2 месец от бременността

Автор: Анелия Иванова | Редакция: 10.06.2024 | Категория: Бременност по месеци

2 месец от бременността

2 месец от бременността е един от най-важните. Именно тогава приключва формирането на плацентата, а плодът активно се развива. Поради това и най-незначителните негативни фактори могат да доведат до фатални последици.

За най-опасна се смята средата на втория месец, по-точно 7-ата седмица. Тогава затихва функцията на жълтото тяло и плацентата трябва да ги поеме на „свой гръб“. Ако формирането на плацентата по някакъв начин е протекло с нарушения, рискът от прекъсване на бременността нараства в пъти.

Препоръчително е през този месец от бременността жената да работи по-малко и да почива начесто. Положително се отразяват разходките на свеж въздух. Задължително избягвайте излишния стрес и обърнете внимание на хранителното меню.

През втория месец от бременността жената вече знае, че е бременна, тъй като менструацията отсъства. Освен това гърдите са набъбнали.

Във 2 месец влизат 5 гестационна седмица, 6 гестационна седмица, 7 гестационна седмица, 8 гестационна седмица. Ако не знаете точно в коя седмица сте, използвайте нашия калкулатор бременност или проследете вашата бременност по седмици.

Признаци на бременността през 2 месец от бременността

Най-явният признак вече споменахме – отсъствието на менструация. Той е почти 100% доказателство за бременност.

Други характерни признаци са:

  • токсикоза – особено през сутрешните часове на деня. Токсикозата изостря обонянието, възможно е бременната жена да изпитва отвращение към храната и да страда от позиви за повръщане при долавянето на миризмата на определена храна или парфюм. Промени може да се наблюдават и при вкусовите предпочитания, като понякога има засилен апетит към солено и необичайно съчетаване на продукти.
  • увеличаване на размера на гърдите – дължи се на повишаването на нивото на някои хормони.
  • потъмняване на ареолите около зърната и на млечните жлези, дори може да се забележи появата на вени под кожата – всички тези признаци се дължа на повишаване на обема на кръвта, която циркулира в организма на бременната жена.
  • промени като необичайно ранно ставане, усещане за преумора, постоянна сънливост, периодичен световъртеж – това са признаци, които се проявяват през първите седмици от бременността.
  • чупливи нокти, влошаване на здравето на косата, пигментни петна по кожата – те се дължат на хормоналното пренастройване на организма и имат временен характер.

Развитието на плода през втория месец от бременността

На този етап от бременността жената трябва да бъде много отговорна. Ембрионът е силно чувствителен към всякакви негативни фактори. През 2 месец от бременността окончателно се установява връзката между плода и организма на майката – приключва оформянето на плацентата. През следващите 2 месеца ще започне формирането на всички вътрешни органи и системи на бъдещото дете.

От петата гестационна седмица започва формирането на лицето: очички, нос, започва развитието на долната и горната челюст, оформят се ушните миди. Растат ръцете и крачетата на плода, като се появяват и зачатъци на пръстите.

Бъдещето дете вече разполага с тимус – това е най-важният орган в имунната му система. Става дума за ендокринна жлеза. Усъвършенства се и сърцето – вече има прегради и по-големи кръвоносни съдове, като постепенно става четирикамерно.

В пълен ход върви формирането на вътрешните органи, особено на черния дроб, който до 20-ата гестационна седмица е основният кръвотворящ орган в плода.

Развива се и мозъкът. Детето започва да прави своите първия движения, задействайки мускулите. То върти глава, движи ръце и крака, опитва се да свива юмручета и да отваря своята уста. Тренира сучене и гълтане. Движенията му на този етап са доста вяли, но още през 6-ата гестационна седмица стават забележими на ултразвук.

2 месец от бременността е уникален и заради интензивността, с която се развиват половите органи на плода от мъжки пол. При момиченцата външните полови органи все още са непроменени. При момченцата още през 8-ата гестационна седмица се образуват тестисите, които дори произвеждат мъжкия хормон тестостерон.

В края на втория месец плодът вече напълно ще прилича на човек, а главата представлява почти 1/3 от тялото му.

Усещанията на бременната жена 2 втори месец

Те трудно могат да бъдат наречени приятни, тъй като женският организъм се адаптира към новото си състояние. Неприятните симптоми се дължат на нарастването на матката. Външно бременността остава незабележима, но вътре в тялото се случват много промени.

Под въздействието на хормоните бъдещата майка става по-емоционално неустойчива. Тя лесно се разплаква, раздразва и дори може да започне да изпитва тревога и страх.

