17 гестационна седмица

17 гестационна седмица


17 гестационна седмица отговаря на 4 месец от бременността и спада във втори триместър. Това е прекрасен период, който в повечето случаи не се съпровожда от негативни усещания. Възможно е все пак да прокървят венците на бременната жена, да се наблюдава засилено потоотделяне и обилно влагалищно течение. На този етап е препоръчително повече да си почивате, да лягате за сън в едно и също време и да не се натоварвате с излишни дела. През седемнадесетата гестационна седмица определено ви личи, че сте бременни.

Размери и развитие на плода през 17 гестационна седмица

  • Височина – 13 см.
  • Тегло – 140 гр.
  • Обиколка на главата – 14.1 см.
  • Обиколка на корема – 12.0 см.

Ще се удивите колко много се е развил плода. Очите му вече възприемат светлината и са изключително чувствителни. Той ясно разграничава ден от нощ. Бъдещото дете продължава активно да се развива и вече държи изправена главата си.

Нейният диаметър достига 35,8 мм. Още една добра новина е, че слуховият му апарат почти е развит напълно. Плодът различава звуците, тяхната сила и дори емоции, които тези звуци носят.

На този етап някои учени препоръчват бременната жена да слуша мелодична музика, тъй като тя се отразява добре на развитието на плода.

Вече е оформена основната мастна тъкан на детето. Тя се генерира по пример на родителската. Ако при бременната жена е нарушена обмяната на веществата, не е изключено със същия проблем впоследствие да се сблъска и детето. С други думи – типа телосложение се определя през 17 гестационна седмица.

На този етап от бременността калцият продължава да бъде изключително нужен на плода. Продължава да се развива скелетът му, а също така и бъдещите млечни зъби.

Бъдещото ви дете вече е дълго почти 13 см и тежи над 130 грама.

Какво усеща бременната жена по време на седемнадесетата гестационна седмица?

Коремът продължава да расте, но извън тази забележима визуална промяна, протичат още изменения вътре в женското тяло. Шийката на матката достига вече 17 см. Възможно е да усетите, че кожата по корема започва да се разтяга – усещанията не са приятни и е крайно време да вземете мерки.

Коремът става все по-тежък. Някои бременни жени започват да носят специален бандаж.

На този етап може да забележите появата на „подутинки“ около зърното – те са свързани с увеличаването на мастните жлези. Стават все по-забележими вените на краката и по гърдите.

При някои бременни жени се появяват пигментни петна по лицето. Поради това, ако е лято, се препоръчва краткотрайно излагане на слънце. Причината се дължи на факта, че в противен случай рискувате петната да станат още по-забележими.

Възможно е лицето на бременната жена да подпухне. Това е нормално за състоянието й. Движенията на плода стават все по-осезаеми. През следващите 2-3 седмици ритането ще стане още по-осезаемо.

През 17 гестационна седмица и матката,  и плодът значително са нараснали. Усеща се натискът, който указват върху черния дроб и стомаха.  Поради това се препоръчва бременната жена да се храни по-начесто с по-малки порции. Задължително е присъствието на продукти, съдържащи фибри.

На този етап от бременността започвате да усещате трудности, когато искате да легнете и да станете от леглото. Възможно е трудно да намирате удобна поза за сън. Това може да се отрази негативно върху съня ви.

Неприятен момент от седемнадесетата гестационна седмица е появата на мускулни схващания на краката. Те може да се дължат на дефицит на витамини и минерали (калций, магнезий, витамини В комплекс), но също така и на хормонално пренастройване на организма.

Препоръчва се редовно пребиваване на слънце (заради витамин D) и прием на калций ежедневно.

Добра идея е да включите в тренировъчния режим разнообразни разтягащи упражнения. Трябва да знаете, че по време на бременността някои връзки са по-податливи към разтягане, отколкото преди. Подходящи занимания са шиацу и йога.

Както вече знаете, продължава наблюдението над характеристиките на влагалищното течение. В най-добрия случай то е светло на цвят и с лек кисел мирис.

Микрофлората на влагалището веднага реагира при всяка малка промяна в тялото на бременната жена, например отслабване на имунната система, много стрес, умора и т.н. Те могат да станат повод за развитието на инфекции.

Кръв или болки в корема са повод да посетите веднага лекар. Не отлагайте прегледа.

Менюто на бременната жена през 17 гестационна седмица

На този етап от бременността е важно да приемате достатъчно калций ежедневно. За целта заложете на киселомлечни продукти, извара, сирене, кашкавал, сусам и т.н.

Калцият е важен за развитието на паращитовидните жлези, нормализацията на кръвното налягане и работата на сърцето.

Казват, че мазните млечни продукти повижават усвояването на калций. Поради това е по-добре да консумирате мляко, а не сметана.

Калций можете да си набавите още от зеленчуците и рибата. Препоръчваме да консумирате сардини.

Дневната норма от калций е 1500 мг. За по-добро усвояване, комбинирайте с прием на фосфор.

Какво се вижда на ултразвук?

Вече може с точност да бъде определен полът на детето. То постоянно ще променя позата си. Лицето му е напълно оформено, забелязват се пръстчетата. Основните му черти са налице и при подходяща позиция можете да ги забележите ясно.

Преминете към 16 гестационна седмица или 18 гестационна седмица

Коментирай темата защото другите хора искат да чуят твоето мнение!

Сподели

КОМЕНТИРАЙ ОТ ТУК

Може да ви бъде интересно и това: