната жена има дефицит на важни хранителни вещества, плодът ще ги вземе директно от организма на майката посредством плацентата.

В края на третия месец бъдещото дете вече е с размери 7 – 8 см. То тежи около 20-25 грама.

Усещанията на бременната жена през третия месец

Бързото изморяване и усещането за сънливост продължават да съпътстват жената през 3 месец от бременността. Не е изключено да забелязвате, че сте по-разсеян, невнимателни или забравяте разни неща.

Ако вече се оплаквате от ранна токсикоза, гадене и повръщане, както и повишено слюноотделяне, то тези симптоми ще се запазят и през този месец. Съвсем скоро обаче ще бъдат в историята.

Един от най-неприятните проблеми през третия месец е главоболието. То се дължи на хормоналните промени и понякога е с интензитета на мигрена. Ако търсите лекарство за решаване на проблема, задължително се консултирайте с лекар. В останалите случаи можете да прилягате за кратко, да затваряте очи и да се отвличате с приятни мисли, докато главоболието отмине. Друг начин да се справите е с контрастни компреси или душ. Продължителността на тази процедура е около 15 минути, като редувате ту студени, ту горещи компреси на челото.

През 3 месец от бременността не следва да усещате болка в корема и кръста. Ако такива все пак има, препоръчително е да се консултирате с лекар. Възможно е да става дума за хипертонус на матката и риск от помятане.

Вагиналните течения през третия месец от бременността

Възможно е през този месец да забележите засилване на вагиналните течения. Това е нормално, стига да продължават да бъдат със светъл и леко белезникав оттенък.

Ако променят цвета или типичната си миризма, станат петнисти или твърде гъсти, задължително се консултирайте с лекар. Всяка инфекция поставя в риск здравето на бебето.

Препоръки за храненето през третия месец от бременността  

Продължавайте да се храните рационално и балансирано. Препоръчва се да следите за качеството на храните и количеството на приеманите калории.

Хранете се 5-6 пъти дневно. Консумирайте храни, които са топли, но не и горещи.

Менюто на бременната жена трябва да бъде богато на протеини и да включва преимуществено мляко, различни млечни изделия и извара. Плодовете и зеленчуците са ключови, тъй като снабдяват организма й с фибри, микроелементи и витамини. Зърнените храни съдържат препоръчваните сложни въглехидрати, които по-бавно се усвояват.

Още на този етап от бременността е възможно да се сблъскате с проблеми като запек и повишено газообразуване. Матката активно нараства и притиска червата. Освен това, поради прогестерона, мускулатурата на дебелото черво е отпусната. Това допълнително води до задържане на храна в червата. Препоръчително е да се храните така, че да стимулирате оптималната работа на стомаха и червата.

Изключете от менюто газообразуващи храни като зеле, бобови култури, сладка и мазна храна. Консумирайте повече пресни плодове и зеленчуци. Вечерно време пийте кефир, а през деня редовно – вода, така ще избегнете запека.  Ежедневно трябва да пиете по 1,5 литра вода. Намалете консумацията на сол.

Изключете от менюто пушените, мазните и печените храни, както и сладкарските изделия и всички други продукти, съдържащи консерванти и изкуствени оцветители.

Сексът през първия триместър

При отсъствието на противопоказания – например повишен тонус на матката или риск от помятане, сексът през третия месец от бременността е полезен. Бременната жена може все още да изпитва нежелание за ласки, тъй като я безпокоят гадене, повръщане, силна умора, раздразнителност и т.н. Съвсем скоро тези симптоми ще изчезнат.

Остава препоръката за по-внимателен полов акт, при който отсъстват резки движения и прекалена активност.

Продължете към 4 месец от бременността или се върнете към 2 месец от бременността

КОМЕНТИРАЙ ОТ ТУК Отказ