Бременност по Седмици: Всичко за Развитие на Бебето


Бременността е едно магическо преживяване при което всяка майка заслужава да знае всеки детайл по пътя. В този пътеводител за Бременност по Седмици, ние ви отвеждаме през вълнуващото пътешествие от първата до последната гестационна седмица. Открийте как се развива вашето бебе и какви промени се случват във вашето тяло. Използвайте нашия калкулатор бременност, за да следите точно в коя седмица сте.

Тук ще намерите кратка, но изчерпателна информация за всяка гестационна седмица и линк към пълната статия, която разкрива всички вълнуващи подробности за Развитие на Бебето по Седмици. Нека заедно да открием красотата и чудесата на създаването на нов живот.

Съдържание

1 гестационна седмица

В акушерството срокът на бременността е прието да се изчислява от първия ден на последната менструация. Този метод на изчисление се е утвърдил, тъй като е твърде трудно да се определи точния ден на настъпване на овулация, а също така и дата на зачеване. Точно това е 1 гестационна седмица

2 гестационна седмица

2 гестационна седмица по правило завършва с овулация. В яйчниците е съзрял фоликул с размер на лешник или малко по-голям. Под въздействието на хормоните, които се изработват от хипофизата, фоликулът се пука. От него излиза яйцеклетка. Това е сама овулация.

3 гестационна седмица

3 гестационна седмица е първата седмица от живота на плода. От момента на овулацията са изминали 24 часа, през които яйцеклетката трябва да се срещне със сперматозоид в маточната тръба. Ако това не се случи, тя губи своята способност за оплождане.

4 гестационна седмица

4 гестационна седмица е края на първия месец и пред ембриона има сериозна задача. Сега е моментът, когато се образуват всички възможни органи, от които зависят неговите основни функции, включително ендокринната система.

5 гестационна седмица

В 5 гестационна седмица ембрионът наподобява попова лъжичка. Бластоцистът, който плътно се е сраснал в стената на матката, продължава да расте. На свой ред яйчниците все така неспирно произвеждат необходимия за поддържането на бременността хормон прогестерон. Матката постепенно се удебелява.

6 гестационна седмица

През 6 гестационна седмица ембрионът прилича на личинка или малко грахово зърно. Може да се забележат елементи, наподобяващи очи, ноздри и хриле. Според учените този етап от развитието на човешкото създание говори категорично, че произхождаме от водната цивилизация. Впоследствие от хрилете се образува вътрешното ухо.

7 гестационна седмица

През 7 гестационна седмица ембрионът вече разполага със зачатък на черва, сега те вече се делят на горна и долна част. Горната се състои от глътка, хранопровод и стомах. Продължава развитието на панкреаса и черния дроб. Образуват се правото черво и пикочният мехур. При ембрионите от мъжки пол се развива простатата.

8 гестационна седмица

Основната задачата през 8 гестационна седмица е да се развие максимално нервната система. Плодът вече разполага с гръбначен и главен мозък, образувал се е малкият мозък. Нервните клетки активно се развиват.

9 гестационна седмица

Започва 3 месец от бременността. През 9 гестационна седмица плодът е с дължина около 2.5 см, а теглото му минава 2 гр. Мъничкото му лице вече има съвсем човешки черти. Той умее да движи ръце и крака и да си сгъва в ставите. Формират се дланите.

10 гестационна седмица

През 10 гестационна седмица Самият плод е над 3 см., а теглото му достигна 4 гр. Въпреки това, той вече трета седмица движи своите крака и ръце, сгъва ги и дори ги изпъва. Може да си смуче пръстите. Когато погълне част от заобикалящата го течност, се образува урина. Бъбреците тренират извеждането й от тялото.

11 гестационна седмица

От 11 гестационна седмица плодът започва по-бързо да расте. Тялото му постепенно се изправя. За една седмица ще нарасне с 1 см и ще достигне 4.1 см. Главата му все още е доста голяма и заема повече от 1/3 от цялата дължина на тялото.

12 гестационна седмица

Бъдещото дете продължава да расте и през 12 гестационна седмица вече тежи почти 14 грама. През изминалата седмица е нараснало с над 1 см и е достигнало височина 5.4 см. и тегло 14 гр. Мозъкът продължава да се развива изключително бързо. Оформят се кръвоносните съдове в него, които впоследстие ще бъдат наситени с кръв.

13 гестационна седмица

През 13 гестационна седмица продължава активно да се развива мозъкът. Вече се забелязват редица рефлекси. Продължава формирането на костите и ребрата. Това означава, че от ключово значение е жената да приема достатъчно калий ежедневно.

14 гестационна седмица

През 14 гестационна седмица от бременността протичат важни промени, свързани с хормоналното здраве на бебето. Дължината му е 8-9 см, а теглото 40-50 гр. На този етап главата на плода е с диаметър 9.6 см, а тази на корема 8.4 см. Плацентата продължава да се удебелява, достигайки до 16,85 мм.

15 гестационна седмица

Дължината на плода е около 10 см, а теглото му около 70 гр. Вече, освен за дължина на плода и диаметър на главата, лекарите говорят и за обиколка на корема и гръдния кош. През 15 гестационна седмица обиколката на главата е 10.8 см, а на корема – 9.6 см. Плодът активно се движи, макар все още бременната жена да не усеща. Това ще стане към 20-ата седмица.

16 гестационна седмица

През 16 гестационна седмица в костите на плода вече има калций, мускулите продължават да укрепват, което го предразполага към все по-активно движение. Бъдещето дете прави гримаси – то може да свива вежди, да отваря своята уста, да имитира смукателни движения. Движини ръце и крака. Кожата му все още е червеникава и са видни кръвоносните съдове. Подкожният слой мазнини все още е недоразвит.

17 гестационна седмица

Ще се удивите колко много се е развил плода през 17 гестационна седмица. Очите му вече възприемат светлината и са изключително чувствителни. Той ясно разграничава ден от нощ. Бъдещото дете продължава активно да се развива и вече държи изправена главата си.

18 гестационна седмица

Бъдещото дете вече тежи 200 грама и е дълго 15 см. Диаметърът на главата му е достигнал 15.1 см, а обиколката на корема  почти 13.1 см. Напълно формирани са краката и ръцете, както и пръстчетата. В сравнение с преди те вече са по-пропорционални. През 18 гестационна седмица много жени за първи път усещат движенията на плода.

19 гестационна седмица

През 19 гестационна седмица детето вече реагира на силен глас и звук. Той потрепва и движи главата си в отговор на шумове отвън. Поради това някои лекари съветват бременната жена да се стреми към хармонична обстановка у дома.

20 гестационна седмица

През 20 гестационна седмица бременността движенията му са добре осезаеми. Тежи почти 310 грама и дължината на тялото му възлиза на 26 см. Диаметърът на главата достига 17.0 см, а на корема – 15.1 см.

21 гестационна седмица

Приятно е да знаете, че през 21 гестационна седмица всичките вътрешни органи и системи на детето са почти напълно оформени. То вече е дълго почти 26 см и тежи почти 400 грама. Диаметърът на главата е достигнал е 17.6 см. Продължава да нараства гръдният кош. Обиколката на корема е 16.4 см.

22 гестационна седмица

През 22 гестационна седмица бебето вече е дълго 28 см и тежи половин килограм. Диаметърът на главата му вече е 53,2 мм, на гръдния кош – 53,4 мм, а на корема – 54,1 мм. Продължава да се увеличава размерът на главния мозък. Той вече тежи 100 гр.

23 гестационна седмица

През 23 гестационна седмица се случва нещо много важно – развива се дихателната система и се образуват алвеоли. В самите алвеоли пък ще започне да се произвежда сърфактант – това вещество е необходимо, за да се избегне прилепването на алвеолите, след като детето поеме дъх.

24 гестационна седмица

Детето все повече добива човешки облик. Под кожата му продължава да се натрупват мазнини. Затова тя вече не е толкова набръчкана. Оттук насетне детето започва да расте още по-бързо. Досега то е увеличавало теглото си за сметка на натрупващия се подкожен слой. Сега това се случва за сметка на хормона на растежа. През 24 гестационна седмица той започва да се изработва в оганизма на бъдещото ви дете.

25 гестационна седмица

През 25 гестационна седмица сърцето на детето бие със 150 удара в минута. Плацетата вече е дебела 26,22 мм. Тя постепенно започва да се спуска надолу. Добрата новина е, че основните системи и органи на детето вече са оформени. То продължава да укрепва и да расте.

26 гестационна седмица

През 26 гестационна седмица от бременността детето вече тежи повече от 800 гр. На дължина тялото му достига почти 36 см. Този резултат донякъде се дължи главно на хормона на растежа, който вече се произвежда в организма му. Увеличават се и показатели като: обиколка на главата – 23.8 мм, на корема – 22.3 см.

27 гестационна седмица

Основните етапи от развитието на детето вече са преминали успешно. През 27 гестационна седмица то само се усъвършенства и расте. Плодът е дълъг почти 37 см и може да тежи почти килограм. Обиколната на гръдния кош е 25.0 см, а на главата – 23.0 см.

28 гестационна седмица

През 28 гестационна седмица веществото сърфактант вече е достатъчно като количество в организма на бебето. То е ключово за пълноценното дишане. Ако детето се роди сега, то ще може самостоятелно да поеме своя първи дъх.

29 гестационна седмица

Вече сте с една седмица по-близо до раждането и в 29 гестационна седмица. Плодът значително е пораснал – до 38.6 см на дължина. Тежи около 1.2 кг. Вече напълно прилича на бебе и се оформят гривните по ръцете и краката му.

30 гестационна седмица

През 30 гестационна седмица бебето е наедряло до около 1.3 кг. и е почти 40 см. Обиколката на главата му вече е 27.4 см, а на корема – 26.2 см. В корема на майка му става все по-тясно и възможностите за бурна активност намаляват.

31 гестационна седмица

През 31 гестационна седмица детето вече ще натежи до 1,5 кг. С всяка следваща седмица то ще качва по около 200 грама. Обиколката на главата вече е 28.4 см, а на корема – 27.2 см. В развитието на главния мозък на детето настъпва нов етап. Определят се сферите на влияние на всеки един от дяловете.

32 гестационна седмица

Детето продължава да наддава на килограми. Към 32 гестационна седмица то вече тежи около 1700 грама. Дължината на тялото му надвишава 42 см. Обиколката на главата е 28.8 см, а на корема – 28.3 см.

33 гестационна седмица

През 33 гестационна седмица детето е принудено да приеме „формата на зародиша“. Главата му е леко наклонена към гърдите, ръцете и краката прилежат към тялото. Това е нормалното му положение през 33 седмица от бременността.

34 гестационна седмица

През 34 гестационна седмица кръвоснабдяването на плацентата намалява и тя постепенно започва да се свива. Въпреки това в нея продължават да се изработват хормони, които отговарят за лактацията. Дебелината на плацентата е около 33,89 мм.

35 гестационна седмица

Само след седмица детето вече ще бъде определяно като доносено. През тази 35 гестационна седмица то вече е високо 46 см и тежи 2300 – 2700 грама. Обиколката на главата достига 31.0 см, а на корема – 31.5 см.

36 гестационна седмица

През 36 гестационна седмица детето вече има съвсем закръглени форми, кожата му е изгладена. Косата, веждите и миглите са добре оформени. Един от факторите за определяне на това, дали е доносено, са плътността на хрущялите. За момента те вече са доста плътни, а ухото има сложен строеж.

37 гестационна седмица

Детето продължава да расте и през 37 гестационна седмица като ясно се забелязва по стремително нарастващия корем. То вече тежи почти 3 кг и с дължина 49 см. Обиколката на главата е 32.1 см., а на корема – 33.3 см.

38 гестационна седмица

През 38 гестационна седмица детето вече е високо около 50 см. Теглото му превишава 3.1 кг. Обиколката на главата е 32.8 см, а на корема – 34.2 мм. Сега към обичайните параметри трябва да се добавят и размерите на фонтанелата – предна и задна, съответно 2,5-3 см и 0,5 см.

39 гестационна седмица

Детето вече тежи около 3.3 кг и дължината на тялото му достига 50.7 см. През 39 гестационна седмица то вече е заело позиция с главата надолу. Обиколката на главата е около 33.6 см., а на корема – 35.6 мм.

40 гестационна седмица

Ако бременността успешно е доведена до 40 гестационна седмица, дължината на бебето трябва да е достигнала 51.2 см. Теглото му може да превишава 3,5 кг. В сравнение с миналата седмица обиколката на главата му се е увеличила – 34 см., а ма корема – 36.2 см. На бебето вече му е доста тясно. Това може да се усети по движенията му. По правило продължавайте да ги следите. Всяко отклонение от нормата е повод незабавно да се свържете с лекар.

41 гестационна седмица

Както вече знаете, детето е напълно готово да се роди. Всички органи и системи са способни да изпълняват самостоятелно своите функции. През 41 гестационна седмица теглото на детето може да е достигнало 3500 грама. На ръст е вече 52-54 см. Подкожните мазнини забележимо са направили формите му по-закръглени, забелязват се и характерните гривнички.

42 гестационна седмица

Вашето бъдещо дете вече е високо 52-54 см. Теглото му е над 3500 грама. То продължава да расте, въпреки дефицита на хранителни вещества, които плацентата все по-трудно му доставя. Добрата новина през 42 гестационна седмица е, че теглото не нараства така стремително, както преди.

Благодарим ви, че избрахте нашия пътеводител за Бременност по Седмици като ваш надежден източник на информация. Останете с нас през това вълнуващо пътешествие и следете всичко за Развитие на Бебето по Седмици и научете всичко за чудесата, които се случват вътре във вас. Нека заедно превърнем този специален период в незабравимо изживяване!

Сподели