6 месец от бременността

Автор: Анелия Иванова | Редакция: 10.06.2024 | Категория: Бременност по месеци

6 месец от бременността

6 месец от бременността е последният от втория триместър от бременността. През този последен месец от него ще се радвате на сравнително спокойствие. Бременната жена вече е наясно с характерните симптоми, оставила е зад гърба си част от тях и все по-често се замисля за предстоящото – навлизането в третия триместър, подготовката за раждането и грижата за новороденото.

На този етап фигурата на бъдещата майка вече е доста попроменена. Коремът значително се е уголемил, талията я няма и започва да „гостува“ тромавостта.

Вече ясно се досещат натрупаните килограми. Обичайните дрехи вече не ви стават и е време да си купите нови в зависимост от сезона. При всички положения се нуждаете от свободно облекло, което не пристяга и не сковава движенията. Заложете на естествените материи.

Напълно възможно е да изпитвате проблеми с дишането – например да се задъхвате. Препоръчваме да бъдете по-често на свеж въздух и да избягвате дефицита на кислород. Почивайте си повече и по-малко време стойте прави.

През шестия месец от бременността е препоръчително да бъдете физически активни. Редовно изпълнявайте гимнастика за бременни, дихателни упражнения, йога и т.н. Така ще поддържате тялото и кожата тонизирани и ще подобрите самочувствието си.

Обръщайте сериозно внимание на кожата. Третирайте я с хидратиращи кремове и други средства, разработени специално за борба със стриите. Освен това е време да обсъдите с наблюдаващия гинеколог подготовката на гърдите за кърменето.

В 6 месец влизат 22 гестационна седмица, 23 гестационна седмица, 24 гестационна седмица, 25 гестационна седмица, 26 гестационна седмица. Ако не знаете точно в коя седмица сте, използвайте нашия калкулатор бременност или проследете вашата бременност по седмици.

Развитието на плода през 6 месец от бременността

Всички органи и системи на плода функционират. Той вече различава звуците, гримасничи и отваря и затваря юмручета. Тренира своите сукателни способности и дори може да слага пръстче в уста.

Продължава активно да се усъвършенства и да нараства мозъкът. Той вече има гънки, които с времето ще стават още по-отчетливи. Към края на триместъра теглото на мозъка на вашето бъдещо дете ще бъде 100 грама.

Засега единственият все още недостатъчно развит орган на плода са белите дробове. Продължават обаче да се формират алвеолите. В тях вече се отделя сърфактант – вещество, което не позволява на белите дробове да се слепват при дишане. На този етап плодът вече осъществява движения, които наподобяват дихателните.

Макар очите на детето да са покрити с тънка кожичка, то реагира на светлина и леко ги отваря. По време на ултразвуково изследване се вижда, че плодът се мръщи, движи вежди и присвива очички.

До този момент тялото е било доста слабичко.  Оттук насетне започва процес на активно натрупване на подкожни мазнини. Сега периодът на интензивен растеж се измества от активно наддаване на тегло. Ежедневно детето ще наддава по 10-12 грама. Така за месец то ще тежи два пъти повече.

През шестия 6 месец от бременността продължават да укрепват костите. Почти са се формирали ноктите, вече се виждат миглите и веждите. Плодът дори спазва режим на сън и бодърстване. Особено силни са движенията на малкия човек, когато реагира на внезапен и силен звук. Повече активност се наблюдава, когато бременната жена се вълнува. Това е свързано с повишаването на нивото на адреналина в организма й.

Вашето бъдещо дете е защитено от плацентата. Околоплодните води се обновяват на всеки 4 часа, създавайки естествена бариера срещу негативно въздействие и поддържайки комфортна температура. Плодът вече умее да гълта, „тренира“ своите бели дробове и редовно се „изчистват“ червата му.

В края на шестия месец плодът ще бъде висок около 35 см, а теглото му ще бъде около 750 грама.

Усещанията на бременната жена през шестия месец

При нормално протичаща бременност на този етап не се очакват сериозни промени. Жената вече усеща в пълна сила промените в тялото си и се подготвя за появата на новия член на семейството.

Някои бъдещи родите се замислят за ремонтни дейности, устройване на детската стая, избор на подходящо име за детето и т.н. Не е изключено обаче да усещате умора по-често, отколкото преди. Нормално е да забравяте и да сте разсеяни.

През шестия месец може да ви съпровождат неприятни усещания като незначителни болки в слабините или в гърба. В първия случай става дума за напрежение на връзките и мускулите на матката, а във втория – размекване на дисковете на гръбначния стълб.

Тъй като в организма на бъдещата майка циркулира по-голямо количество кръв, тя може да се оплаква от това, че й е необичайно топло, и да се поти интензивно. Освен това не е изключено да се сблъска с кръвотечение от носа и от венците. Можете да овладеете последния случай като обогатите менюто с храни, съдържащи витамин С.

Увеличеният размер на матката и повишеното ниво на течности в организма все по-силно оказват натиск върху пикочния мехур. Това води до зачестяване на посещенията по малка нужда. В някои случаи е достатъчно само да кихнете или да се засмеете, за да загубите контрол над ситуацията и да изпуснете малко урина.

През шестия месец от бременността е важно да отделите внимание на натоварването върху краката. То се увеличава и няма изгледи да спре. По краката може да бъдат забелязани отоци, не са изключени и схващания.

Препоръчваме редовно да почивате. Избягвайте продължителното пребиваване в изправено или седнало положение. Винаги, когато можете, качвайте краката на високо.

При предразположеност към развитие на разширени вени, постарайте се да вземете навременни мерки. Предлагат се специални чорапи и чорапогащници.

Към отоците по краката можем да допълним и тези по ръце. Те понякога са съпроводени с болки и усещане за „мравучкане“. Дължат се на натрупване на течности в организма на бременна жена. За да спрете „мравучкането“, достатъчно е да смените позата на тялото.

Друг проблем през 6 месец от бременността засяга храносмилателната система – киселини, метеоризъм, запек. Основен помощник за овладяване на ситуацията е рационалното хранене. Не игнорирайте опасността от чест запек, той може да провокира развитието на хемороиди.

Накрая ще споменем и характерния сърбеж в областта на корема. Той се дължи на увеличаването на корема и разтягането на кожата. Като резултат тя става по-суха и предразположена към поява на стрии. Не се бавете в прилагането на специални хидратиращи средства. Изключително ефикасни са масажите.

Препоръки за храненето през 6 месец от бременността  

През последния месец от втория триместър е важно да контролирате ежедневното меню. Нормално е да качвате седмично по 0,5 кг, т.е. на месец – 2-2,5 кг.

Прекаленото наддаване на килограми трябва да се избягва, тъй като може да доведе до нежелани усложнения и влошаване на самочувствието на бременната жена. Съществува риск от отключване на хипертония или диабет. Поради това е препоръчително да се храните по-начесто, но с по-малки порции. Овладейте хранителните си предпочитания и отдавайте предпочитание на качеството на продуктите.

Не е желателно да консумирате храна непосредствено преди сън. Вечеряйте 2-3 часа преди лягане. Така на сутринта ще се събудите без отоци по крайниците и няма ви наляга умора. За да избегнете отоците, ключово е да ограничите консумацията на сол. Тя провокира задържане на течности в организма. Утолявайте жаждата с вода и чайове. Подсладените сокове само стимулират още повече желанието да се пие, а газираните напитки изпълват стомаха и червата с газове. Като резултат страдате от метеоризъм.

И през този месец киселините, газовете и запекът са сериозно предизвикателство. Препоръчително е да избягвате консумацията на кисели, пикантни и сладки храни. Пресните зеленчуци и плодове трябва да са задължителен гост на трапезата. Изключение правят зелето, бобовите култури и мазната храна.

Овесените ядки може да ви спасят от неприятните киселини. Други натурални средства са рендосан морков, джинджифил, сок от картоф. Продължавайте да бъдете физически активни. В същото време менюто на бременната жена трябва да бъде богато на калций, тъй като са ключови за здравето на костите на плода.

Всеки ден консумирайте извара и различни кисело-млечни продукти. Калцият е важен и за майчиният организъм, за да не страдат косата, ноктите и зъбите.

Сексът през втория триместър

Дали може да продължавате да водите активен полов живот, това може да каже само наблюдаващият гинеколог, тъй като всеки случай е индивидуален.

В повечето случаи бременността на този етап протича спокойно и не са налице противопоказания. Внушителните размери на корема обаче могат да бъдат предизвикателство.

През шестия месец от бременността жената може да усети засилване на сексуалното влечение. Положителните емоции винаги са добре дошли, поради това интимните ласки с партньора са дори препоръчителни.

Остава правилото: никакви резки движения и дълбоко проникване.

Продължете към 7 месец от бременността или се върнете към 5 месец от бременността

КОМЕНТИРАЙ ОТ ТУК Отказ