15 гестационна седмица

15 гестационна седмица


15 гестационна седмица отговаря на 4 месец от бременността и спада във втори триместър. През тази седмица от бремеността неприятните усещания са сведени до минимум, апетитът е здравословен, но е възможно някои жени да забележат, че кожата им е суха, а ноктите се чупят.

Размери и развитие на ембриона през 15 гестационна седмица

  • Височина – 10.1 см.
  • Тегло – 70 гр.
  • Обиколка на главата – 10.8 см.
  • Обиколка на корема – 9.6 см.

Дължината на плода е около 10 см, а теглото му около 70 гр. Вече, освен за дължина на плода и диаметър на главата, лекарите говорят и за обиколка на корема и гръдния кош. През 15 гестационна седмица обиколката на главата е 10.8 см, а на корема – 9.6 см. Плодът активно се движи, макар все още бременната жена да не усеща. Това ще стане към 20-ата седмица.

Мозъкът продължава да се развива. Мъничкото сърце работи с честота 150-160 удара в минута. То придвижва по съдовете почти 23 литра кръв дневно.

Подкожните мазнини все още не са достатъчно много и поради това кожата продължава да е прозрачна. Забелязват се кръвоносните съдове.

През 15 гестационна седмица се развива костният мозък. Натоварването на плацентата е още по-голямо. Нейната дебелина достига вече 17,7 мм. Тя осигурява надеждна защита на плода, но не е способна да го предпази от заразяване с инфекции. Увеличава се количеството на околоплодните води.

Плодът е способен да чува гласа на майката и дори го разпознава.

Краката вече не изостават в развитието си и дори може да са по-дълги от ръцете. Очите на плода се сближават, а ушните раковини са почти завършени.

Активно е започнала да функционира хипофизата, потните и мастните жлези.

Какво усеща бременната жена по време на петнадесетата гестационна седмица?

Коремът на бременната жена ясно подсказва състоянието й. Околоплодните води вече са повече и матката забележимо е нараснала. Лекарят редовно ще измерва обиколката на корема и ще записва показанията, както и къде се намира матката. Тя ще се повдига все повече и няма да оказва силен натиск върху пикочния мехур и червата.

Възможно е на този етап от бременността жената да усеща прилив на сили. Периодът е известен още като разцвет и позволява на бременната жена да се наслади на своето състояние.

Не е изключено да са се появили пигментни петна по лицето, както и да се е оформила тъмната ивици през средата на корема. Тя се дължи на нивото на естрогена и прогестерона, които активно се произвеждат в организма.

Лекарят може да ви посъветва да третирате пигментните петна със специални кремове и да избягвате застояване на слънце.

Сред проблемите, които могат да тормозят ежедневно бременната жена, е запекът. Профилактично може да заложите на консумацията на повече фибри. Съдържат се в зеленчуците, плодовете, пълнозърнестия хляб и др. На свой ред цвеклото и сливите оказват слабителен ефект.

Ако се сблъскате с анемия, не се бавете и предприемете активни стъпки за нормализиране на нивото на желязото в организма. Наблюдавайте за симптоми като световъртеж, тежест в главата и слабост.

Друго опасно състояние е хипотонията – ниското кръвно налягане. При него се понижава притокът на кръв към кръвоносните съдове и главния мозък. Това може да провокира дефицит на кислород и да навреди на състоянието на плода.

Продължавайте да следите характера на вагиналното течение. Не отлагайте посещението при гинеколог, ако забележите необичаен цвят и миризма или почувствате сърбеж в интимната част. Гнойните течения трябва да бъдат вземани предвид. Съществува риск от различни инфекции – трихомоназа, хламидиоза, гонорея и др. При наличие на кръвоносно течение се обърнете към гинеколог. Възможно е шийката на матката да ерозира, а това може да доведе до помятане.

Менюто на бременната жена през 15 гестационна седмица

Ако спазвате балансирана диета, лесно ще компенсирате витамините и минералите, които ежедневно са необходими за развитието на плода. Като минимум увеличете калориите за деня с 200.

Ако изпитате стомашен дискомфорт, ограничете диетата до сухар и чай за кратък период от време.

През 15 гестационна седмица матката продължава да се издига нагоре, това може да провокира тежест в областта на черния дроб. Избягвайте да се застоявате на едно място. Консумирайте храна в малки количества, но начесто. Откажете се от тежките и мазни храни.

На този етап то бременността се повишава потребността от витамин С и желязо. Те влияят на нивото на хемоглобина и образуването на кръва. За да си набавите достатъчно калций, лекарят може да препоръча редовна консумация на извара.

Стремете се да сте добре хидратирани. Пийте течности в продължение на целия ден.

Какво се вижда на ултразвук?

Сега по време на ултразвуково изследване можете да разгледате долната и горната челюст, ушите и очичките. Плодът постоянно ще променя своето положение, ту ще спи, ту ще бодърства.

Преминете към 14 гестационна седмица или 16 гестационна седмица

Коментирай темата защото другите хора искат да чуят твоето мнение!

Сподели

КОМЕНТИРАЙ ОТ ТУК

Може да ви бъде интересно и това: