33 гестационна седмица

33 гестационна седмица

33 гестационна седмица отговаря на 8 месец от бременността и спада в трети триместър. Вече трябва да сте се преборили с анемията, а детето е пораснало с още един сантиметър. Мястото в корема ви вече му е недостатъчно и това си проличава ясно със силните ритници, които усещате ежедневно. Казват, че на този етап от развитието си детето вече сънува.

Размери и развитие на плода през 33 гестационна седмица

  • Височина – 43.7 см.
  • Тегло – 1.9 кг.
  • Обиколка на главата – 30.0 см.
  • Обиколка на корема – 29.4 см.

Сега вече детето е принудено да приеме „формата на зародиша“. Главата му е леко наклонена към гърдите, ръцете и краката прилежат към тялото. Това е нормалното му положение през 33 гестационна седмица.

Възможно е лекарят да забележи, че детето е застанало напречно. Това е повод да бъде назначено цезарово сечение. Детето до такава степен е развито, че ако се роди сега, шансовете да оцелее са големи. Понякога недоносените бебета се нуждаят от допълнителна грижа и известно време прекарват в кувьози.

На този етап от бременността хрущялите му са по-плътни, нокътните плочки са развити напълно, а сърцето е способно да се справи с потока от кръв. Алвеолите в белите дробове на детето са оформени и количеството на сърфактанта е напълно достатъчно, за да поеме само дъх. На дължина достига почти 44 см, обиколката на главата му вече е 30.0 см, а на корема – 29.4 см.

Какво усеща бременната жена по време на тридесет и третата гестационна седмица?

Все повече бременната жена мисли за предстоящото раждане. През изминалите месеци се е натрупала умора, но тя не може да изтрие приятното очакване на новия член на семейството.

Продължават оплакванията заради проблеми с храносмилателната система – запек и киселини. Възможно е също така да изпитвате лека болка в областта на корема. Тя е характерна за този етап от бременността и не бива да ви тревожи.

Не е изключено да ви се схващат краката. За да се справите с този проблем, редовно приемайте калций.

Сърбежът по корема продължава. Можете да го облекчите с масажи и втриване на хидратиращи кремове. Някои бременни жени, преди да излязат навън, слагат бандаж.

Поради сериозно нарасналия корем, който притиска ребрата, може да се оплаквате от задъхване. Един от начините за елиминиране на неудобството е като изправите гръдния кош и повдигнете нагоре рамене. Така ще осигурите достъп на кислорода до белите дробове.

До отпускането на дъното на матката остава един месец. В най-добрия случай – три седмици. Заредете се с още търпение.

Ако до този момент не сте забелязали отоци по краката, те могат да се появят сега. Наличието на следи от дрехите по тялото са признак, че задържате течности. Намалете консумацията на сол.

Продължавайте да бъдете физически активни. Правете йога и други предназначени специално за бременни упражнения. По този начин ще поддържате мускулите тонизирани, ще разтоварвате напрежението и ще разстягате сухожилията.

Винаги наблюдавайте състоянието на вагиналните течения. Ежедневно оценявайте консистенцията и миризмата – по този начин ще се предпазите от инфекции, които на този етап от бременността не са препоръчителни.

Родовите пътища трябва да бъдат чисти. Така ще се избегнат рискове за здравето на бебето.

Симптоми като кръвотечение, изтичане на околоплодните води и болка в областта на корема са ясен сигнал, че трябва незабавно да потърсите лекарска помощ.

Менюто на бременната жена през 33 гестационна седмица

През тридесет и третата гестационна седмица и най-малките отклонения от хранителното меню могат да провокират появата на киселини. Най-често сред виновните продукти са пържените храни, пушените и твърде пикантните.

За да се преборите с киселините, препоръчително е да консумирате мляко или да приемате калций. Консултирайте се с лекар за други възможни решения.

На този етап от бременността бременната жена е желателно да се храни начесто, но с малки порции. За вечеря подбирайте щадящи храни – пресни или съвсем леко обработени. След обяда и вечерята може да се разхождате, за да стимулирате храносмилателната система.

Какво се вижда на ултразвук?

Детето е толкова добре развито, че можете да го наблюдавате с часове на ултразвук. Лекарят за пореден път ще проведи състоянието на органите и системите. В това време вие ще разглеждате лицето на детето и ще се чудите на кого прилича.

Преминете към 32 гестационна седмица или 34 гестационна седмица

Сподели какво мислиш по темата и как се чувстваш по-долу.

COMMENT FROM HERE

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Може да ви бъде интересно и това: