❤️Партньори:
🛒Emag.bg 🛒Ozone.bg 🛒Fashiondays.bg

📢 Пазарувайте всичко за бременни, майки и бебета на най-добри цени. 👶

8 месец от бременността: Приключението продължава!

Време за четене: 6 мин.

Добре дошли в осмия месец от бременността – времето, когато вашият корем заприличва на огромна диня, а походката ви е по-скоро клатушкане тип „пингвин на парад“.

Това е месецът, в който бебето решава да тренира за Олимпийските игри точно под ребрата ви, а вие се чудите дали да не смените професията си на „професионален търкалящ се по леглото“.

Пригответе се за месец, изпълнен с вълнуващи контракции тип „Ох, това ли беше?“, невероятни акробатични изпълнения, за да станете от дивана, и епични битки с чорапите си.

Но не се притеснявайте – в края на този месец ще бъдете толкова близо до финала, че почти ще можете да помиришете бебешката пудра!

Готови ли сте да разберете как малкото ви съкровище се превръща от футболист в гимнастик, докато вие се превръщате в ходещ склад за възглавници? Нека се гмурнем в света на осмия месец – където всяко кихане е приключение, а всяко лягане в леглото е олимпийска дисциплина!

Развитието на Вашето бебе през 8 месец от бременността: От футболист до акробат

Представете си, че носите в корема си малък Меси или Симон Байлс. Защото точно така се чувства бременността в 8-ия месец! Вашето миниатюрно чудо вече е истински атлет, достигащо впечатляващите 40-43 см и тежащо около 1,7 кг. И повярвайте, то тренира усилено – всяка седмица наддава по 200 грама, сякаш се готви за олимпийско злато в категория „растеж“!

Но почакайте, има още! Вашият малък акробат вече е заел позиция за големия финал – раждането. В повечето случаи, той е с главата надолу, готов да направи своето грандиозно излизане на сцената на живота. Но не се притеснявайте, ако вашето бебе все още е в нестандартна поза – има 4-6% шанс то да бъде малко по-креативно в избора си на позиция. Помнете, че и Айнщайн вероятно е бил необикновено бебе!

Емоционален rollercoaster: Бебешка версия

Знаехте ли, че вашето бебе вече изпитва емоции? Да, то може да се чувства щастливо, тъжно или дори ядосано – точно като вас, когато откриете, че някой е изял последното парче шоколад!

То може да усеща болка, да различава миризми и вкусове, и дори да чува. Представете си как танцува на любимата ви песен или се мръщи, когато ядете броколи!

Лицеви упражнения и пръсти за смучене

Вашето бебе е истински многостранен талант. То не само тренира своите мускули, но и практикува изражения на лицето си.

Представете си го как прави физиономии пред въображаемо огледало! А ако видите на ултразвука, че смуче пръстчето си, не се притеснявайте – то просто се подготвя за първото си хранене. Кой знае, може би тренира и за бъдеща кариера като дегустатор!

Контракциите на Бракстън Хикс: Репетиция за големия ден

А сега, нека поговорим за тези загадъчни контракции на Бракстън Хикс. Представете си ги като малки трейлъри преди големия филм – раждането.

Те са като изненадващи гъделичкания в корема ви, които идват и си отиват без предупреждение. Не са болезнени, но могат да ви изненадат точно когато се опитвате да завържете обувките си (което, между другото, вече е олимпийска дисциплина).

Тези контракции са начинът на тялото ви да каже „Хей, нека се подготвим за голямото шоу!“.

Но не се притеснявайте, ако ги объркате с истинските контракции – много жени минават през фазата „Това ли е?“.

Просто помнете – ако можете да говорите, смеете се или мислите за сладолед по време на контракция, вероятно все още не е време за болницата.

Вашето тяло: Трансформация в супергерой

Говорейки за трансформации, нека поговорим за вашето тяло. То се променя толкова бързо, че сякаш сте в епизод на „Екстремно преобразяване: Бременна версия“.

Коремът ви вече е толкова впечатляващ, че дори Супермен би завидял на вашата способност да балансирате чаша чай върху него.

Дишането може да стане малко предизвикателство – все едно се опитвате да дишате с котка, седнала на гърдите ви. Но не се притеснявайте, това е просто вашето бебе, което се е настанило комфортно точно под ребрата ви.

А сънят? О, той се превръща в истинско приключение! Намирането на удобна поза за сън е като да се опитвате да решите кубчето на Рубик – със завързани очи.

Но не се отчайвайте – това е чудесна възможност да усъвършенствате уменията си за креативно позициониране на възглавници.

Възможни предизвикателства: Вашият набор от суперсили

Разсеяност? Проверете. Умора? Двойно проверете. Чувство, че носите цяла планета в корема си? Тройно проверете!

Но не забравяйте – всичко това са просто доказателства за вашите нови суперсили.

Способността да забравите къде сте оставили ключовете си (докато са в ръката ви) е просто знак, че мозъкът ви е зает с по-важни неща – като да създава нов човек, например!

Може да започнете да ходите като пате, но помнете – това е просто вашият нов супергеройски вървеж. Кой знае, може би ще поставите нова модна тенденция!

Хранене: Вашата тайна суперсила

Храненето през този месец може да бъде предизвикателство – все едно се опитвате да напълните резервоар на кола, която вече е пълна.

Но не се притеснявайте! Просто си представете, че сте на мисия да намерите перфектния баланс между хранене за двама и избягване на усещането, че ще се пръснете.

Избягвайте храни, които биха накарали дори извънземно да се замисли дали да ги яде. Вместо това, съсредоточете се върху храни, които ще накарат вашето бебе да помисли „Ммм, мама наистина знае как да избира!“.

Сексът: Последният фронтир

И накрая, нека поговорим за секса. Да, този въпрос, който кара дори най-смелите бъдещи родители да се изчервят.

Помнете, че сексът през този период е като да се опитвате да паркирате огромен джип в тясно паркомясто – възможно е, но изисква малко повече маневриране и креативност.

Винаги се консултирайте с вашия лекар и помнете – смехът е най-добрият афродизиак!

Така че, скъпи бъдещи родители, пригответе се за последния месец от това невероятно пътешествие. Помнете, че всяко неудобство, всяка странност и всяка промяна са просто стъпки към най-голямото приключение на вашия живот. Дръжте се здраво, защото най-хубавото предстои!

Възможни усложнения: Кога да натиснете бутона за паника (или просто да се обадите на лекаря)

Okay, нека бъдем честни – бременността не е разходка в парка (освен ако паркът не е пълен с хълмове и вие носите 20-килограмова раница). Ето някои ситуации, когато трябва да се свържете с вашия лекар:

  • Хемоглобин: Време е да проверите нивата си на хемоглобин. Ако са под 10,5 g/dL, може да се наложи да увеличите приема на желязо. Помислете за това като за зареждане на батериите на вашия вътрешен Железен човек.
  • Кръвно налягане: Трябва да се поддържа под 140/90 mmHg. Ако се покачи над това, не се опитвайте да го „успокоите“ с медитация – обадете се на лекаря си!
  • Главоболие, което не отминава с почивка или парацетамол. Не, това не е просто страничен ефект от гледането на твърде много бебешки видеа в YouTube.
  • Внезапно подуване на ръцете, краката или лицето. Ако изведнъж заприличате на балон от парада на Мейси, време е за обаждане.
  • Намалено движение на бебето. Ако вашият малък акробат внезапно реши да стачкува, не чакайте – обадете се веднага.
  • Зрителни смущения като премрежване или светкавици пред очите. Не, това не е извънземно нашествие – може да е признак на прееклампсия.

Подготовка за раждане: Вашият план за „Мисия: Невъзможно“

Подготовката за раждане е като планиране на сватба, само че в края получавате бебе вместо парче торта (което, честно казано, звучи като по-добра сделка). Ето някои ключови моменти:

Направете план за раждане: Това е вашият сценарий за големия ден. Включете предпочитания за обезболяване, позиции за раждане и дори плейлист (защото кой не иска да роди под звуците на „Push It“ на Salt-N-Pepa?).

