22 гестационна седмица

22 гестационна седмица

По време на този период на бременността всяка седмица носи нови промени и развития както за майката, така и за растящия плод. В 22 гестационна седмица от бременността жената е на повече от половината от бременността си и вероятно преживява редица физически и емоционални промени.

Целта на тази статия е да ви предостави общ преглед на това какво да очаквате през 22-рата седмица от бременността. Тя ще обхване теми като физическите промени, които жената може да изпита, развитието на плода на този етап, пренаталните грижи, промените в начина на живот и емоционалното състояние.

Независимо дали жената е майка за първи път, или е преминала през бременността преди, разбирането на случващото се през всеки етап може да ѝ помогне да се чувства по-подготвена и уверена, докато преминава през този вълнуващ и понякога труден период.

Физически промени през 22 гестационна седмица

В 22 седмица от бременността тялото на жената продължава своите промени и се приспособява към растящия плод. Ето някои физически промени, които жената може да изпита през този етап:

 1. Увеличаване на теглото: Повечето жени ще са наддали между 10 и 15 килограма до 22-ата седмица. Това наддаване на тегло е от съществено значение за здравословния растеж и развитие на плода.
 2. Разширяващ се корем: С нарастването на плода матката се разширява и притиска коремната стена. Това може да доведе до забележимо уголемяване и закръгляне на корема.
 3. Стрии: Тъй като кожата се разтяга, за да се приспособи към нарастващия корем, по него, бедрата и гърдите могат да се появят стрии.
 4. Болки в гърба: Растящият корем натоварва мускулите на гърба, причинявайки дискомфорт и болка.
 5. Умора: Хормоналните промени и физическите изисквания на бременността могат да доведат до умора и изтощение.
 6. Киселини: С разширяването на матката тя може да се притисне към стомаха и да предизвика рефлукс и киселини.
 7. Контракции на Бракстън Хикс: Това са леки, нередовни контракции, които могат да започнат още през второто тримесечие. Обикновено те не са болезнени, но някои жени могат да почувстват стягане или натиск в корема.

Като цяло е важно бременните жени да се вслушват в тялото си и да почиват, когато е необходимо. Поддържането на здравословен хранителен режим и активността също могат да помогнат за справяне с някои от тези физически промени и да насърчат здравословна бременност.

 Развитие на плода през 22 гестационна седмица

В 22-ата седмица на бременността плодът продължава да се развива и расте все по – бързо. Ето някои основни моменти за развитието на плода на този етап:

 1. Размер и тегло: Средностатистическият плод в 22-ра седмица е дълъг около 27.8 см и тежи около 430 гр. На този етап обаче има широк диапазон от нормални размери и тегло.
 2. Развитие на органите: Към 22-ата седмица повечето от основните органи и системи на плода са напълно или почти напълно оформени. Това включва храносмилателната система, белите дробове, черния дроб и мозъка.
 3. Развитие на мозъка: На този етап мозъкът на плода продължава да се развива бързо, като милиарди неврони създават връзки всеки ден.
 4. Движение: С нарастването на плода той има повече пространство за движение в матката. Към 22-та седмица много жени започват да усещат движенията на бебето си.
 5. Усещания: На този етап се развиват и сетивата на плода. Той може да чува звуци извън утробата, а очите му започват да развиват по-голяма чувствителност към светлината.
 6. Определяне на пола: До 22-ата седмица обикновено е възможно да се определи полът на бебето чрез ултразвук.

Важно е бременните жени да следват препоръките на лекаря си за пренатални грижи и да се информират за развитието на бебето си. Това може да помогне за ранното идентифициране на всякакви потенциални проблеми и да осигури най-добрия възможен резултат както за майката, така и за бебето.

Пренатални грижи по време на 22 гестационна седмица

Пренаталните грижи са от съществено значение по време на бременността, за да се осигури здравословна бременност и раждане както за майката, така и за бебето. Ето някои аспекти на пренаталните грижи, които могат да бъдат важни в 22-ата седмица на бременността:

 1. Пренатални посещения: Бременните жени обикновено имат редовни пренатални посещения при своя лекар следящ бремеността. В началото тези посещения могат да се провеждат ежемесечно, а след това да зачестят с наближаването на датата на раждане.
 2. Тестове и прегледи: В 22-ата седмица на бременността жената може да се подложи на няколко пренатални теста и прегледи, за да се следи здравето на бебето и да се открият евентуални проблеми. Те могат да включват скрининг на глюкозата за гестационен диабет, анатомично сканиране за проверка на развитието на бебето и кръвен тест за скрининг на определени генетични състояния.
 3. Хранене и хранителни добавки: Здравословното и балансирано хранене е важно по време на бременността, за да се подпомогне растежът и развитието на плода. При някои жени може да се наложи да приемат витамини или други добавки, за да се гарантира, че получават всички необходими хранителни вещества.
 4. Упражнения: Активността по време на бременността може да помогне за регулиране на наддаването на тегло, намаляване на стреса и насърчаване на цялостното здраве. Въпреки това бременните жени трябва да се консултират с лекуващия си лекар, преди да започнат или продължат да правят упражнения.
 5. Почивка и управление на стреса: важно е да си почивате достатъчно и да се справяте със стреса. Може да се наложи бременните жени да коригират работния си график или ежедневието си, за да гарантират, че получават достатъчно почивка.

Промени в начина на живот през двадесет и втора седмица

По време на бременността може да са необходими промени в начина на живот, за да ви се осигури здравословна бременност и да се намали рискът от усложнения. Ето някои промени в начина на живот, които може да са важни в 22-ата седмица на бременността:

 1. Здравословно хранене: Балансираното и здравословно хранене е важно по време на бременността, за да се осигури правилен растеж и развитие на плода. Бременните жени трябва да се съсредоточат върху консумацията на разнообразни плодове, зеленчуци, пълнозърнести храни, постни протеини и нискомаслени млечни продукти.
 2. Хидратация: Поддържането на хидратация също е важно по време на бременността, тъй като може да помогне за предотвратяване на запек, инфекции на пикочните пътища и други усложнения. Бременните жени трябва да се стремят да пият поне 8-10 чаши вода на ден.
 3. Избягване на определени храни: Бременните жени трябва да избягват някои храни, които могат да представляват риск за развиващия се плод, като сурово или недостатъчно сготвено месо, риба, която може да съдържа високи нива на живак, и непастьоризирани млечни продукти.
 4. Сън: Почивката е важна по време на бременността. Може да се наложи бременните жени да коригират позицията си за сън, за да осигурят комфорт и безопасност, и да подремват или да почиват през деня.
 5. Избягване на вредни вещества: Бременните жени трябва да избягват тютюнопушенето, алкохола и забранените субстанции, тъй като тези вещества могат да представляват риск за развиващия се плод.
 6. Овладяване на стреса: Бременността може да бъде стресиращ период и е важно бременните жени да разработят стратегии за справяне със стреса. Това може да включва техники за релаксация, физически упражнения или разговор със специалист по психично здраве.

Като цяло изборът на здравословен начин на живот по време на бременността може да помогне за осигуряване на здравословна бременност и раждане.

Емоционално благополучие

Бременността е емоционален период и много жени изпитват различни емоции през този етап. Ето няколко съвета за справяне с емоционалното благополучие в 22-ата седмица на бременността:

 1. Потърсете подкрепа: Разговорите с приятели, семейството или със специалист по психично здраве са полезни за справяне със стреса и тревожността по време на бременността. Присъединяването към група за подкрепа или онлайн общност за бременни жени също може да осигури усещане за връзка и разбиране.
 2. Полагайте грижи за себе си: Полагането на грижи за себе си е важно по време на бременността. Това може да включва достатъчно почивка, здравословно хранене и дейности, които насърчават релаксацията и облекчаването на стреса.
 3. Бъдете активни: Упражненията могат да бъдат мощно средство за подобряване на настроението и намаляване на стреса.
 4. Подгответе се за раждането: Обучението за процеса на раждане и подготовката за раждане могат да помогнат за намаляване на тревожността и да насърчат чувството за контрол.
 5. Управлявайте очакванията: Бременността може да доведе до неочаквани предизвикателства и промени и е важно да управлявате очакванията си и да бъдете гъвкави в зависимост от развитието на обстоятелствата.
 6. Разпознавайте предупредителните знаци: Бременните жени трябва да са наясно с предупредителните признаци на депресия или тревожност, като например чувство на безнадеждност, загуба на интерес към дейности и промени в апетита или режима на сън. Ако тези симптоми продължават, може би е важно да потърсите професионална помощ.

Като цяло управлението на емоционалното състояние по време на бременността е важна част от осигуряването на здравословна бременност и раждане.

Заключение

В заключение, бременността в 22-ра седмица носи значителни промени и развития както за майката, така и за растящия плод. Физическите промени, като наддаване на тегло, болки в гърба и умора, са често срещани, както и емоционалните промени, като промени в настроението и тревожност.

Важно е да дадете приоритет на грижата за себе си, включително здравословна диета, поддържане на хидратация, физически упражнения и подходяща почивка, като същевременно избягвате вредни вещества като тютюн и алкохол.

Търсенето на подкрепа от приятели, семейство или специалист по психично здраве може да помогне за справяне със стреса и тревожността. Редовните пренатални грижи, включително тестове и прегледи, са от съществено значение за осигуряване на здравословна бременност и раждане.

Като са информирани, проактивни и внимателни към своето здраве и благополучие, бременните жени могат да помогнат да осигурят възможно най-добрия резултат за себе си и за своето бебе.

Преминете към 21 гестационна седмица или 23 гестационна седмица

Сподели какво мислиш по темата и как се чувстваш по-долу.

COMMENT FROM HERE

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Може да ви бъде интересно и това: