1 месец от бременността

Автор: Анелия Иванова | Редакция: 14.06.2024 | Категория: Бременност по месеци

1 месец от бременността

1 месец от бременността слага началото на вашата бременност. През следващите 9 месеца ще износвате своето бъдещо дете. Няма съмнение, че този факт ви кара да любопитствате – вълнува ви как се развива и с какви темпове расте, как се формират неговите органи и частите на тялото, кога започва да диша, да чувства, да чува и т.н.

На всички тези въпроси медицинските анализи не могат да дадат отговор, макар да ви предстои редовно да посещавате лекаря. Изключение прави ултразвуковото изследване, което позволява да получавате постоянно все нова и нова информация за мъника, който расте в утробата ви.

Тази възможност обаче ще ви се предостави през втората половина на бременността. Преди това всичко, случващо се с ембриона, всяка една промяна през първите месеци, може да остане загадка.

Тук идва ролята на нашия календар на бременността по месеци. С негова помощ ще ви разкажем за развието на детето през деветте месеца и вашите усещания.

Календарът ще бъде не просто ваше развлекателно четиво, но и ще ви позволи да опознаете детето още на този етап и да развиете любовта си към него.

В 1 месец влизат 1 гестационна седмица, 2 гестационна седмица, 3 гестационна седмица, 4 гестационна седмица. Ако не знаете точно в коя седмица сте, използвайте нашия калкулатор бременност или проследете вашата бременност по седмици.

Как се ражда нов живот – 1 месец от бременността

За да бъдете днес това, което сте, един ден сте били само една клетка. След това всички ваши характеристики – пол, кръвна група, цвят на очите, размер на стълата, бъдещи таланта и т.н., са били определени от генетин код, 46 хромозоми. За да се развиете, в продължение на 9 месеца сте получавали от своята майка хранителни вещества и кислород.

Детето и бъдещата майка през първата и втората седмица от бременността 

Детето: На този етап бременността е плод на въображението ви, тъй като все още не се е осъществило зачеването. В наши дни лекарите изчисляват предполагаемият термин – датата на предстоящото раждане, вземайки предвид началото на последния менструален цикъл. Тази практика се е наложила, тъй като е трудно да се изчисли кога точно се е случило зачеването.

Бъдещата майка: В началото на всеки цикъл около 20 яйцеклетки започват да съзряват и да запълват фоликулите – торбички, пълни с течност. Един от тези фоликули ще се разкъса и ще освободи яйцеклетка. Тя ще мине по фалопиевата тръба, където ще се случи оплождането.

Този процес отнема около 2 седмици преди края на цикъла. Именно в този период вероятността за забременяване е най-голяма. Яйцеклетката може да бъде оплодена в рамките на 12-24 часа, след освобождаването й.

Изчислено е, че във влагалището на жената попадат 2-3 мл семенна течност. При оптимални условия след 30-60 минути след еякулацията сперматозоидите достигат кухината на матката, а след 1,5-2 часа – са вече в маточната тръба.

По време на оплождането женската полова клетка отделя вещества, които привличат сперматозоидите, указвайки им къде точно се намира. След това сперматозоидите се прикрепват към яйцеклетката и започват да движат своите камшичета, което я кара да се върти. След това с помощта на специални вещества сперматозоидите успяват да преодолеят обвивката на яйцеклетката. Щом един от тях успее да проникне във вътрешността й, тя става недостъпна за останалите. Ядрата на сперматозоида и яйцеклетката се сливат, като хромозомите на майката и бащата се обединяват. Около денонощие след това е необходимо, за да започне развитието на зародиша.

Съвети: През първите две седмици е добра идея да се консултирате с акушер-гинеколог. Той може да определи какви са рисковете от генетични заболявания, какъв риск представлява околната среда за вашето бъдещо бебе и ще даде препоръки за корекции в начина ви на живот. Те ще гарантират здравето на бебето.