През втория месец от бременността е напълно обичайно да се сблъскате с разширените вени. Освен венички по гърдите, жената може да забележи тъмночервени тънки линии на бедрата си под формата на звездички. Появата им обикновено се съпровожда с по-бързо отмаляване на краката, дори болка в тях. Ако забележите такава промяна, необходимо е да вземете мерки – не допускайте прекалено покачване на телесното тегло, не седете и не стойте прави продължително време, вдигайте краката по-често върху възглавница.

Не е изключено през този месец да започнете да страдате от главоболие. Характерни болки са и тези в корема и кръста. Често те не представляват заплаха за здравето на плода, но е необходимо да се консултирате с лекар.

Вагиналните течения през втория месец от бременността

Поради високото ниво на хормона прогестерон, е обичайно в канала на шийката на матката да се образува гъст слузеста тапа – през следващите месеци тя ще служи като бариера срещу инфекции.

Освен това прогестеронът повлиява качеството и количеството на вагиналните течения. През втория месец те може да станат по-обилни и гъсти, прозрачни на цвят. Тези промени не вървят ръка за ръка с усещане за дискомфорт.

Ако забележите пожълтяване или позеленяване на вагиналните течения, неприятна миризма, сърбеж или друг дискомфорт, свързан с половите органи, необходимо е незабавно да се консултирате с лекар. Възможно е да става дума за инфекция.

Появата на кръвенисто течение е най-честата тревога на бременните жени на този етап от бременността. Ако то се съпровожда с хипертонус на матката, не е изключено да става дума за помятане. Бъдете нащрек и за извънматочна бременност.

Заболяване и лечение през втория месец от бременността

През първия триместър е изключително опасно да се разболявате, включително и да боледувате от простуда. Именно сега активно се формира и развива плодът, полагат се основите на неговите органи и системи. Една простуда е способна да провокира аномалии и дори замиране на бременността.

Обикновено през първите месеци се препоръчва лечение чрез билки – чайове за пиене, промиване на носа и инхалации. Задължително курсът на лечение се определя от лекар.

За да избегнете болестите, въздържайте се от посещаване на места, където се струпват много хора, редовно промивайте носа си, особено през есенно-зимния период.

За повишената температура през втория месец

Нормално е през втория месец от бременността базалната температура на жената да е повишена – 37-37,5 градуса. Обяснява се с повишеното ниво на прогестерона.

Ако обаче тя е съпроводена със запушване на носа, болки в гърлото, кашлица и болки в тялото, не се колебайте да отидете на преглед. Възможно е да сте заразени с вирус.

Извънредно повишената температура на тялото на този етап от бременността може да се отрази негативно върху развитието на плода.

Препоръки за храненето през втория месец от бременността  

За да се радвате на добро самочувствие, препоръчително е да се храните балансирано и с качествена храна. Осигурявайте на организма всички необходими за развитието на детето хранителни вещества.

В ежедневното меню трябва да присъстват месо, риба, яйца и ядки – те снабдяват с протеини и аминокиселини. За оптималната работа на стомаха и червата – консумирайте млечно-кисели продукти, пресни плодове и зеленчуци. Обърнете особено внимание на зеленчуците със зелен цвят в тях се съдържа фолиева киселина, която е важна за развитието на нервната система на плода.

Ограничете: консумацията на хлебни изделия, десерти и храни, съдържащи много прости въглехидрати, полуфабрикати, сладки газирани напитки, пържени ястия и пушени изделия.

Хранете се умерено, по 4-5 пъти на ден, на малки порции. Препоръчително е последното хранене за деня да бъде няколко часа преди лягане. Така ще избегнете токсикозата.

На сутринта можете да се справите с неприятните симптоми с помощта на чаша чай и сухар/солена бисквитка. В най-добрия случай дори не ставайте от леглото. Закусете в него, като предварително подготвите закуската предната вечер.

Сексът през първия триместър

Редно е да знаете, че през втория месец от бременността жената изпитва често сънливост и хронична умора, а настроението й е на приливи и отливи. Това се отразява върху сексуалния й живот.

При отсъствие на противопоказания, сексът на този етап е дори полезен. Той сваля психологическото напрежение и носи удоволствие. Това определено е плюс за жената, която ежедневно се сблъсква с промените в тялото й.

Все пак бъдете внимателни. Сексът трябва да бъде безопасен, поради риска от развитие на инфекции. Изключете пози, при които има дълбоко проникване или резки движения.

Продължете към 3 месец от бременността или се върнете към 1 месец от бременността

КОМЕНТИРАЙ ОТ ТУК Отказ