Подгответе чантата за болницата: Включете удобни дрехи, тоалетни принадлежности и нещо, което ви кара да се усмихвате. Може би плюшено мече? Никой няма да ви съди.

Посетете курсове за раждане: Те са като тренировъчен лагер за бъдещи родители, само че с по-малко лицеви опори и повече дихателни упражнения.

Обсъдете опциите за обезболяване: От естествено раждане до епидурална анестезия – изберете това, което ви кара да се чувствате комфортно. Помнете, няма медал за „най-героично раждане“.

Партньорска подкрепа: Защото и супергероите се нуждаят от сайдкик

Скъпи партньори, това е вашият момент да заблестите! Ето как можете да бъдете истински герой през този период:

  • Станете експерт по масажи на гърба: Вашите умения ще бъдат по-ценени от способността да разрешавате судоку.
  • Бъдете готови за среднощни хранителни мисии: Никога не знаете кога ще се появи спешна нужда от сладолед с кисели краставички.
  • Станете професионален слушател: Понякога най-добрата подкрепа е просто да кимате и да казвате „Да, скъпа, абсолютно си права“.
  • Помогнете с подготовката за бебето: Сглобяването на бебешката количка може да бъде по-предизвикателно от решаването на кубчето на Рубик. Време е да покажете своите умения!
  • Присъствайте на прегледите: Бъдете там, за да чуете сърцебиенето на бебето, да задавате въпроси и да държите ръката на партньора си. Това е вашето приключение заедно!

Най-важното за 8-ия месец от бременността

Нека обобщим най-важните неща, които трябва да запомните за 8-ия месец:

  • Развитие на бебето: Вашето съкровище вече е около 40-43 см и тежи около 1,7 кг. То продължава да расте с впечатляващи темпове и вече може да чува, вижда и дори да изпитва емоции!
  • Позиция на бебето: Повечето бебета вече са заели позиция с главата надолу, готови за раждането. Не се притеснявайте, ако вашето все още не е – има време да се обърне.
  • Контракции на Бракстън Хикс: Тези „тренировъчни“ контракции са нормални и помагат на тялото ви да се подготви за раждането. Ако станат болезнени или редовни, консултирайте се с лекар.
  • Физически промени: Може да изпитвате затруднения с дишането, проблеми със съня и обща умора. Това е нормално, но не пренебрегвайте дискомфорта си.
  • Хранене: Продължавайте да се храните здравословно, с акцент върху протеини, калций и желязо. Избягвайте тежки и пикантни храни, които могат да причинят стомашен дискомфорт.
  • Движение: Редовните леки упражнения и разходки са важни, но не се претоварвайте. Слушайте тялото си и почивайте, когато се нуждаете.
  • Подготовка за раждането: Време е да финализирате плана си за раждане, да подготвите чантата за болницата и да се уверите, че всичко е готово за пристигането на бебето.
  • Емоционална подготовка: Нормално е да изпитвате смесени емоции – вълнение, страх, нетърпение. Говорете за чувствата си с партньора си или с близък човек.

Помнете, всяка бременност е уникална. Наслаждавайте се на тези последни седмици, подгответе се за голямото събитие и не забравяйте да се усмихвате – скоро ще държите в ръцете си най-големия си успех!

Ако статията ви е харесала и изгаряте от желание да я споделите с приятели, други бременни, небременни, мъже, деца или други интересни личности които се нуждаят от тази информация, направете го веднага 🙂

Любопитните да продължат да четат за 9 месец от бременността, а тези които са пропуснали какво се случва в 7 месец от бременността да се върнат и да прочетат, за да не им пиша отсъствие.

Благодаря ти че беше с мен до тук. Искаш ли си да споделиш статията с приятели? Кликни тук, за да го направиш.
Анелия Иванова
Анелия Иванова

Анелия Иванова е медицински специалист в областта на акушерството и гинекологията, блогър и майка на три деца. Прочети още...

Articles: 193

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

❤️Партньори:
🛒Emag.bg 🛒Ozone.bg 🛒Fashiondays.bg

📢 Пазарувайте всичко за бременни, майки и бебета на най-добри цени. 👶