Започнете да приемате фолиева киселина – 0,4 мг или 400 мкг на ден. В повечето случаи лекарите препоръчват тя да се приема в продължение на няколко месеца преди оплождането. Така се понижава рискът от развитие на вродени дефекти у плода.

Избягвайте всякакви стресови ситуации и тежко физическо натоварване – те могат да възпрепятстват имплантацията.

Детето и бременната жена през третата седмица от бременността

Детето: На този етап може да изпитате най-голямата радост до този момент в живота си. Яйцеклетката и сперматозоидът успешно са се слели. Те са образували ембрион, който е с миниатюрни размери. Той  все още не прилича на плод или дете, но това е въпрос на време. От една клетка вече има повече от стотина, които бързо се делят. Външният им слой ще се превърне в плацента, а вътрешният – в ембрион.

Бременната жена: Твърде рано е, за да усетите някаква промяна. Не забравяйте да следите менструалния цикъл.

Съвети: За да потвърдите щастливото събитие, може да използвате тестове за бременност, които се правят в домашни условия. Те дават същите като точност резултати, колкото анализът на кръвта и урината, който ще направите съвсем скоро по заръка на лекар. Разликата е, че резултатът при домашните тестове идва по-бързо.

Детето и бременната жена през четвъртата седмица от бременността

Детето: Ембрионът е все още мъничък. На дължина е едва 0,04-0,1 см. Можете ли да си представите това? Сега бъдещото ви дете се намира във втората седмица на своето развитие и се състои от около 150 клетки. Храни се от лигавицата на матката, а слоевете клетки вече са разпределени според функциите им.

Външният слой ще бъде нервната система, кожата и косата. Вътрешният – дихателната система и органите от хранисмилателната система.

Средният слой ще се превърне в скелет, кости, хрещяли, мускули, кръвоносна система, бъбреци и полови органи.

На този етап от бременността се формира амниотичната обвивка, която ще защитава плода през следващите месеци. Развива се и плацентата – тя представлява кръгъл и плосък орган, който транспортира хранителни вещества от майката към детето.

Сега се формира и мястото, където съвсем скоро ще се появят очите на бъдещото дете. На тяхното място ще се образуват големи тъмни кръгове. Започват да се забелязват първите признаци на уста, долна челюст и гърло. Появяват се кръвни клетки, които бележат началото на циркулацията на кръвта.

Към края на първия месец ембрионът ще има дължина не повече от 0,6 см. Едно зрънце ориз е по-голямо от него!

Бременната жена: Ако на този етап, планираната менструацията не се появи, това може да ви послужи като доказателство за успешно оплождане. Вие сте бременна! Възможно е да забележите появата на бледи петънца, които се дължат на имплантирането на ембриона в матката.

През четвъртата седмица от бременността все още е рано да изпитате характерните й симптоми. Вътре във вас обаче вече тече сериозна преорганизация. Амниотичната кухина, която ще се напълни с течност, и плацентата, посредством която плодът ще се храни и ще получава кислород, вече се формират в матката.

Съвети: Време е да започнете да водите по-здравословен начин на живот, който може да наложи корекции в хранителното меню.

– Подбирайте добре продуктите, които консумирате

– Приемайте не по-малко от 6-8 чаши вода дневно

– Увеличете приема на калории с 300

Общи препоръки през първия месец от бременността

Непосредствено преди бременността и през първите седмици от нея е препоръчително да не си правите рентгенови снимки, да приемате медикаменти и да влизате в контакт с токсични препарати. Избягвайте общуването с болни хора и бъдете нащрек за рубеола. Ако се заразите с нея през първите седмици от бременността, това може сериозно да навреди на здравето на плода.

От третата седмица може да си направите тест за бременност, да отидете на преглед при гинеколог и да помислите за въвеждането на корекции в ежедневните ви навици – не се препоръчва употребата на алкохол и цигари. Ограничете приема на напитки, съдържащи кофеин.

Продължете към 2 месец от бременността

КОМЕНТИРАЙ ОТ ТУК Отказ